top of page

Bežné druhy terárií

Updated: Feb 14, 2023



Vlhké tropické terárium


Už ako samotný názov napovedá, v tomto teráriu je dôležité zabezpečiť a udržať vyššiu vzdušnú vlhkosť v závislosti od druhu živočícha, ktorého chováme. Vyššiu vzdušnú vlhkosť môžeme pohodlne zabezpečiť prostredníctvom zhmľovačov či automatického rosiaceho systému. Je vhodné, či dokonca žiadané, osadiť terárium množstvom rastlín, ktoré svojou biologickou aktivitou pomáhajú v ubikácii udržovať vyššiu vzdušnú vlhkosť a dotvárajú prirodzené prostredie. Podstatnou súčasťou je samozrejme osvetlenie, na zabezpečenie fotoperiódy (doba svietenia - striedanie “dňa a noci”) pre zvieratá a rastliny, ale aj na zvyšovanie teploty v ubikácii. Intenzitu osvetlenia prispôsobujeme veľkosti terária. Fotoperióda v tropických teráriách zvykne byť 12/12 hodín, vzhľadom na obvyklé umiestnenie vlhkých tropických lesov v okolí rovníka. Ak patrí chované zviera k arboreálnym druhom (preferuje vyššie terárium), je vhodné umiestniť osvetlenie/ohrev nad terárium (kovovú mriežku), aby neprišlo k popáleniu. Vhodným substrátom pre vlhké tropické terárium je rašelina kombinovaná napríklad s pieskom, lesná hrabanka, rôzne druhy kôry, ideálna je však kombinácia viacerých substrátov, ktoré dobre držia vlhkosť a zároveň vyzerajú prirodzene. Nezabúdajme z tohto terária pravidelne vyberať zvyšky potravy a exkrementy, pretože vysoká vzdušná vlhkosť a teplo by mohlo spôsobiť rozmach plesní.

Podobným typom sú tzv. paludária, ktoré sú typicky bohato osadené rastlinami a charakteristickú časť tvorí vodná plocha – často si ju chovatelia dotvárajú napríklad o vodopád.


Vhodné pre: všetky tropické teráriové zvieratá vyžadujúce vyššiu vlhkosť vzduchu ako napríklad pagekón riasnatý, felzuma madagaskarská, tropické škorpióny (Heterometrus), pavúky, mnohonôžky a iné bezstavovce….

 

Púštne terárium


Na svete existuje množstvo rozličných typov púští, preto je dôležité poznať, odkiaľ pochádza chované zvieratko. Dôležitou súčasťou tohto typu terária je osvetlenie, jednak na zabezpečenie fotoperiódy, ale aj na zvyšovanie teploty v ubikácii, ktorá pod výhrevnou žiarovkou často dosahuje teplotu aj okolo 40 stupňov v závislosti od druhu. V púštnych teráriách sa zvyknú často používať silnejšie bodové lampy. Je dôležité vytvoriť tzv. teplotný gradient – v jednej časti vyššiu teplotu, kde sa bude zviera vyhrievať a na opačnej strane chladnejšiu časť (často s vyššou vlhkosťou), kde sa naopak bude chladiť a odpočívať. Úkryty je vhodné umiestniť do viacerých častí, aby si náš chovanec mohol vybrať. Ako substrát v tomto type terária volíme najmä piesok, piesčitú zeminu, jemný štrk, či kombináciu týchto substrátov. Stále je potrebné, aby vyhovovalo chovancovi, nie len nášmu oku. Keďže denná vlhkosť na púšťach býva pomerne nízka, musíme voliť substrát, ktorý neostáva dlho vlhký a behom niekoľkých hodín sa z neho voda odparí. Napriek suchšiemu prostrediu nikdy nezabúdajme na prístup k pitnej vode. Rastliny v takomto teráriu často nie sú vhodné, ale môžeme ich nahradiť rôznymi kameňmi a konármi, ktoré vytvárajú prirodzený vizuál terária a priestor pre pohyb aj úkryt pre zviera.


Vhodné pre: agamu bradatú, gekončíka nočného, chameleóna jemenského…


Stepné terárium


Stepy, savany, lúky. To sú biotopy, ktoré chceme v stepných teráriách napodobiť. Keďže sa jedná o pomerne odlišné systémy, neexistuje presná poučka ako takéto terárium zariadiť, platí však niekoľko bodov. Substrát volíme podľa potrieb chovanca, môže sa jednať o piesčitú pôdu, mix rašeliny a piesku, listovej hrabanky atď. Pri suchozemských korytnačkách je potrebné poskytnúť aj vlhkú časť, kde sa budú môcť zahrabať (vyššia vlhkosť priaznivo vplýva na správny vývin panciera). Vhodné dekorácie do takýchto terárií sú rôzne kusy dreva, kôry, suchého lístia. V týchto teráriách často chováme zvieratá, ktoré potrebujú teplé suché letá a vlhké chladnejšie zimy. Rovnako nezabúdajme, že je potrebné zabezpečiť teplotný gradient, aby si zviera mohlo vybrať vhodnú teplotu – je jednoduchšie ho zabezpečiť pri väčších teráriách.


Vhodné pre: korytnačka zelenkastá, korytnačka stepná…


Akvárium s ostrovčekom


Napriek tomu, že nejde o terárium, je to priestor, ktorý je vhodný pre chov vodných korytnačiek, ktoré patria k plazom. Ich nároky na priestor sa môžu druh od druhu líšiť. Ostrovček je potrebný pre zabezpečenie oddychového miesta, nad ostrovčekom by malo byť umiestnené vhodné osvetlenie, ktoré poskytuje nielen svetlo, ale aj teplo (vrátane UVA a UVB). Ako substrát môžeme využiť jemný piesok v kombinácii s väčšími kameňmi (bez ostrých hrán). Do priestoru môžeme umiestniť aj dekorácie, ktoré však by nemali korytnačkám zbytočne prekážať pri plávaní. Kvalitu vody zabezpečíme dostatočne výkonným filtrom.


Vhodné pre: vodné korytnačky


231 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page