top of page

Pozor na prehriatie psíka počas leta


Prehriatie organizmu je vážny problém, ktorý môže skončiť až smrťou zvieraťa. Pre psy je tento stav nebezpečnejší ako u človeka, pretože ich organizmus sa prehreje rýchlejšie, ako ľudský. Človek sa pri zvýšení telesnej teploty potí, odparovaním potu sa organizmus ochladzuje. Pes má malé množstvo potných žliaz na labkách. Organizmus si preto chladí najmä zrýchleným dýchaním s vyplazeným jazykom. Prúdením vzduchu a odparovaním vody sa ochladzujú sliznice jazyka a horných dýchacích ciest. Ak sa však skombinuje vysoká teplota s vysokou vzdušnou vlhkosťou (pre nás pocitovo tzv. „dusno“) organizmus psa sa týmto spôsobom (dychčaním) takmer vôbec nedokáže ochladiť. Ochladzovaním, teda odparovaním vody navyše stráca tekutiny a vzniká u neho riziko dehydratácie.


Ako spoznať prehriatie psíka?

Pes je naša zodpovednosť a náš priateľ, ale bohužiaľ nevie rozprávať, nepovie nám, že sa necíti dobre. Preto je na nás, aby sme spoznali, kedy pes nie je fit a musíme vedieť, ako mu pomôcť. Ak prehriatie nastane, je nutné, aby ste konali rýchlo. Ak už pes zvracia či je apatický, je v ohrození života a často je rozhodujúcich nasledujúcich niekoľko desiatok minút.

  • Suchý, horúci ňufák, suché sliznice pyskov a kože

  • Nadmerné slinenie

  • Zrýchlený tep srdca a sťažené zrýchlené dýchanie

  • Nervozita, apatia, dezorientácia, malátnosť, bezvedomie

  • Zvracanie

  • Telesná teplota môže presahovať 40°C


Čo robiť pri prehriatí psíka?

Psíkovi je nutné poskytnúť čo najrýchlejšie prvú pomoc, pretože ak nepríde včas, pes môže zomrieť. Najdôležitejšie je ho čo najskôr ochladiť, ale postupne, nejednajte zbrklo a unáhlene. Ponúkame pár jednoduchých rád, ktoré môžu vášmu chlpáčovi zachrániť život.

Čo najrýchlejšie odneste psíka na chladnejšie miesto a položte ho tak, aby hlava bola vyššie než zvyšok tela (pri prehriatí hrozí opuch mozgu). Postupne psíka ochladzujte od labiek (môžete využiť zabalené kúsky ľadu, mrazenej zeleniny, studenú vodu). Pokiaľ je to možné, zabaľte ho do mokrých uterákov (oblečenia, prikrývok, pozor, voda, v ktorej ho namáčate nesmie byť studená/ľadová). Takto mu môžete postupne ochladzovať vnútornú stranu stehien, brucho, krk, až po hlavu. Postriekajte ho alebo pomaly polievajte chladnou vodou (použiť môžete napríklad rozprašovač na rastliny) alebo ho postupne vložte do vody. Je jedno, či to bude vaňa alebo rybník, hlavné je, aby voda nebola ľadová. Ak psík zvládne piť, ponúkajte mu po menších dávkach chladnú vodu (prehĺtať musí kontrolovane). V prípade, že nemáte po ruke vyššie uvedené pomôcky, môžete použiť prázdny téglik (napr. od jogurtu) naplnený chladnou vodou a psíkovi doň namočte labky - aj táto "maličkosť" mu môže zachrániť život.

Po poskytnutí prvej pomoci okamžite vyhľadajte veterinára.


Nikdy nenechávajte psíka v aute!

Najlepšie je cestovať so psíkom v noci alebo skoro ráno. Pokiaľ s ním cestujete cez deň, keď sú teploty vysoké, zabezpečte, aby bola cesta pre psíka čo najpríjemnejšia. Môžete použiť chladiace podložky a robte zastávky, aby sa psík mohol napiť (spravidla každé 2-3 hodiny). Pre cestovanie alebo prevoz psíka v aute za teplých dní platí zlaté pravidlo: NIKDY nenechávajte psíka zavretého v aute osamote, a to ani v tieni a so stiahnutým oknom. Teplota v aute stúpa veľmi rýchlo, počas 20 minút sa môže vyšplhať až na 70°C. Nikdy neviete, kedy sa z „krátkej zastávky“ stane hodina, a aj keď auto zaparkujete v dobrej vôli do tieňa, pri vašom návrate už môže byť neskoro.


Vypracovala: Viktória Kaňková, ambasádorka Super zoo

29 views0 comments

Comments


bottom of page