top of page

11 tipov pre starostlivosť o psíka počas horúcich dní


  1. Hladkosrsté psy a psy s udržiavanou srsťou môžu k chladeniu lepšie využívať prúdenie vzduchu – starajte sa o srsť psa. Srsť má okrem iného aj termoizolačnú funkciu – dokáže udržiavať teplotu.

  2. Na prechádzky chodievajte buď skoro ráno, alebo neskôr večer, keď sa ochladí. Ak musíte ísť cez deň a máte možnosť, zvoľte na prechádzky miesta s dostatkom tienistých miest, napr. les, park... pri náznakoch únavy, zrýchleného dychčania vášho psíka prechádzku prerušte.

  3. Počas horúcich dní psa nepreťažujte, nerobte žiadnu extrémne namáhavú športovú aktivitu – pri svalovej aktivite sa väčšina energie premení na teplo a rýchlo narastá riziko prehriatia.

  4. Pre vonkajšie a bytové psy je skvelou pomôckou i relaxom chladiaca podložka pre psy, ktorú oceníte nielen doma, ale aj na cestách. Psovi touto podložkou cestovanie spríjemníte.

  5. Skvelým pomocníkom proti prehriatiu môže byť bazén pre psy. Psovi zaistí zábavu a kedykoľvek sa do neho môže ísť schladiť.

  6. Nepúšťajte psa do vody uhnaného (pri vstupe do vody ho môžete mať na vôdzke, ak viete, že by do vody "vletel", alebo mu dajte chvíľku, aby sa upokojil, než vstúpi do vody) - inak hrozí teplotný šok pre jeho organizmus.

  7. Ak je to potrebné, zvoľte vhodný náhubok – pes v ňom musí vedieť otvoriť papuľu, aby sa vedel chladiť. Absolútne NEVHODNÉ SÚ FIXAČNÉ NÁHUBKY – neumožňujú psovi sa chladiť vyplazením jazyka a dychčaním (sú vhodné len na veľmi krátke a účelové návštevy veterinára).

  8. Psy s podsadou nikdy nestriháme! Keď vidíte huňatého psa uprostred horúceho letného dňa možno si s ľútosťou poviete, aké mu musí byť neznesiteľné teplo. Pravdou je, že jeho podsada a hustá srsť fungujú ako termoregulácia. Ak by ste mu podsadu ostrihali, narušili by ste ju a pes je tým pádom náchylnejší k prehriatiu.

  9. Plemená bez srsti, tzv. naháče, nezabúdajte natierať niekoľkokrát denne opaľovacím krémom s vysokým UV faktorom, pretože rovnako ako u ľudí mu hrozí spálenie kože.

  10. Nástrahy kúpania. Pred vypustením psa do vody (napríklad aj do rybníka, do ktorého chodí často) skontrolujte dno, či tam nie je koreň alebo iné prekážky, ktoré by mohli psa poraniť, obzvlášť ak máte vášnivého skokana do vody.

  11. Rovnako ako u nás ľudí, sa u psa za vyšších teplôt môže objaviť znížená chuť k jedlu. Je to však normálna reakcia organizmu na vyššie teploty. Je potreba kontrolovať jeho kalorický príjem, ktorý nesmie klesnúť až príliš. Pokiaľ pes suché krmivo odmieta, skúste granuly zmiešať s obsahom psej konzervy alebo iným vlhkým krmivom.

286 views0 comments
bottom of page