top of page

Trávenie - prebiotiká/probiotik


Správne trávenie je veľmi dôležité pre zdravie zvierat. Je to najmä z dôvodu, že v tenkom čreve sa tvorí celková imunita. Čoraz častejšie sa v stravovaní mačiek môžeme stretnúť s dvomi zložkami prebiotiká a probiotiká – aký je medzi nimi rozdiel? Prebiotiká sú nestrávené látky v tenkom čreve, ktoré pri prechode do hrubého čreva slúžia ako výživa pre symbiotickú črevnú mikroflóru, ktorá má pre organizmus nepostrádateľnú funkciu. Probiotiká sú baktérie, ktoré ovplyvňujú zloženie mikroflóry hrubého čreva a je možné ich nájsť vo vybraných krmivách. Ak chcete aby vaša mačka mala silnú imunitu, je nutné zabezpečiť, aby mala v poriadku tráviaci trakt, v ktorom sa vstrebávajú živiny. Aby mačka správne prosperovala, potrebuje mať v poriadku črevnú mikroflóru. Ako jej v tom vieme byť nápomocní?


Achillovou pätou tráviaceho procesu mačky sú trichobezoáre. Pokiaľ mačka mení srsť, je žiadúce, aby chovateľ zvýšil pozornosť. V tomto období je nutné zabezpečiť jej buď mačaciu trávu, pastu na trichobezoáre, alebo pridal do stravy krémy a pochúťky s obsahom maltózy. Ak mačka vyvráti bezoár, rozhodí sa jej tráviaci trakt a jej stolica môže byť mäkšia, s prevládajúcimi hnačkami. Preto je vhodné ak má chovateľ ako prvú pomoc vždy po ruke pastu na trichobezoáre. Odporúčame pridávať jej túto pastu do mačacieho jedálnička pravidelne.


V prípade, že vaša mačka užíva antibiotiká, je vhodné po ukončení liečby nasadiť probiotiká, aby sa jej vrátila črevná mikroflóra do normálu. Aj ľuďom môže užívanie antibiotík rozhodiť trávenie, pretože vyhubia okrem škodlivých baktérií aj tie, ktoré sú organizmu prospešné. Rovnako je to aj u zvierat. Ak zvažujete, aby vaša mačka užívala probiotiká preventívne, odporúčame podobne, ako aj pri niektorých doplnkoch stravy podávať ich v istých intervaloch. Napríklad mesiac probiotiká mačke podávať a mesiac ich podávanie vynechať.


Kedy je vhodné podávať probiotiká?


Probiotiká je ideálne mačke podávať najmä ak u nej nastane akútny problém. Stáva sa, že mačke nesadne niektorá zložka v strave. Môže ísť o zmenu stravy, ale aj o zmenu v domácnosti. Mačky sú náladovejšie a zmeny vnímajú citlivejšie, ako napríklad psy. Pri zmenách granúl alebo mokrého krmiva treba pristupovať veľmi opatrne, aby sme zbytočne nezaťažili ich žalúdok. Ak už nastane neželaná reakcia pri takýchto zmenách, je dobré siahnuť po kvalitných pastových, práškových alebo tabletových formách prebiotík/probiotík. Ak mačka zvracia alebo má hnačku, je dobré nasadiť jej pasty ako napríklad Probican alebo Aptus Aptobalance. Ak by mačka nechcela prijímať pastu, môžete skúsiť aplikovať prášok alebo tabletky od firmy Aptus, konkrétne prášok Aptus Aptobalance alebo tabletky Aptus Attapectin. Naďalej je veľmi dôležité sledovať, či sa stav zvieraťa zlepšil. Ak by problém stále pretrvával aj po 2-3 dňoch od prvej dávky, určite navštívte veterinára. Aj keď sa môže zdať hnačka banálnym problémom, opak je skutočnosťou. Pri hnačke sa telo mačky rýchlo odvodňuje a môže nastať silná dehydratácia.


Vypracovala: Eva Šurkalová, chovateľka mainských mývalích mačiek, vedúca predajne Super zoo Prievidza

56 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page