top of page

Aktivity so psom na doma počas dlhých zimných večerov


Všetci veľmi dobre vieme, že počasie nie vždy spolupracuje s našimi plánmi a slnečné, príjemné počasie vystriedajú mraky, vietor, dážď alebo sneh a nás opustí akákoľvek chuť vyliezť z našich vyhriatych domovov. Našich 4-nohých kamošov ale nezaujíma, že sa nám nechce, pretože oni potrebujú cvičiť, trénovať a vyventilovať nahromadenú energiu – pre tieto prípady vieme využiť viacero výcvikových pomôcok, hier a aktivít, ktoré psy nie len zabavia, ale pomôžu nám pri rozvíjaní ich mentálnych schopností.

Platí totiž, že fyzické aktivity – dlhé prechádzky – nie vždy stačia a čudujeme sa, že po 2-hodinovej prechádzke je pes stále plný energie, aj keď pred pár mesiacmi mu to bohato stačilo a vyšťavil sa. Psy sú veľmi prispôsobivé bytosti a čim viac im fyzicky naložíme, tým viac budú potom vyžadovať, preto je dôležité fyzické aktivity striedať s mentálnymi, aby sme unavili aj hlavičku – takto budeme budovať nie len zdravé telo, ale aj psychickú pohodu nášho psa.

Kliker

Väčšina z nás sa už určite stretla s výcvikovou pomôckou nazývanou „kliker”. Je to univerzálny nástroj s neobmedzenými možnosťami použitia vo výcviku, treba však vedieť ako kliker naozaj funguje. Veľmi často sa stretávam s tým, že veď kliker je tá vec, ktorá kliká a pes potom robí čo od neho chcem lebo pre neho je to odmena. Nie je to úplne tak pravda. Kliker je takzvaný marker správneho správania a slúži skôr ako slovná pochvala a označuje žiadúce správanie. Trošku si to ďalej vysvetlíme, čo to vlastne znamená.

Keď cvičíme so psom všetci používame slovnú pochvalu – jééj, šikovný, super, skvelé, áno!- skúsme sa ale zamyslieť...máme vždy dobrú náladu, rovnakú intonáciu hlasu a vieme označiť presne ten správny okamih? Tieto všetky možnosti neúspechu a nesprávneho pochopenia informácie, ktorú chceme psovi predať, eliminuje práve kliker. Tento malý nástrojček má vždy rovnakú tóninu a je to krátky špecifický zvuk, ktorý znamená jasnú informáciu – robím to správne!

Skôr než ale začneme doma klikať hlava-nehlava je potrebné najskôr túto informáciu psovi vysvetliť a naučiť ho, čo ten „klik“ vlastne znamená. Toto vysvetľovanie väčšinou nazývame „naklikanie psa“. Niekomu to trvá pár sedení, aby pochopil, no niektorým aj pár týždňov – je to veľmi individuálny proces. Naklikanie prebieha veľmi jednoducho – posadíme sa pred psa s klikrom v ruke a výcvikovými pamlskami a jediné čo robíme je – „klik“ – odmena – tento proces opakujeme niekoľko minút – klikneme a dáme odmenu. Po určitom množstve niekoľko minútových sedení (5-10 min) počas dňa (dní – podľa psa) začíname najskôr s veľmi malými prestávkami medzi kliknutiami a následne budeme robiť väčšie rozostupy (niekoľko sekundové) podľa toho ako si budeme všímať reakcie nášho psa, či už začína chápať, že kliknutie znamená odmena – neslúži ako náhrada odmeny!

Ak máme už takto naklikaného psa tak možnosti sú neobmedzené – napríklad pri výučbe klasickej poslušnosti, učení pachových prác (nosework), rôznych trikov alebo na ponúkanie správania. Pri klasickom výcviku žiadané správanie označíte kliknutím presne tak, akoby ste ho označili slovnou pochvalou (a následnou odmenou pamlskom), ktorú občas kľudne môžete použiť aj s kliknutím.

Klikre máme na trhu rôznych tvarov, zvukov (tichší, hlasnejší, výraznejší) a rôznej tvrdosti (mäkšie alebo tvrdšie sa mačkajú) preto je dobré si vždy vyskúšať rôzne, aby ste našli ten, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Ako sme si už povedali kliker neslúži ako náhrada odmeny preto je dôležité si pamätať, že pamlskov treba mať vždy veľa a hlavne malé a mäkké. Naozaj sa pri práci spotrebuje obrovské množstvo a veľkosť je dôležitá. Informácia, ktorú podávame a konkrétny okamih, ktorý označujeme prebiehajú veľmi rýchlo a nechceme aby pes strácal zbytočne čas prežúvaním veľkých pamlskov.

