top of page

Andulky, spoločenské vtáctvo

Zo všetkého najskôr sa zamyslite nad tým, či máte andulku preto, že túžite po spoločníkovi, ktorý by sa s vami porozprával, bol komunikatívny a učil sa nové a nové slovíčka a zvuky, alebo si prajete mať doma dve, alebo viac anduliek preto, že sa vám tento druh vtáctva páči.

Andulky od prírody nie sú príliš samotárske a majú rady, keď sa majú s kým hrať a majú možnosť komunikácie. Ak budú andulky dve, alebo dokonca tri, budú veľmi spokojné. V takomto prípade im pravdaže musíte dopriať dostatok priestoru a byť opatrní pri výberu pohlavia, aby nedochádzalo k teritoriálnemu správaniu. V tomto prípade je veľmi ťažké si jednotlivé kusy „ochočit“ tak, aby s vami komunikovali, alebo sa dokonca učili rozprávať, nakoľko si medzi sebou vystačia a nebudú vyhľadávať kontakt s vami.

 

Jedna andulka

Ak si prajete mať andulku ako svojho spoločníka, ktorý sa s vami bude hrať a rozprávať, je nutné mať iba jednu. V takomto prípade bude vyhľadávať kontakt s vami, ľahko sa naučí rôzne zvuky, alebo niektoré slovíčka, pôjde vám jednoducho na ruku a bude veľmi komunikatívny.

Pri výbere hračiek buďte opatrní, pretože hračky v podobe zrkadielka, či umelí kamaráti dokážu jednoducho nahradiť partnera vo vtáčej podobe a andulka sa bude skôr rozprávať so svojím imaginárnym kamarátom, ako s vami.

 

Nový kamarát

Ak máte doma jednu andulku, ktorá je už dospelá a rozhodli ste sa k nej zaobstarať ďalšiu, buďte opatrní. V prípade, že domov prinesiete mladú andulku môže dôjsť k tomu, že vaša staršia bude mať značnou prevahu, pretože bude „domáca“ a „silnejšia“.

V prípade zaobstarania druhej dospelej andulky je riziko v tom, že oba jedinci už sú vyspelí a obaja sa budú snažiť získať si hlavné postavenie. V každom prípade odporúčame dať najskôr obe andulky každú do inej klietky, a tie potom umiestniť vedľa seba. Klietky k sebe stále približujte a sledujte správanie obidvoch anduliek.

Púšťajte ich von na striedačku, aby si i nová andulka zvykla na vás a svoje nové prostredie. Kým sa odvážite umiestniť obe andulky do jednej klietky, skúste ich najskôr pustiť po byte, kde budú mať viac priestoru a ich zoznámenie bude môcť prebehnúť prirodzene. Pozorne sledujte reakcie oboch anduliek a až potom môžete skúsiť obe vrátiť do jednej z klietok. Klietku predtým poriadne vyčistite, aby v nej nebol pach jednej z nich, ale obe šli takzvane „do nového“.



Dúfame, že sme vám pomohli pri vašom rozhodovaní. V každom prípade zadováženie andulky nebudete ľutovať. Ide o veľmi milého a mnohokrát i vtipného spoločníka, s ktorým sa nebudete nikdy nudiť.

1,016 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page