top of page

Výživové doplnky mačky



Núka sa nám viacero možností celkového stavu zvieratka, pri ktorých by mohli byť nápomocné výživové doplnky. Vyznať sa v nich možno nie je až tak náročné, ako by sme očakávali. Kedy však po nich siahnuť? Ak kŕmite mačku kvalitným krmivom, s najvyššou pravdepodobnosťou v nej už dostáva všetko to, čo potrebuje – preto kvalitná strava je základ. V živote mačky sú však situácie, kedy je rozumné a opodstatnené siahnuť aj po výživových doplnkoch. Týmito situáciami môže byť jej zhoršený zdravotný stav, rekonvalescencia, zlá kvalita srsti, výrazné zmeny v živote a stres, obdobie gravidity, laktácie, rastu a mnoho iných... Aby sme vedeli lepšie pracovať s rôznymi doplnkami a zacieliť ich podľa ich účinnosti je praktické zadeliť si ich do skupín:


Srsť/Pazúriky


Niekedy sa stane, že naša mačka nemá stopercentne dobrú srsť. Môže to byť genetikou, no rovnako aj krmivom. Môžu sa jej tvoriť lupiny, alebo sa môže zamotávať srsť. Nikdy by ste nemali zabudnúť, že krásna srsť bezprostredne súvisí so zdravím kože. Aké existujú v tomto prípade výživové doplnky?

  • Najznámejším a najviac odporúčaným prípravkom na srsť a pazúriky je lososový olej, ktorý je bohatým zdrojom omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín. (https://www.superzoo.sk/beaphar-lososvy-olej-425-ml/). Pri prvej aplikácii lososového oleja je dobré byť miernejší a dávku radšej postupne navyšovať, pretože ak mačka nie je na olej zvyknutá a nárazovo dostane plnú dávku, v krajných prípadoch by jej mohol spôsobiť hnačky.

  • Existujú prípravky, ktoré sú bezprostredne späté s obdobím pĺznutia. Nielenže dokážu pomôcť pri raste novej, zdravej srsti, ale aj viditeľne urýchlia toto obdobie. (https://www.superzoo.sk/laveta-super-50ml-na-srst/)

  • Prípravky z rias naberajú na popularite a to nielen u psov, zaradiť do jedálnička ich môžeme aj našim mačkám. Najčastejšie ich nájdete v práškovej forme. (https://www.superzoo.sk/beaphar-algolith-doplnok-stravy-s-morskou-riasou-250g/)


Imunita


Sú obdobia v roku, kedy si imunitný systém mačky žiada našu intervenciu. Najmä pri rýchlych zmenách teplôt môžeme jej imunite dopriať pomoc v podobe výživových doplnkov. Nielen prechodné obdobie je vhodné na tieto doplnky, pokojne sa môžu podávať celoročne. Rovnako môžeme imunitný systém podporiť v obdobiach, ktoré na mačku môžu vplývať stresujúco (stres má vplyv na imunitný systém a teda zdravie). Odporúčame ich používať na báze mesačných kúr, teda podávame každý druhý mesiac.


Kosti, kĺby, svaly


Kĺbová výživa je veľmi populárnou skupinou doplnkov hlavne u psov, ale ako je to u mačiek? Tie, samozrejme, tiež potrebujú správnu výživu kĺbov a kostí, hlavne ak ide o väčšie a ťažšie plemená. Sú to napríklad mainské mývalie, nórske lesné alebo britské modré mačky. V tomto prípade rozdelenie prípravkov bude aj trošku zložitejšie, pretože oporná sústava je v živote každého živočícha podstatná (samozrejme, ak ňou disponuje).

  • Tieto doplnky môžeme rozdeliť na práškové, tekuté či tabletové - tu je potrebné zvoliť takú formu, aby ju mačky čo najlepšie prijímali.

  • Pri výbere vhodného výživového doplnku je potrebné zohľadniť vek mačky. Mačiatka, tak ako všetky mláďatá v živočíšnej ríši, potrebujú väčší príjem živín, aby sa ich organizmus vyvíjal správnym spôsobom (https://www.superzoo.sk/beaphar-junior-cal-200-g/), pri dospelých mačkách sa snažíme, aby boli v čo možno najlepšej forme a oddialili sme prejavy staroby (https://www.superzoo.sk/irish-cal-250g/, https://www.superzoo.sk/beaphar-doplnok-stravy-s-vapnikom-drucal-250-g/), no rovnako je potrebné zohľadňovať aj nároky starých mačiek, pri ktorých je už vyšší predpoklad opotrebenia kĺbov.

