top of page

Technika, rastliny a doplnkový tovar v teráriách

Updated: Nov 16, 2022




Najčastejšie používané sú výhrevné žiarovky, výhrevné fólie, káble či kamene. Typ výhrevného zdroja vyberáme s ohľadom na chované zviera, niektoré zvieratá vyžadujú zdroj tepla najmä z vrchu iné zo spodu, niektorým vyhovuje oboje. Vo všeobecnosti platí, že zvieratá s dennou aktivitou sa radi slnia (preto im dávame výhrev zhora – žiarovky a fólie), nočné zvieratá hľadajú vyhriaté plochy (výhrevné kamene, výhrevné káble umiestnené pod teráriom, fólie)



Osvetlenie je dôležitou súčasťou takmer každého terária, existuje množstvo typov a značiek, ktoré ponúkajú kvalitné, či menej kvalitné žiarovky, žiarivky a výbojky. Osvetlenie je nutné vyberať podľa potrieb chovanca, no vo všeobecnosti platí, že takmer všetky zvieratá potrebujú určitú fotoperiodu (väčšinou 12 hodín svetla a 12 hodím tmy) pre správne fungovanie. Všetky biele a žlté svetlá by mali byť v noci vypnuté, no je možné používať napríklad tmavomodré žiarovky v prípade, že chceme pozorovať nášho chovanca aj v noci. U druhov s dennou aktivitou je nevyhnutné používať UVB osvetlenie, či už vo forme žiariviek, alebo výbojok. UVB osvetlenie totiž zabezpečuje správne ukladanie a spracovanie niektorých životne dôležitých látok u zvierat. Najčastejší chovanci ktorí potrebujú UVB sú napríklad agamy, chameleóny, leguány, korytnačky a iné.


Na predajni:

Osvetlenie UVB pre všetky zvieratá s piktogramom UVB:

  •  žiarovky: Exo-Terra Reptile UVB-100; UVB-150; UVB-200 (ekvivelnty 2.0, 5,0 a 10.0)

  •  trubice: Exo-Terra Reptiglo 5.0; 10.0

  •  kompakt na žiarovky: Exo-Terra Compact top, rôzne veľkosti, na 1 - 4 žiarovky


Osvetlenie teplo:


  • Exo-terra - Dayglo, Infrated Basking spot, Daylight Basking spot, Swamp basking spot (pre vodné korytnačky, nepuká pri vysokej vlhkosti) , Night glo


V teraristike sa najviac používajú teplomer a vlhkomer. Teplomer nám umožňuje kontrolovať a pozorovať teplotu v teráriu a následne ju regulovať aby vyhovovala zvieraťu, ktoré chováme. Existuje množstvo typov, od tekutinových až po zvyčajne najspoľahlivejšie, teda digitálne. Vlhkomery merajú vzdušnú vlhkosť v teráriu a takisto poznáme viacero typov, zase platí, že najkvalitnejšie vlhkomery bývajú digitálne. Vlhkomer je vhodné používať najmä pri zvieratách, ktoré sú na vlhkosť náchylné a musí sa stále pohybovať v určitom intervale.


Substráty a rastliny 


  • Piesok a piesčitá pôda – vhodné najmä do púštnych a stepných terárii, je vhodné vyberať čo najmenej prašný piesok, keďže prach môže viesť k dýchacím problém chovanca - Desert sand

  • Rašelina – substrát vhodný do rôznych no najmä vlhších terárií, dobre totiž udržiava vodu, no pri vysychaní býva prašná, je dobré sú kombinovať napríklad s pieskom v rôznych pomeroch. Rašelina používaná v teráriu musí byť čistá, bez pridaných hnojív či iných látok. Jej nízke pH do značnej miery zabraňuje rastu plesní – Rašelina, Jungle Earth

  • Buková, dubová štiepka/hobliny – substrát vhodný do rôznych typov terárii. Jedná sa o substrát viac hygienický ako estetický, poznáme rôzne frakcie a volíme takú, ktorá by pri pripádnom zožraní nerobila chovancovi problém. Túto štiepku nie je vhodné používať vo vlhkých teráriach, keďže má tendenciu plesnivieť.

  • Lignocel- známy tiež ako kokosová drť, je veľmi populárny a často používaný substrát. Avšak jeho povaha a zloženie môže plazov a obojživelníkom spôsobovať zdravotné ťažkosti po jeho zožraní. Lignocel nie je prašný, dobre drží vlhkosť, jeho príprava je veľmi jednoduchá, no doporučujem ho používať len u bezstavovcov.

  • Píniová a cyprišová kôra – podobne ako buková či dubová štiepka, má mnoho frakcii avšak na oko je oveľa krajšia. Tieto typy substrátu sú vhodné ako pre menej vlhké tak aj pre vlhké terária, keďže dobre držia vlhkosť pri správnom vetraní neplesnivejú. - Forest Bark

  • Inkubačné substráty – vermikulit, perlit, seramis

  • Rastliny v teráriu – Pri voľbe rastlín je potrebné brať do úvahy niekoľko faktorov a musíme si zvoliť rastliny, ktoré budú vyhovať chovancovi aj podmienkam v teráriu. U hrabavých zvierat sú rastliny často problém, keďže ich zvyknú vykopávať, preto je niekedy nutné nechať ich v kvetináčoch. Ďalším faktorom, ktorý je asi najdôležitejší, je možnosť zožrania rastlín chovancom. Ak teda chováme zvieratá, ktoré majú tendenciu žrať aj rastlinnú potravu, volíme rastliny, ktoré pre ne nie sú nijako nebezpečné. U ťažkých zvierat volíme rastliny, ktoré sú pevnejšie a zviera ich len tak ľahko nezničí svojou bežnou aktivitou.

Doplnkový tovar


  • Úkryty – Každé teráriové zviera by malo mať vo svojom teráriu možnosť ukryť sa. Podľa druhú zvierať volíme rôzne kusy dreva, kôry, keramické či plastové úkryty. Treba stále brať ohľad na podmienky v teráriu a správenie chovanca. Do vlhkého terária nie sú vhodné úkryty z dreva, ktoré ľahko plesnivie, takisto pre chovanca ktorý rád hrabe nie sú vhodné ťažké úkryty ako kamene, ktoré by ho pri podhrabaní mohli usmrtiť.

  • Vitamínové doplnky – Množstvo teráriových zvierat vyžaduje doplnky stravy, jedná sa najmä o vápnik, fosfor a niektoré vitamíny (vitamín A, vitamín D, Vitamín C, vitamín E, Vitamín B1,B2). Vhodné doplnky stravy je Reptivite, Vitamin D3, ktoré treba podľa potreby kombinovať. Tieto doplnky sú dostupné v kvapalnej, no najčastejšie práškovej forme. U agám, gekonov, korytnačiek a iných zvierat stačí potravu týmito doplnkami obaliť približne každé druhé kŕmenie. Korytnačkám (vodným a suchozemským) a bylinožravým plazom môžme podávať granule na spestrenie krmiva a ako vitamínový doplnok.


107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page