Ponúkanie správania

Ponúkanie správania je jeden z mojich najobľúbenejších spôsobov využitia klikra a zároveň spôsob ako rozvíjať mentálne schopnosti našich 4-nožcov – obzvlášť počas zlého počasia. Pri tomto type výcviku nepoužívame žiadne navádzanie na pamlsky, ale chceme od psa, aby sám prišiel na to, čo od neho vlastne chceme. Dôležité je pamätať, že vždy musíme mať dopredu premyslené, čo chceme aby docielil na konci cvičenia - aký konkrétny úkon. Nesmiete sa zľaknúť, že to ide pomaly pretože niektoré náročnejšie cviky/triky môžu trvať aj niekoľko dní, kým ich pes správne pochopí a pospája si sám podávané informácie – nedávame žiadne povely, slovné pomenovanie povelu nastáva až úplne na konci, keď pes niekoľkokrát urobí konkrétne, čo sme od neho chceli. Z tohto dôvodu je dobré si pamätať, že vždy treba skončiť v tom najlepšom, kým pes má veľký záujem a baví ho to, aby sa tešil na ďalšie pokračovanie – tréning ukončíme nami zvoleným ukončovacím slovom a do pochumlanej deky alebo len po zemi rozhodíme nejaké množstvo pamlskov ako odmenu po skončení cvičenia.

Týmto spôsobom sa dajú naučiť všelijaké triky hoc aj hlúposti, no učíte tým psa samého premýšľať a budujete vzájomný vzťah.

Príklad

Jeden z našich prvých trikov, čo som naučila psa pomocou klikra bolo obyčajné sadnutie si do krabice. Nachystala som si veľa, veľa pamlskov, kliker do ruky, sadla som si na zem pred psa a položila na zem plastovú krabicu – cieľ bol jasný – má si sadnúť do krabice so všetkými 4 labami vo vnútri.

Psicu som mala čerstvo naklikanú, takže vedela čo znamená kliknutie, ale ešte nikdy sama neponúkala správanie a bola zvyknutá, že ja jej ukazujem čo má robiť – navádzanie – takže niekoľko minút na mňa iba pozerala a čakala kedy jej konečne niečo naznačím. Odo mňa však neprichádzala vôbec žiadna reakcia, takže ani informácia pre ňu čo by tak mala robiť, až nakoniec prišiel zlom a ona iba pohla hlavou smerom ku krabici. Toto bol presne ten moment, ktorý som označila kliknutím a dala jej odmenu. Najskôr nechápala a opäť na mňa iba pozerala, no teraz už omnoho kratšie a znovu otočila hlavu ku krabici a odo mňa prišlo kliknutie a odmena. Od týchto okamihov ona sama pochopila, že za interakciu s krabicou dostane odmenu, takže sa sama začala o ňu zaujímať až sme krok po kroku docielili finálne sadnutie do krabice. Neprebehlo to samozrejme za niekoľko minút, ale zabralo nám to asi 3 alebo 4 sedenia po 15-20 minút (dokopy 2 alebo 3 dni cvičenia). Treba si uvedomiť, že pes bez toho aby ste mu vy ukazovali nasledujúce kroky, on na ne prichádza sám, takže tento proces je zdĺhavejší, o to ale bohatší pre jeho mentálne schopnosti. Častokrát je nutné sa vrátiť o nejaký ten krok dozadu, keď vidíme, že si nevie rady alebo uvoľňujúcim jedným pamlskom hodeným do priestoru ho trošku zresetovať. Celá dĺžka učenia trikov je individuálna od každého jedinca, ale je to veľmi obohacujúci proces, ktorý pri prvých klikaniach vyšťaví myseľ a na nejakú dobu máte spokojného unaveného psa. Opäť ale platí, tak ako pri fyzickej práci, že čím viac budete klikať tým dlhší čas a väčšiu náročnosť budete potrebovať, aby ste myseľ unavili.

Vypracovala: Zuzana Kúdelková, Vedúca zmeny, Super Zoo Most pri Bratislave

34 views0 comments
bottom of page