top of page

Chov korytnačky zelenkastej

Updated: Nov 22, 2021

Korytnačka zelenkastá (Testudo hermanni) je najčastejšie chovaným druhom suchozemskej korytnačky na Slovensku. Prezentuje európsky druh, preto sa dobre dokáže prispôsobiť aj našim podmienkam a jej chov je pri pravidelnej starostlivosti a zabezpečení vhodných podmienok relatívne jednoduchý.


Chov v interiéri

Výber ubikácie

Ubikácia pre korytnačku by mala byť dostatočne priestranná. Asi najčastejšie sa pre chov využívajú teráriá. Ideálne rozmery sú 100x50cm (plocha dna). Nie je potrebné príliš vysoké terárium, aby sme zabezpečili dostatočnú cirkuláciu vzduchu a nedržala sa v ňom príliš vysoká vlhkosť, ktorá by korytnačke mohla škodiť. Ako alternatívu k teráriu môžeme využiť tiež akvárium, tzv. „korytnačí stôl“, ale opäť dôležitá je plocha dna a dostatočná cirkulácia vzduchu. Ubikácia by nikdy nemala byť umiestnená v prievane.

Zariadenie ubikácie


Substrát

Skúsenosti aj názory mnohých chovateľov sa líšia. Medzi najčastejšie využívaný substrát patrí rašelina zmiešaná s pieskom alebo univerzálne teraristické substráty.

Ďalej je možné tiež využiť rozdelený substrát, kedy ½ ubikácie bude tvorená rašelinou a druhá polovica suchou štiepkou (pozor, štiepka môže pri vyššej vlhkosti plesnivieť, preto je fajn ju oddeliť od vlhšej rašeliny nejakou bariérou). Bez ohľadu na to, aký substrát využijeme, je potrebné zabezpečiť, aby aspoň v 1/3 terária bol substrát vlhký, kde sa budú môcť korytnačky zahrabať – najmä mladé kusy sa potrebujú zahrabať do vlhkého substrátu – vlhkosť priaznivo ovplyvňuje správny rast panciera. Výška substrátu by mala byť aspoň 5-10 cm.


Misky

Pre korytnačky volíme plytké misky na vodu a potravu. Miska s vodou by mala byť dostatočne priestranná, aby sa korytnačka do nej zmestila no zároveň by nemala byť príliš vysoká, aby sa z nej a do nej dokázali pohodlne dostať.

Potravu rovnako vkladáme do misky, ale využiť tiež môžeme aj plochý kameň (bridlica...). Miska s potravou by mala byť umiestnená v „suchej“ časti terária, miska s vodou vo vlhšej a chladnejšej časti.


Dekor a úkryt

Pri výbere dekorácií by sme mali stále myslieť na to, aby mali korytnačky dostatočný priestor pre pohyb. Vyvarovať by sme sa mali umelým rastlinám, ktoré by mohli pokladať za potravu. Volíme najmä prírodný dekor, ktorý nebude korytnačkám výrazne prekážať pri pohybe a nemali by sa v dekorácii zaseknúť, môžeme využiť napríklad kamene či korene. Pod výhrevnou lampou by nemali byť umiestnené dekorácie – ak by sa korytnačky prevrhli, hrozilo by riziko prehriatia. Korytnačky potrebujú úkryt, ten by mal byť dostatočne priestranný a bezpečný, umiestňujeme ho do chladnejšej časti ubikácie.


Technická výbava terária

Pre zdravie a pohodu korytnačiek je rozhodujúce kvalitné osvetlenie a teplota – zdroj tepla, denného svetla a zdroj UVB svetla. Svetelný režim by mal byť približne 10-14 hodín a snažíme sa simulovať prirodzené predlžovanie svetelného režimu od jari do leta a postupný pokles na jeseň a zimu. V teráriu sa snažíme vytvoriť teplotný gradient – t.j. chladnejšiu a teplejšiu časť. Teplejšiu časť zabezpečíme prostredníctvom výhrevnej žiarovky, ktorú umiestňujeme na niektorú zo strán terária (nie do stredu) – bezprostredne pod žiarovkou môže byť lokálna teplota aj 35 stupňov, teplota v iných častiach terária by sa mala pohybovať od 20 do 30 stupňov (pri korytnačkách nevyužívame výhrevné kamene). Watáž výhrevnej žiarovky prispôsobujeme veľkosti terária. Ako zdroj UVB môžeme využiť žiarivky no tiež žiarovky adekvátneho výkonu vzhľadom k veľkosti ubikácie. Skôr, ako umiestnime korytnačku do terária by sme mali premerať teplotu v jednotlivých častiach terária, či je vyhovujúca.


