top of page

Vodný dráčik - axolotl mexický

Updated: Jul 11, 2022

Neobyčajné zvieratko našej planéty, ktoré nás neustále fascinuje – axolotl.

Tento druh sa prirodzene v prírode vyskytoval na území Mexika, konkrétne v jazerách Lago de Xochimilco a Lago de Chalco. Žiaľ momentálne je smutným svedkom rozpínajúcej sa ľudskej civilizácie a jeho pôvodné biotopy boli zdevastované, v dôsledku čoho je tento neobyčajný tvor kriticky ohrozený a čelí vyhynutiu v jeho pôvodnom prirodzenom prostredí. Podľa prieskumov ich v prírode zostáva len posledných pár stoviek kusov. V akvaristike a záujmovom chove sa však teší obrovskej popularite a je jedným z najčastejšie chovaných (a tiež rozmnožovaných) obojživelníkov v zajatí – svetielko nádeje?

V akvaristike sa môžeme stretnúť s viacerými farebnými formami a dorastajú do veľkosti až 35 cm.


Prečo sú axolotly výnimočné živočíchy?

Fascinujúca regeneračná schopnosť – axolotly ako jedny z mála živočíchov dokážu regenerovať stratené končatiny, svalstvo no tiež orgány a to vďaka jedinečným bunkám (podobným kmeňovým), ktoré sa stali aj cieľom výskumu viacerých štúdií.

Dosiahne dospelosť napriek tomu, že nikdy nedospeje – axolotly v priebehu života zostávajú v larválnom (juvenilnom) štádiu. Podobným štádiom prechádzajú aj mloky u nás, no u nich je to dočasné. Axolotly dosiahnu pohlavnú dospelosť už v štádiu „larvy“.


Ako dýcha axolotl?

Má tri spôsoby dýchania – axolotly dokážu prijímať kyslík hneď viacerými spôsobmi. Rozvetvené vonkajšie žiabre, ktoré sú asi najcharakteristickejším znakom daného druhu dokážu zachytiť kyslík z okolnej vody, no rovnako dokáže absorbovať kyslík aj prostredníctvom kože podobne, ako veľa ďalších obojživelníkov. Posledným spôsobom dýchania je dýchanie pľúcami, kedy axolotl dokáže „prehltnúť“ vzduch z hladiny – využívajú tzv. lícnu pumpu.


Axolotl je výnimočné zviera s výnimočnými nárokmi

Dostatočne priestranné akvárium a technická výbava. Tento druh počas celého života žije vo vode, preto nepotrebuje v akváriu ostrovčeky ani vyvýšeniny nad hladinu. Akvárium by sme mali voliť dostatočne priestranné s objemom aspoň 100 litrov.

V akváriu by nemala chýbať dostatočne efektívna filtrácia, ktorá sa bude starať o kvalitu vody no rovnako o jej dostatočné prekysličenie, vzhľadom na mäsitú potravu by mohlo dochádzať k silnejšiemu znečisteniu vody, preto je vhodnou voľbou najmä externá filtrácia s miernym prúdením (o to sa pri externých filtroch postará rampa). Axolotly sú tvory, ktoré preferujú najmä tmavšie zákutia, ak však máme v akváriu živé rastliny bez osvetlenia to určite nepôjde, je však prospešné, aby sme axolotlom poskytli dostatočné množstvo úkrytov.


Výhrev vody nie je potrebný, ba naopak, dokáže byť škodlivý. Axolotly preferujú najmä chladnú vodu, teplota nad 24 stupňov spôsobuje zrýchlenie metabolizmu a navyše sa stávajú náchylnejší na vznik zdravotných problémov, preto viacero chovateľov preferuje zaobstaranie chladičov. Pri tomto druhu by sme mali dbať na kvalitu vody – škodí mu chlór.


Zariadenie akvária Substrát alebo štrk by sme mali voliť najmä ako jemnozrnný piesok alebo jemné kamienky so zrnitosťou nie viac ako 0.5mm, aby sme znížili riziko upchatia pri náhodnom požití kamienkov spoločne s potravoun. Nektorí chovatelia preferujú aj chov bez substrátu. Kamienky by mali byť guľaté, aby nehrozilo poranenie jemnej kože axolotla.


Rovnako by sme mali vyberať aj dekorácie do akvária, zohľadňujeme nároky na vyhľadávanie bezpečia – skrýš, no zároveň by sme mali dbať o to, aby dekorácie neboli ostré. Ideálnymi rastlinami sú napríklad hrubolisté anubiasy, no tiež Cryptocoryne či Vallisneria.



Potrava

Axolotly preferujú najmä mäsitú stravu – sú to predátori.

Ako vhodný zdroj stravy môžeme využiť patentky, krevety, rybičky adekvátnej veľkosti (živé či mrazené) no milujú tiež dažďovky.


Chov

Prirodzene však žijú samotárskym spôsobom života.

Vzhľadom na ich nároky na nižšiu teplotu sa však nehodia k bežným druhom akvarijných rýb, ktoré by však obyčajne pokladali za potravu. V opačnom prípade hrozí, že ryby budú obžierať axolotlom vonkajšie žiabre, čo by mohlo viesť k úhynu tohto jedinečného tvora.

Preto je ideálnym spôsobom chovu buď samostatne alebo s jedincami rovnakého druhu.



10,019 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page