  • Na trhu sú dostupné produkty, ktoré obsahujú zložky tlmiace bolesť. Takéto produkty sa neodporúča podávať dlhodobo, pretože telo si na nich privykne a mačka už nebude vedieť bez nich fungovať. Pri väčších bolestiach, spôsobených napríklad úrazom, by dané zložky už bolesť nedokázali utlmiť. Krátkodobo sú však vhodnou podporou pre rekonvalescenciu vášho zvieratka. Prípravky tlmiace bolesť sú napríklad tabletky a sirupy s obsahom MSM.

Stres


Prípravky na upokojenie zvierat sa používajú nielen pri oslavách Nového roka. Existuje mnoho bežných situácií, pri ktorých ich môžeme využiť a pomôcť tak zvieraťu zvládnuť stres. Stres je negatívny faktor, ktorý ovplyvňuje viac vecí, ako by sme sa mohli nazdávať. Pri dlhodobom strese dochádza k oslabeniu imunitného systému, a teda k väčšej náchylnosti na ochorenia. Tiež je spojený s trávením a okrem iného aj s psychickou pohodou. Každá mačka je jedinečná a preto môže rozdielne reagovať aj na rôzne podnety z prostredia – výrazný stres môže byť pre mačku bežná návšteva veterinára, nový člen v domácnosti, cestovanie, sťahovanie a mnoho iného. Aké najčastejšie prípravky sa využívajú?

  • Na trhu existuje viacero produktov v rôznom prevedení, ktoré môžu vašej mačke pomôcť – sprej, difúzor, obojok, tabletky, maškrty....

  • Rastlinné a bylinné extrakty - ako je napríklad valeriána lekárska či kocúrnik (Beaphar No Stress)

  • Feromóny – využíva sa najmä tvárový feromón mačiek, ktorý mačky prirodzene zanechávajú v okolí – „známe/bezpečné prostredie“ (Feliway)

  • CBD oleje sú hitom posledného obdobia, okrem širokého spektra pozitívnych účinkov sa môžu používať aj na zmiernenie stresu

  • Je potrebné podotknúť, že každá mačka je jedinečná, a preto na niektoré mačky nemusia tieto prípravky vôbec účinkovať, alebo ich účinnosť môže byť znížená. Preto prípravok odporúčame vyskúšať vopred, aby ste presne vedeli , či a ako účinkuje na vaše zviera.


Trávenie


Ak máte doma mačku, isto ste sa už stretli s tým, že mačka vyvrátila trichobezoár, alebo jej nebolo dobre po nejakom jedle a nastala nehoda v podobe hnačky. Imunita našich zvierat sa nachádza v črevách, preto je dôležité pozorovať či je všetko v poriadku a ihneď riešiť akékoľvek nežiaduce príznaky.

  • Prevencia tichobezoárov - máme dve možnosti ako im predchádzať. Poskytnúť mačke trávu, ktorej konzumácia prevenčne pôsobí voči vzniku trichobezoárov (mačka ich často vyvráti), alebo môžeme používať doplnky stravy v podobe maltózových pást, krémov alebo maškŕt.

  • Ak by sme sa zamerali na redšiu stolicu a s tým spojený problém s trávením, môžeme nasadiť prebiotiká alebo probiotiká. Tie je možné podávať v podobe pasty, ale tiež prášku. Ak by hnačka mačke do 2 dní neustúpila, je potrebné vyhľadať veterinára. Pri hnačkách sa organizmus veľmi rýchlo odvodňuje a môže nastať dehydratácia až smrť.

  • Pri problémoch s trávením je možné tiež siahnuť po produktoch, ktoré pozitívne ovplyvňujú pH tráviacej sústavy, neutralizujú toxíny a priaznivo vplývajú na zdravotný stav. Sú to produkty s obsahom humínových kyselín.


Vypracovala: Eva Šurkalová, chovateľka mainských mývalích mačiek, Super zoo Prievidza



48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page