top of page

Aj pes/šteňa potrebuje "svoj priestor"

Updated: May 15, 2023



Klietka, ohrádka - milión ľudí milión názorov.


Myslím si, že každý psík potrebuje mať svoj priestor, útočisko, kde sa môže schovať keď napríklad nemá náladu, potrebuje sa cítiť bezpečne, alebo si len potrebuje oddýchnuť. Klietka je veľmi praktická pomôcka pre psíčkara a má viac využití. Ideálne je na začiatok ju nechať otvorenú v miestnosti, nech si na jej prítomnosť psík dostatočne zvykne. Nikdy nenúťte psíka, aby do nej vošiel. Určite ho tam veľmi ľahko zlákate na maškrty. Vložte mu do klietky deku alebo pelech, ktorý váš psík pozná, aby sa v nej cítil komfortnejšie. Postupne na klietke zatvárajte dvierka a nechajte v nej psíka samého. Výhody klietky sú, že v prípade, keď k vám príde niekto na návštevu a vy potrebujete psíka zatvoriť, cíti sa v nej bezpečne a bude tam spinkať v pokoji ďalej.


Preprava psíka v aute pomocou klietky je tiež bezpečnejšia, psík sa nepohybuje voľne po aute a neohrozuje seba, ani posádku auta a celkovú plynulosť jazdy. Veľmi veľká výhoda je používať klietku pri cestovaní, alebo náhlej zmene prostredia. Klietka, na ktorú je váš psík naučený funguje vždy ako bezpečné útočisko, ktoré psík pozná a vie, že ho tam nikto nebude rušiť. Klietok je viacero druhov: kovové, látkové, hliníkové, plastové. V prípade, že máte psíka ničiteľa odporúčam hliníkovú alebo kovovú. Na ľahšiu manipuláciu určite látkovú alebo plastovú. Nezabudnite, že vždy treba vybrať dostatočne veľkú klietku, aby sa v nej psík cítil komfortne a nikdy by nemal byť zatvorený v klietke príliš dlho. Čo sa týka ohrádky tá je viac preferovaná pri viacerých psíkoch, alebo dlhšom pobyte majiteľa mimo domu, aby sa psík nedostal v rámci domácnosti tam, kam nemá. Zväčša bývajú kovové alebo látkové. Je potrebné, aby ste zvolili aj správnu výšku ohrádky tak, aby sa psík nedostal ľahko von a tým nestratila ohrádka svoju funkciu. Nezabudnite, že či klietka, alebo ohrádka by mali byť umiestnené na menej rušnom mieste v domácnosti bez prievanu.



Pelech symbolizuje v našej domácnosti pre nášho štvornohého miláčika bezpečnú zónu a miesto na jeho nerušený oddych. Mal by byť umiestnený na menej rušnom mieste v domácnosti bez prievanu. Výber typu pelechu je na majiteľovi, ale svojou veľkosťou musí pasovať presne pre vášho psíka. Pokiaľ sa chystáte s vašim psíkom niekam na výlet s dlhším pobytom, vrátane prenocovania, pelech by určite mal byť pribalený vo vašej batožine. Vďaka nemu sa psík ľahšie adaptuje na nové, neznáme prostredie, keď tam má niečo „svoje“, čo pozná. Veľmi dôležitou informáciou je, že ak sa psík uložil na pelech, nikdy ho v tomto prípade nerušíme, pretože je to znamením, že išiel do pelechu oddychovať. Treba chápať, že čas strávený v ňom je určený len pre neho a jeho komfort.


Možno ako majiteľ psíka ani neviete, že misky a ich uloženie hrajú v komforte vášho psíka tiež značne dôležitú úlohu. Misky by mali byť uložené na menej rušnom a ideálne vždy rovnakom mieste, aby psík vždy vedel, kde ich nájde. Presúvanie misiek a zmena ich polohy môžu byť pre neho stresujúce, môže to viesť až k odmietaniu potravy.

Každý psík potrebuje svoj priestor na oddych a čas bez všetkých rušivých faktorov. Preto je dôležité mu tento priestor poskytnúť a nechať ho nabrať nové sily na dlhé hry s majiteľom. Vždy nechajte psíka si na všetko postupne zvyknúť a doprajte mu čas, oplatí vám to stonásobne.


Vypracovala: Viktória Kaňková, vedúca predajne Super zoo Bratislava – Avion



54 views0 comments
bottom of page