top of page

Oleje pre psy a mačky



Lososový olej

Lososový olej patrí k najznámejším olejom vo svete chovateľstva. A niet sa čomu čudovať. Pridávaním do krmiva podporujeme nielen vzhľad psíka alebo mačičky, ale aj vitalitu a činnosť ich mozgu. Pomôže aj pri nechutenstve alebo rekonvalescencii.

Psy a mačky si nevedia prirodzene vytvoriť omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre nich nevyhnutne dôležité. Ich príjem môžeme zabezpečiť práve lososovým olejom, ktorý je ich bohatým zdrojom.


Lososový olej je síce radený do tukov, ale nevyužíva sa ako zdroj energie. Pridáva sa ako funkčná zložka do krmiva s určitým prínosom pre organizmus zvieraťa.


Omega-3 mastné kyseliny, konkrétne DHA a EPA zabezpečujú zdravý vývoj mozgu, udržujú jeho aktivitu a dokážu bojovať s voľnými radikálmi. Chránia tým telo pred nežiadúcimi účinkami a zlepšujú imunitný systém.


Lososový olej má pozitívny účinok aj na pokožku a srsť zvieraťa. Pomáha produkovať prírodné oleje v tele a tým udržuje srsť aj pokožku zdravú. Môže pomôcť proti svrbeniu.

Pravidelným podávaným zlepšíme činnosť tráviaceho traktu, tvorbu kolagénu, znížime pravdepodobnosť alergických reakcií a navyše má protizápalový účinok. Podávaním zabránime aj lámavosti a vysúšaniu srsti, srsť bude krásne lesklá a hustá. Spevňuje pazúriky.

Na podporu správneho vývoja môžeme olej pridávať do krmiva už mladým jedincom. Zároveň podporíme aj lepšiu kondíciu a vitalitu zvieraťa. Okrem iného je dobrým pomocníkom pri onkologických a chronických ochoreniach, pri problémoch s príjmom potravy a pre dermatologických pacientov.

Určite ste už počuli, že lososový olej môže zafarbiť srsť doryšava, to však nie je pravda. Zafarbenie srsti je spôsobené betakaroténom, ktorý sa nachádza v rôznych suchých krmivách. Betakarotén sa nachádza napríklad vo vysokom množstve v kukurici a pšenici. Tieto dve lacné zložky vedia robiť problémy nielen s farbou srsti, ale aj s alergickými reakciami kože. Olej má síce farbu jemne do červena, ale farba oleja má iné spektrum a preto nezafarbí srsť. Práve naopak, olej z lososa dokáže vytiahnuť pôvodnú farbu srsti, ktorú ma zakódovanú v plemene.


Konopný olej

Konopný olej je získavaný z konopných semiačok, ktoré sú lisované za studena. Treba podotknúť, že v nich nie je obsiahnuté THC.


Konopný olej má vynikajúci zdroj esenciálnych mastných kyselín, omega-3 a omega-6, bielkovín, antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré sú samozrejme priaznivé pre vášho štvornohého kamaráta. Má prirodzený a dokonalý pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám (3:1). Obsahuje aj omega 9 (kyselina olejová), GLA, vďaka ktorej má protizápalové vlastnosti a môže pomáhať tráveniu a regulácii hmotnosti.

Olej je vynikajúci zdroj esenciálnych mastných kyselín a okrem toho aj bielkovín, antioxidantov, vitamínov a minerálov.

Konopný olej je podobný rybiemu tuku v tom, že môže posilňovať imunitu a pomáha predchádzať zápalom. Pridávaním oleja do stravy podporíte hydratáciu pokožky a skvalitníte aj srsť. Tiež pomáha predchádzať kožným a kĺbovými problémom, zmierňuje príznaky alergie a zlepšuje srsť. Konopný olej navyše znižuje hladinu cholesterolu.

Aj keď si myslíme, že so svojim chlpáčmi môžeme zdieľať všetko, nie je tomu tak. Pri olejoch buďte opatrní. Podávajte oleje určené len pre psy a mačky. Máte tak istotu, že budú obsahovať zoznam zložiek schválených veterinármi. Je potrebné sa držať doporučeného dávkovania. Nadmerné množstvo môže spôsobovať podráždenie žalúdka a nadúvanie. Toto platí pri podávaní všetkých olejov.


Kokosový olej

Tento olej so všestranným využitím poznáme snáď všetci. Používa sa v kuchyni, alebo v kozmetických prípravkoch. Je to super potravina, ktorá má svoje miesto aj v zvieracom svete.

Kokosový olej sa skladá z viac než 90% nasýtených tukov. To však nie je problém. Väčšina nasýtených tukov v kokosovom oleji sú triglyceridy (MCT), ktoré majú výhody, ako je lepšie trávenie a podpora imunitného systému. MCT majú aj metabolické funkcie, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a samozrejme je tam podpora zdravej pokožky a srsti psíka alebo mačičky.

Hlavnou zložkou MCT je kyselina laurová. Kyselina laurová má antibakteriálne, antivírové a protiplesňové vlastnosti. Pomáha hojiť poranenia v tráviacom trakte a predchádzať chronickým zápalom. Pridávaním kokosového oleja do stravy podporíme aj vstrebávanie vitamínov a minerálov rozpustných v tukoch, ako je napríklad vápnik a horčík, čím zlepšujeme nielen celkové zdravie a vzhľad zvieraťa, ale navyše aj zdravie kostí a kĺbov.

Ak máte doma športovca, tak kokosový olej je pre neho ako stvorený. Olej je veľmi dobre vstrebávateľný a po podaní okamžite funguje ako priamy zdroj energie a zvyšuje športový výkon.

Podávať ho môžeme samotný alebo priamo na krmivo. Tak ako pri všetkých olejoch je dobré pre začiatok začať s malým množstvom, ¼ ČL na 5kg hmotnosti. Ak pri tomto dávkovaní nespozorujete žiadne negatívne účinky, ako môže byť nadúvanie alebo mastná stolica, môžete dávku zvýšiť na 1ČL na 5kg váhy zvieraťa.

Kokosový olej je bohatý na vitamín E a preto ho môžeme aplikovať aj priamo na kožu, ktorá je podráždená, na suché miesta, vyrážky alebo vredy.

Účinný je aj pre udržanie zdravej ústnej dutiny. Malé množstvo oleja môžeme naniesť na navlhčený kúsok gázy a potom jemne vyčistiť zuby a ďasná. Navyše eliminuje zápach z papuľky zvieraťa.


Olej môžeme podávať aj mladému zvieraťu pre podporu správneho vývoja a aj starnúcim jedincom na podporu imunity, posilnenie mozgovej činnosti, ochrane niektorých orgánov, ako je napríklad aj pečeň.


Pri výbere kokosového oleja sa zamerajte na kvalitu a skôr sa rozhodnite pre výrobok určený pre zvieratá, pri ktorých máte istotu, že spracovanie a obsah výrobku je nezávadné pre našich chlpáčov.


Vypracovala: Veronika Muchová, vedúca predajne Super zoo Liptovský Mikuláš



65 views0 comments

Comments


bottom of page