top of page

Druhy teráriových podstielok I. časť



Zvažujete chov teráriového zvieratka a nemáte úplne jasno v tom, aký druh podstielky by bol preň vhodný? Aj keď sa názory chovateľov často líšia, spomenieme si druhy podstielok bežne využívaných pri chove teráriových zvierat.

 

Rašeliník


Rašeliník je bežne využívaný substrát nielen pri pestovaní orchideí či iných náročnejších rastlín,  ale je tiež overený, vlhkosť udržiavajúci substrát (alebo jeho súčasť) do terárií. Rašeliník dokáže veľmi efektívne absorbovať a udržiavať vodu a je teda vynikajúci na vytvorenie „vlhkého miesta“  v teráriu. Svoju popularitu tiež získal v kombinácii s inými teráriovými substrátmi a píniovou kôrou pri tvorbe bio-aktívnych terárií. V balíčku s rašeliníkom sa často skrýva viac, ako by sme sa nazdávali a jedno balenie nám spravidla vydrží na dlhší čas – sušený rašeliník stačí zaliať vodou, nechať nasiaknuť a následne smelo používať.


Postup prípravy: Sušený rašeliník (Hepetolog rašeliník 12 l) zalejeme 3 l teplej vody a necháme postáť 10-15 min. Prebytočnú vodu vytlačíme a rašeliník je pripravený na použitie.


Pre aké zvieratká je vhodný?

Rašeliník je vhodný pre všetky tropické zvieratá, ktoré vyžadujú zvýšenú vlhkosť ako napríklad: žaby, pavúky, škorpióny a iné bezstavovce, no tiež hady (užovka červená, pytón kráľovský – vlhké miesto potrebujú pre bezproblémový zvlek) gekóny a pagekóny (pagekón riasnatý, denné/nočné tropické druhy gekónov)..

 

Teráriový substrát 5 l


Často sa môžeme stretnúť s balíčkom označeným ako „teráriový substrát“, ktorý je často označovaný, ako jeden z najpopulárnejších substrátov. Ide o prírodný vzdušný teráriový substrát zmiešaný zo svetlej rašeliny a piesku, vhodný pre množstvo tropických zvierat. Odporúčame ho zmiešať ešte s píniovou kôrou na zabránenie vysúšania.


Postup prípravy: Substrát vysypeme na dno terária. Udržiavame ho mierne vlhký pravidelným rosením podľa druhu zvieraťa. Pre vytvorenie substrátu, ktorý nebude rýchlo vysychať môžeme zmiešať s rašeliníkom a píniovou kôrou.


Pre aké zvieratká je vhodný?

Je vhodný pre všetky tropické/subtropické druhy plazov ako základný substrát (pytóny, užovky, gekóny, chameleóny, korytnačky, ale aj škorpióny a pavúky).

 

Coco Husk


Substrát z lisovaných kokosových škrupín je 100% prírodný ekologický produkt. Je ideálny pre tropické teráriá, pretože skvele absorbuje a zadržuje vodu, čím zvyšuje celkovú vlhkosť terária. ​Podporuje prirodzené správanie živočíchov, ktoré potrebujú aby im bolo umožnené zahrabávanie sa do substrátu. Coco husk je možné kombinovať napríklad s bežným kokosovým substrátom, no je možné i využitie samostatne.


Pre aké zvieratká je vhodný?

Substrát je bezpečný pre obojživelníky, plazy, hady a ďalšie terárijné živočíchy. ​Výšku substrátu a vlhkosť voľte podľa druhu chovaného živočícha či rastlín.

 

Píniová kôra


Píniová kôra je jednou z najvhodnejších a najviac používaných substrátov v teraristike. Svojou štruktúrou, pevnosťou a textúrou patrí medzi najkvalitnejšie a najtrvácnejšie kôry. Veľmi dobre odoláva degradácii, zosúšaniu a tiež zavlažovaniu (netreba ju tak často meniť). Aj pri degradácii nevytvára ostré štiepky. Píniovú kôru môžeme využiť pri dotváraní prirodzeného prostredia – v kombinácii s drevom a koreňmi vyzerá prirodzene.


Pre aké zvieratká je vhodný?

Píniová kôra je vhodná buď samostatne pre väčšie druhy hadov a varanov, alebo ako krycí substrát na zabránenie vysúšaniu rašeliny/teráriového substrátu.

 

Rašelina


Prírodná teráriová rašelina Herpetolog je prírodná, neutrálna rašelina s nízkym podielom prachu a veľmi vysokou nasiakavosťou vody. Je vhodná pre množstvo tropických zvierat, alebo ako základ pre teráriový substrát. Odporúčame ju zmiešať s píniovou kôrou na zabránenie vysúšania. Je možné ju tiež zmiešať s pieskom.


Postup prípravy: Rašelinu vysypeme na dno terária. Udržiavame ju mierne vlhkú, pravidelným rosením podľa druhu zvieraťa. Pre vytvorenie substrátu, ktorý nebude rýchlo presychať, môžeme zmiešať s rašeliníkom a píniovou kôrou.


Pre aké zvieratká je vhodný?

Rašelina je vhodná pre množstvo zvierat, samostatnú ju ale používame hlavne ako základný substrát pre pavúky a škorpióny.

 

Kokosový substrát


Lignocel je prírodný, ekologický produkt tvorený drvenou kokosovou drvinou, ktorá je ideálnym substrátom do tropických terárií. Môže byť použitý aj ako inkubačné médium. Veľmi dobre drží vlhkosť a má vysokú priepustnosť vzduchu. Tento substrát je tiež používaný pri pestovaní rozličných druhov rastlín.  


Postup prípravy: Kokosový substrát vložte do nádoby s objemom minimálne 10 l. Substrát zalejte 3 l vody a nechajte 30 minút odležať, kým sa kocka úplne nerozpustí. Potom substrát dôkladne premiešajte.  


Pre aké zvieratká je vhodný?

Najčastejšie ho používame pri chove pavúkov, škorpiónov, slimákov, žabiek, hadov a.i.  



Čo je vermikulit? Vermikulit je univerzálne využívaný nerast. Je čistý, bez vône a zápachu a je odolný plesniam. Tento substrát sa používa pri liahnutí vajec. Má jedinečné vlastnosti pri hospodárení s vodou. Vďaka poréznej štruktúre viaže veľa vody, udržuje okolo seba vlhké prostredie, bez toho aby ho zamočil.


Postup pri použití pre inkubáciu vajec: substrát nasypte do misky, v ktorej sa budú vajcia inkubovať, zalejte vodou - vermikulit okamžite vodu nasaje, prebytočnú vodu vylejte. Vajíčka umiestnite do misky s vlhkým vermikulitom a zahrňte cca do jednej polovice. Vložte do inkubátora a behom inkubácie vajcia kontrolujte. Pokiaľ sa vermikulit vysuší, znovu ho zalejte vodou. Vodu lejte opatrne okolo vajec (ideálne striekačkou), aby na nich nedopadli kvapky vody. U mnoho druhov plazov totiž kvapky vody na vajciach zabraňujú vývoju zárodku.

 

Článok vypracovali: Monika Lucskaiová, Ambasádor Super zoo, vedúca predajne Super zoo Moldava nad Bodvou, Milan Oselský - Senior garant Super zoo.

23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page