top of page

Korytnačky – prebúdzanie z hibernácie


Pomaly sa blíži jar a to je obdobie, kedy sa postupne začínajú po zimnom spánku prebúdzať k životu naši korytnačí kamoši. Niekedy nás prekvapia svojou aktivitou aj sami, inokedy je im potrebné s prebúdzaním trocha pomôcť.


Či už sme zvolili pre našu korytnačku miesto na hibernáciu v chladničke alebo boxe umiestnenom v chladnej pivnici alebo kôlni, proces prebúdzania korytnačky musí prebehnúť pozvoľne a nenásilne. Náhle teplotné výkyvy by jej mohli ublížiť, preto by sme mali teplotu navyšovať postupne. Na začiatku korytnačku premiestnime v nádobe, v ktorej zimovala do chladnej miestnosti. Je dôležité korytnačku dobre skontrolovať, najmä oblasť očí, okolie úst a konečníka. K dispozícii by mala mať plytkú misku s vodou. Po niekoľkých dňoch, keď je aktívnejšia ju môžeme premiestniť do teplejšej a svetlej miestnosti (18 – 20 stupňov Celzia), kde by korytnačka už mala byť viac menej aktívna. Nezabúdame korytnačku pravidelne kontrolovať - pokiaľ je všetko v poriadku, ponúkneme korytnačke vlažný kúpeľ, ktorý jej pomôže naštartovať metabolizmus a urýchli vyprázdnenie močového mechúra, v ktorom sa počas hibernácie nahromadila močovina. Namočeným vatovým tampónom jej môžeme opatrne očistiť oči a okolie konečníka, pokiaľ je to potrebné. Sledujeme, či sa pri kúpeli aj napije, keďže dostatočná hydratácia po hibernácií je nesmierne dôležitá.


Korytnačku potom môžeme umiestniť späť do terária pripraveného pre ňu, ktoré je vyhriate na približne 25 – 26 stupňov (zo začiatku volíme výhrevné žiarovky nižšej watáže), kde je umiestnené aj UVB osvetlenie. Začíname tiež s kŕmením zelenou stravou. Teplotu v teráriu postupne zvyšujeme, až kým nedosiahne ideálnu hodnotu pre konkrétny druh korytnačky.


V nasledujúcich dňoch korytnačku pozorne sledujeme a všímame si či prijíma potravu, tekutiny a taktiež, či sa správne vyprázdňuje.


Návšteva veterinára je nutná v prípade, ak :

  • Korytnačka stratila viac ako 1% telesnej hmotnosti na mesiac hibernácie (môže sa jednať o posthibernačnú anorexiu).

  • Zaregistrujeme problémy so zrakom, omrzliny na končatinách, kožné problémy, opuchy v oblasti hlavy alebo zelený moč.

  • Korytnačka nezačne prijímať tekutiny do dvoch dní, potravu do 5 dní a nevymočí sa do 5-7 dní od prebudenia.


Hibernácia je náročný a komplexný proces, a preto je nutné k nemu pristupovať rozvážne a zodpovedne, aby sme sa vyhli nepríjemným komplikáciám, ktoré by mohli ohroziť zdravie nášho domáceho miláčika.


Vypracovala: Andrea Švecová, garant pre teraristiku, Super zoo Prievidza

271 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page