top of page

Ako zmerať psa?

Updated: Apr 15, 2021

Užitočné rady, ako postupovať pri správnom výbere obojku, postroja, oblečenia či náhubku pre vášho miláčika.

Ako zmerať psa pred nákupom obojka, postroja, náhubku či oblečenia?


Vyberáte pre psíka obojok, postroj, oblečenie alebo náhubok a zúfate, že neviete, ako psíka zmerať správne? Najlepšie je samozrejme psíkovi skúšať všetko priamo na ňom. Ak tú možnosť nemáte, poradíme vám, ako na to.

 

Čo budete potrebovať?

Na meranie psíka je vhodné použiť krajčírsky meter, ktorý dobre kopíruje nerovnosti tela. Psík by mal počas merania stáť pokojne a vyrovnaný, aby ste miery odobrali čo najpresnejšie. Ak je psík príliš nepokojný, zavolajte si niekoho na pomoc, aby vám psíka chvíľu pridržal. Namerané hodnoty si zapisujte a meranie pre istotu zopakujte.


Kde odoberieme miery?

  1. Dĺžka ňufáka

  2. Obvod papule (v najširšom mieste)

  3. Obvod krku

  4. Šírka hrudníka

  5. Obvod hrudníka (za prednými labami,vnajširšom mieste)

  6. Dĺžka chrbta

 

Ako zmerať psíka v kohútiku?


Nemerajte pri stene. Ak nemáte k dispozícii meradlo na psíka, možno to urobiť aj s krajčírskym metrom. Meter priložte ku kohútiku psa (najvyšší bod na chrbte psa) a spustite meter na zem. Kopírujte pritom telo psa. Pes musí stáť kľudne na rovnom, pevnom podklade, aby sa podarilo výšku v kohútiku zmerať čo najpresnejšie.

 

Pre obojok je dôležité poznať obvod krku psíka (3). Pri postroji záleží na tom, o aký typ postroja sa jedná (viac v časti Typy postrojov). Ak ste psa zmerali a vyšla vám hodnota tesne pod hornou hranicou alebo na nej, odporúčame pridať k nameranej hodnote 3 cm. Obojok ani postroj nesmie psíka nikde tlačiť. Keď budete psíkovi nasadzovať obojok alebo postroj, musia sa vám pod neho zmestiť 2 prsty - v takomto prípade je správne nasadený.

Typy postrojov

Pre každý typ postroja sú kľúčové iné miery


Postroj do X

Zmerajte obvod krku (3) a obvod hrudníka (5). Správne vybraný postroj rozkladá ťah na krk a hrudnú kosť. Aby správne plnil svoju funkciu, musí psovi dobre sedieť okolo krku. Tento typ postroja sa používa najmä na šport.


Postroj klasický do H

Aby psíkovi postroj sedel, je potrebné poznať obvod hrudníka (5) a jeho šírku (4). Postroj má nastaviteľnú hrudnú časť aj časť okolo krku. Je vhodný najmä na prechádzky a denné využitie.


Nórsky postroj

Dôležitou mierou je obvod hrudníka (5) a je dobré zmerať tiež šírku hrudníka (4), aby sa psík pri veľkom ťahu nedusil. Tlak sa rovnomerne rozloží na hrudníku. Nastaviteľný býva iba obvod hrudníka.

 


Pri kúpe oblečenia je potrebné odoberať miery čo najpresnejšie, aby oblečenie plnilo svoju funkčnosť a nebolo psovi veľké, ani ho nikde neškrtilo. Je potrebné zmerať obvod krku (3), obvod hrudníka (5) a dĺžku chrbta (6).


Ak vyberáte pre psíka náhubok, je opäť najlepšie skúsiť ho priamo na ňom, obzvlášť, ak psík rastie. Pre výber náhubku platí, že by nemal psíka nikde tlačiť. Psík v ňom musí pohodlne dýchať s otvorenou papuľou a vedieť si zívnuť, psy sa prirodzene chladia dychčaním. Medzi ňufákom a náhubkom by malo byť miesto veľkosti 2 cm, aby náhubok psíkovi ňufák neodrel. Pri náhubku merajte obvod ňufáka (2) a dĺžku ňufáka (1).

 

Čo robiť, ak niečo nesedí?


Objednávky z e-shopu môžete vrátiť do 14 dní na niektorej z mnohých predajní Super zoo po celej SR. Priamo na mieste vám naši skúsení predajcovia poradia s vhodnou náhradou. Do predajne môžete vziať aj svojho psíka a tovar tak vopred vyskúšať.

Pokiaľ nakupujete na e-shope Super zoo, odporúčame pre vyzdvihnutie zvoliť osobný odber a pred zaplatením tovar vždy vyskúšať.


V prípade otázok kontaktujte naše call-centrum na čísle 02/20570200 alebo nám napíšte na adresu eshop@superzoo.sk.

1,157 views0 comments
bottom of page