top of page

Benefity bežných potravín č.2



V tomto článku vám priblížim benefity bylín ako sú šípky, púpava, čakanka a zimnej zeleniny tekvice. Tieto potraviny je vhodné pridávať do BARF stravy alebo ich môžeme nájsť aj v kvalitných granulových krmivách. Tak ako sú prospešné pre nás ľudí, tak sú vhodné aj pre našich štvornohých priateľov.


Šípky


Šípky sa v tradičnej medicíne používajú už mnoho rokov, pretože obsahujú množstvo vitamínu A, B, C a vitamínu E. Šípky môžeme podávať psíkom, ktorí trpia na osteoartrózu alebo inými problémami kĺbov. Šípka je bohatá na vitamín C, ktorý je silný antioxidant. Má aj protizápalové vlastnosti a preto je často súčasťou aj v doplnkoch na kĺby.

Zdravá koža podporuje zdravú srsť psíka a šípky tomu dokážu dopomôcť. Obsahujú polynenasýtené tuky, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravú kožu. Prispievajú k tomu aby udržali kožu vlhkú a zvyšujú aj jej elasticitu.


Púpava


Konzumácia púpavy je pre našich štvornohých priateľov vhodná od kvetu až po koreň. Napríklad listy sú bohaté na vitamín A, ktorý podporuje zrak. Okrem neho je púpava bohatá aj na vitamín C, E, K a komplex vitamínov skupiny B. Samozrejme je plná aj minerálov, ako je vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, kremík a zinok. Koreň púpavy je vynikajúcim zdrojom inulínu, ktorý podporuje prospievanie symbiotickej črevnej mikroflóry v tráviacom trakte. Tiež pomáha čistiť krv od toxínov a následne zlepšuje činnosť všetkých orgánov. Koreň je stimulačné tonikum pre pečeň, podpora obličiek a aj srdca. Koreň upokojuje svrbivú pokožku a prispieva k jej správnemu fungovaniu.

Púpava sa môže podávať dlhodobo aj psíkom, ktorí majú citlivejšie trávenie.

Stačí keď púpavu len pokrájame a pridáme ku krmivu. Koreň vysušíme a rozdrvíme na prach.


Tekvica


Či už hokkaido, maslová, turbanová, muškátová, alebo aj špagetová tekvica ponúka množstvo benefitov pre nás ale aj nášho psíka. Podávať môžeme aj samotné tekvicové jadierka, ktoré sú zdrojom vysokého obsahu draslíka. Ponúkajú aj vitamíny A, D, E a komplex vitamínov B. Minerálne látky, ako zinok, selén, draslík, vápnik a fosfor.

Pri pravidelnom podávaní priaznivo pôsobí na kožu a pazúriky.

POZOR! Nie každá tekvica je určená na konzumáciu. Psíkovi nepodávame okrasné tekvice. Obsah horkých látok, tz. kukurbitacíny sú jedovaté pre ľudí aj psíkov. Ak si chceme byť istý, stačí keď z tekvice kúsok pred podávaním jednoducho ochutnáme. Podávať ju môžeme napríklad ako pyré.

Čakanka a koreň z nej


Bylinný pomocník pri detoxikácií pečenie, podpore látkovej výmeny, tvorba žlče a prispieva tiež k správnemu fungovaniu srdiečka. Rovnako ako púpava je taktiež bohatá na obsah inulínu. Okrem iného tiež pomáha pri normálnej funkcii trávenia, funkcii močovej sústavy a tiež má priaznivý účinok na kĺby a kosti.

Podať môžeme aj olej z čakanky, podobne ako cesnak, má silné antiparazitné účinky, takže ako zložka potravy, dokáže našich miláčikov zbavovať vnútorných parazitov.

Extrakt z čakanky môžeme nájsť v kvalitnejších krmivách. Alebo ju môžeme pridať aj v sušenej forme, či už kvet alebo koreň.

Vypracovala: Veronika Muchová, Vedúca predajne Žilina OC LIPA Park

40 views0 comments
bottom of page