top of page

Agama bradatá – Pogona vitticeps

Updated: Mar 11



Agama bradatá je považovaná za jedného z najobľúbenejších teráriových plazov. Je agama vhodná aj do rúk začínajúceho chovateľa? Aké terárium potrebuje? Ako ho zariadiť tak, aby sa v ňom cítila ako doma? Na tieto otázky a veľa ďalších si spoločne odpovieme v tomto článku.


Vzhľad a veľkosť


Jej biotopom sú stepi, polopúšte a riedke lesy, pochádza z vnútrozemia Austrálie. Jej prirodzenou farbou je béžová, no farebných variácií je veľa - od žltej, oranžovej až po tehlovo červenú. Svojim dlhým chvostom, pichľavými šupinami a bradou pripomína malého draka. Pomenovanie „bradatá“ získala vďaka schopnosti nafúknuť svoj krk, na ktorom sa nachádza množstvo šupinových výstupkov formujúcich bradu, čo okrem iného slúži aj na odstrašenie potenciálneho nebezpečenstva. Môže dorásť až do dĺžky 60 cm s hmotnosťou do 500 g. Je to dobrý lezec. Prirodzene má na bokoch rad ostňov, no poznáme aj vyšľachtený variant bez nich. Typická je pre ňu mimoriadne hrubá koža na chrbte, ktorá ju chráni pred UV lúčmi, zraneniami aj stratou tekutín, čo je nutnosť v jej prirodzenom prostredí. V prípade ohrozenia sa farba krku zmení dočierna, ak je pokojná, má svoju prirodzenú farbu. Na trojuholníkovej hlave sa po bokoch nachádzajú oválne otvory, ktoré slúžia ako sluchový orgán týchto jašterov, a tiež na vrchole ich hlavy sa nachádza takzvané tretie oko, ktoré vníma svetlo a tieň. Vo voľnej prírode vďaka nemu agamy zaznamenávajú prelet pre nich nebezpečného vtáctva.


Terárium a chov


Agama je plaz, ktorý je náročnejší na priestor. Terárium pre jedno zviera by malo byť orientované na dĺžku optimálne 100 cm. Ak sa rozhodnete chovať pár, či skupinu agám, terárium by malo byť výrazne väčšie. Samozrejme, ako pri každom zvieratku aj tu platí, čím väčší priestor mu máme možnosť ponúknuť, tým lepšie. Agamy milujú teplé, slnečné a suché počasie, sú veľmi inteligentné a na to, aby nezleniveli potrebujú dostatok podnetov. Tejto potrebe samozrejme treba prispôsobiť aj terárium.


Terárium by malo byť členité, s dostatkom úkrytov a plôch na vyhrievanie. Malo by disponovať aj priestorom na behanie či lezenie. To môžeme zabezpečiť veľmi jednoducho a to pridaním konárov, alebo koreňov.  Pod výhrevnú žiarovku môžeme umiestniť tiež kameň, ktorý bude slúžiť agame ako výhrevné miesto. Rastliny nie sú potrebné, ale sú veľmi pekným doplnkom terária, zabezpečujú autentickejšie prostredie. Preto ak sa rozhodnete pre rastlinky, vhodné druhy sú napr. sukulenty alebo agáve.


Ako podstielka dobre poslúži piesok, avšak musí byť neprašný, aby nespôsobil agame dýchacie problémy. Terárium by sa malo denne udržiavať a čistiť od trusu. Vhodná je plochá miska s vodou. Môže byť väčšia, keďže agamy sa v nej občas rady osviežia. Miska by sa  mala nachádzať na chladnejšej strane terária, aby v ňom nezvyšovala vlhkosť.


Agamy sú náročné na osvetlenie, potrebujú intenzívne UVB osvetlenie. To vieme zabezpečiť UVB trubicami, alebo žiarovkami. V lete by svetelný režim mal trvať cca 12 hodín, na jar a na jeseň postačí 10 hodín svietenia. V teráriu by sme mali dosiahnuť takzvaný teplotný gradient, na jednej strane vyššiu teplotu a na opačnej strane nižšiu teplotu. Teplota cez deň by mala dosahovať v priemere 27 – 32 °C, na teplej strane 32 – 33 °C priamo pod zdrojom tepla (žiarovkou) sa môže vyšplhať až k  40 °C a na chladnejšej strane 26 – 27 °C, v noci by mala klesnúť na 23 –  25 °C. Odporúčaná vlhkosť vzduchu je od 35 do 55 % (mení sa v závislosti od podmienok a svetelného režimu v teráriu), keďže prirodzeným prostredím sú pre agamy polopúšte, vyššia vlhkosť by preto nebola vhodná. Teplotu aj vlhkosť môžeme sledovať na teplomeroch a vlhkomeroch.


Strava


Ide o všežravého jaštera, jej stravu by preto mali tvoriť cvrčky, sarančatá, šváby a červy (pri červoch treba opatrne obsahujú veľa tuku a preto by sme ich mali podávať len ako občasné spestrenie stravy), ale tiež rastlinná zložka (listy čakanky, kelu, púpavy a príležitostne ovocie). Mladé agamy treba kŕmiť denne živou potravou doplnenou o zeleninu, dospelé je vhodné kŕmiť 3-4 krát do týždňa. Pre správny rast či podporu zdravia je potrebné pravidelne obohacovať potravu o minerálne látky a vitamíny, dôležitý je najmä vápnik.


Starostlivosť


Starostlivosť o agamu nie je nijak náročná a zvládne ju aj úplný začiatočník. Sú to veľmi prispôsobivé a spoločenské zvieratá. Kontakt s človekom vyhľadávajú a nechávajú sa rady hladkať. Treba však dávať pozor na správnu manipuláciu a zo začiatku, kým si na nás zviera nezvykne, ho zbytočne nestresovať a nechať mu dostatok času na preskúmanie prostredia a zoznámenie sa. Agamy môžeme chovať ako jednotlivcov, ako pár ale aj ako skupinu (2 samice a 1 samec, takzvaný hárem), nie je vhodné chovať dva samce v jednom teráriu. Ak sa však rozhodnete chovať agamu ako jednotlivca, vhodnejší je samec, samice mávajú problém so zadržiavaním znášky. Pri chove skupiny si treba dávať pozor na to, aby boli v rámci jednej ubikácie jedinci rovnakej veľkosti, pretože u tohto druhu sa vyskytuje kanibalizmus. 

Takže ak chcete netradičné a relatívne spoločenské zvieratko agama bude tým pravým spoločníkom. Pokiaľ jej poskytnete všetko to, čo potrebuje, bude vám prinášať radosť svojim dlhým a spokojným životom a zároveň vnášať potešenie do vašich dní.


Vypracovala: Terézia Mintúchová, Ambasádor Super zoo, vedúca zmeny Super zoo Žilina Rudiny OG NAŠA a Zoltán Kovács, asistent predaja Super zoo Šamorín

125 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page