top of page

Pavúky


Tarantula? Nie, to je vtáčkar

Zatiaľ čo pri slove tarantula mnohým z nás nabehne husia koža, slovo vtáčkar nás nechá relatívne kľudnými, aj keď z praktického hľadiska je tarantula chybný názov stále bežne používaný pre veľké druhy pavúkov, ktoré si čoraz častejšie nachádzajú cestu do našich domácností, správne je však reč o vtáčkaroch.

Je vtáčkar vhodné zvieratko pre každého?

Ako pri mnohých iných druhoch prezentujúcich teraristiku, aj vtáčkare sú živočíchy, ktoré sú určené najmä na pozorovanie a nie na manipuláciu (rovnako to platí pre púšťanie pavúka na ruky - nie). Ak hľadáte kontaktné zvieratko, vtáčkar pre vás nebude tým pravým. Ak vás však dokáže uchvátiť pozorovanie pavúka pri hĺbení nory v teráriu, love cvrčkov či sarančiat, či jeho postupný rast, bude pre vás toto zvieratko zaujímavým „spoločníkom“ a okrasou vášho terária.

Veľkým benefitom je to, že pavúky sú podobne ako veľa terarijných zvierat absolútne tichými živočíchmi. Ako každé jedno zviera aj vtáčkare vyžadujú náš čas a to najmä vtedy, ak im ideme rosiť terárium, dolievať vodu alebo pravidelne kŕmiť, týždenne to však nezaberie viac ako pol hodinku (samozrejme, ak nemáte veľkú zbierku pavúkov).


Akého pavúka si vyberieme?


Na výber je v dnešnej dobe z obrovského množstva druhov a často človeka uchvátia rozličné farby a veľkosti jednotlivých pavúkov. Aj tu by sme však mali byť rozvážni a o daných druhoch si zistiť ich základné nároky. Keby sme mohli pavúky základne rozdeliť, tak jednoduchým spôsobom je to:

- pavúky Starého sveta – pochádzajúce z Afriky, Ázie a Austrálie

- pavúky Nového sveta – pochádzajúce z Ameriky


Ak ste nováčik a s chovom pavúkov len začínate, odporúčame sa skôr zamerať na pavúky „Nového sveta“, vo všeobecnosti sú pokojnejšie a toxicky nepatria k významným druhom, napriek tomu dokážu dorásť do impozantných rozmerov (z Južnej Ameriky pochádza aj najväčší vtáčkar planéty – Theraphosa blondi). Pavúky „Starého sveta" sú skôr pre skúsenejších chovateľov (o nich však niekedy nabudúce).


Podľa spôsobu života by sme pavúky mohli rozdeliť do 3 základných skupín a to:

- zemné (rod Brachypelma, Acanthoscuria, Grammostola...)

- norové (rod Hysterocrates...)

- stomové (rod Avicularia, Psalmopoeus, Poecilotheria...)



Pre nováčikov sú zaujímavé najmä zemné druhy – teda najmä aspoň pre ľudí, ktorí preferujú pavúka v teráriu čo najčastejšie vidieť. Stromové druhy si obyčajne robia „hniezda“ v ktorých sa skrývajú väčšinu dňa a naopak norové druhy si hĺbia nory, z ktorých často vylezú len vo večerných hodinách (a aj to nemusí byť pravidlo). Takže ak sa neplánujete pozerať len na kus korkovej kôry, alebo kameň v teráriu, odporúčame najmä zemné druhy.


Čo budem pre chov pavúka potrebovať?


Terárium

Nároky sa líšia druh od druhu, čo však všetky pavúky spája a čo potrebujú, je bezpečný priestor pre život. Ak si zaobstaráme maličkého pavúka, rozmer tela ktorého má 1-2 cm, bezpečným prostredím mu bude dostatočne priestranný fauna box, alebo plastová krabička. Pre odrastenejšie kusy je však vhodné už zvoliť dostatočne priestranné terárium, aj keď nás možno prekvapí, že pavúky majú v porovnaní s inými živočíchmi často zanedbateľné nároky na priestor a pre väčšinu druhov postačuje terárium s veľkosťou 30x25x25 cm.



Samozrejme pri norových a stromových druhoch by sme mali voliť terárium orientované najmä na výšku (aspoň 30cm). V teráriu by malo byť zabezpečené dostatočné odvetrávanie, aby sme sa vyvarovali vzniku plesní, ktoré môžu byť pre pavúky nebezpečné. Terárium umiestňujeme na pokojné miesto v domácnosti – pavúky sú živočíchy, ktoré vnímajú vibrácie, zabuchujúce sa dvere či dupot je pre nich dosť stresujúci.


Svetlo a zdroj tepla

Pavúky sú najmä súmračné a nočné tvory, napriek tomu ak im poskytneme osvetlenie, dokážeme simulovať prirodzené striedanie dňa a noci. Mnohé osvetlenia (najmä LED) majú zabudovaný aj nočný režim – modré svetlo, ktoré pre pavúky nie je tak rušivé a môžeme ich pozorovať aj v nočných hodinách.


Ohrievanie terária je vhodné zabezpečiť najmä lampou, ktorá je mimo terária (inak hrozí riziko popálenia alebo prehriatia). Zaujímavou alternatívou je tiež využitie výhrevných podložiek, ktoré nalepíme zo spodnej či bočnej strany terária. V teráriu by sme samozrejme vždy mali mať teplomer a vlhkomer.


Substrát a zariadenie

Ako substrát do terária môžeme využiť lignocel zmiešaný s pieskom no tiež je vhodné využiť rašelinu – podstatné je, aby nám v substráte nevznikla pleseň, tá je dôsledkom najmä zabudnutej potravy. Substrát by sme mali dať v dostatočnej výške (minimálne 5 cm, pri norových druhoch aj 15-20cm). V teráriu môžeme využiť rôzne druhy dekorácií, pavúky ich nezničia, ale je treba rátať s tým, že niekedy zvyknú prekopať celé terárium. Využitie živých rastlín je pri dekorovaní terária možné, no pri niektorých druhoch ťažšie udržateľné.

V teráriu by nemal chýbať domček, kus kôry či drevo, pod ktorým sa pavúk môže v priebehu dňa bezpečne skryť. Ako zdroj vody môžeme využiť misku s vodou, no pri niektorých druhoch postačí aj pravidelné rosenie.


Kŕmenie

Pavúky sú zvieratá, ktoré nevyžadujú každodenné kŕmenie, pri mladých jedincoch môžeme kŕmiť 2x týždenne cvrčkami adekvátnej veľkosti.

Dospelé kusy stačí kŕmiť 1x za 10 dní. Niekedy nás zvyknú prekvapiť aj hladovkou, ktorá často trvá niekoľko týždňov, čo môže byť signál blížiaceho sa „zvleku“, kedy pavúky neprijímajú potravu. Pár dní po zvleku pavúky nikdy nekŕmime a rovnako tak je dôležité, aby sme svrčky či sarančatá, ak o nich pavúky nejavia záujem“ vždy vybrali z terária.

4,507 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page