Chov v exteriéri

Tento chov je pri zabezpečení vhodných podmienok časovo aj energicky nenáročný a pre korytnačky zelenkasté aj najvyhovujúcejší. Preto ak máme dostatočne veľkú záhradu, túto možnosť by sme určite mali zvážiť. Vkusne zhotovený výbeh zároveň dokáže byť zaujímavým spestrením záhrady. Výbeh by mal byť orientovaný na južnú stranu, aby sme korytnačkám zabezpečili čo možno najviac slnečného svetla a tepla.

Ohradiť by sme ho mali dostatočne vysokým plotom (cca 45 cm) - využiť môžeme drevo, no využívajú sa aj betónové tvárnice, nezabúdame na to, že korytnačky vedia hrabať, preto by sme plot mali zapustiť do zeme aspoň do hĺbky 5-10 cm. V samotnom výbehu potom môžeme vytvoriť rôzne terénne nerovnosti, spestrením môže byť napríklad kmeň dutého stromu, kamene, korene atď. Tienisté miesta môže vytvoriť aj výsadbou kríkov či rastlín (nemali by byť jedovaté). Okrem bežných úkrytov je vhodné spraviť vo výbehu aj domček pre korytnačky, vystlaný napríklad senom či slamou – môže byť temperovaný. Vodu a potravu môžeme korytnačkám podávať do dostatočne veľkých a plytkých misiek. Ak máme veľké priestorové možnosti, veľkosti výbehu sa medze nekladú (len treba stále myslieť na to, aby sme v ňom potom dokázali korytnačku aj nájsť). Cez výbeh môžeme natiahnuť pletivo, aby sme zabránili predátorom sa dostať ku korytnačkám.


Potrava

Aj pomocou kvalitnej a vhodne zvolenej stravy dokážeme mať korytnačku dlhé desaťročia. Základom stravy by mala byť zelená zložka – rastliny. Najvhodnejším spôsobom kŕmenia je pravidelné podávanie rastlín, ktoré nazbierame vo vonkajšom, neznečistenom prostredí (nie pri cestách, nie chemicky ošetrené).

Vhodnými rastlinami, ktoré od jari do jesene podávame sú: púpava (vrátane kvetu), skorocel, ďatelinka, hviezdica, pŕhľava, čakanka, rôzne druhy tráv a kvalitné seno. Počas zimných mesiacov, ak korytnačka nespí, podávame najmä čínsku kapustu, rímsky šalát, kvalitné seno, no rovnako si môžeme nasušiť v priebehu sezóny už spomínané byliny (púpava). Ovocie by sme mali podávať len sporadicky – obsahuje veľa cukru, ale ako spestrenie stravy môžeme 1-2 krát do týždňa podať jahody, maliny, jablko či kúsky melónu, nevhodným ovocím pre korytnačky sú všetky citrusové plody. Nie všetko, čo korytnačkám chutí, im aj prospieva, v prírode nemajú taký dostatok potravy ako v chovateľstve, preto sú zvyknuté zužitkovať takmer všetko. Ako doplnok stravy (aktuálne nemáme k dispozícii horeuvedené rastliny), môžeme korytnačkám podať aj kvalitné granuláty (pozor, určené len pre bylinožravé terarijné zvieratá). V strave by sa nemal vyskytnúť tvaroh, vajíčka, pečivo, exotické ovocie – všetko toto korytnačkám škodí a môže im spôsobiť zdravotné ťažkosti. Do stravy korytnačiek pravidelne pridávame kvalitné výživové doplnky s obsahom vápnika – stačí ich pravidelne posypať na ponúkanú potravu. V teráriu či výbehu rovnako môžeme umiestniť sépiovú kosť, ktorá doplní korytnačke vápnik, no rovnako si na nej obrúsi zobák.

2,042 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page