top of page

Cestovanie so psom

Updated: Jul 6, 2022



Leto, čas cestovania a dovoleniek. Čo je potrebné na to, aby si aj náš štvornohý parťák mohol s nami užiť vysnívanú dovolenku, výlet či len bežnú cestu do mesta? V tomto článku si popíšeme zopár druhov dopravy a základné veci, aby všetko počas cestovania s psíkom prebehlo tak, ako má.


Cestovanie autom


Cestovanie autom je pre väčšinu z nás bežnou rutinou a ani pre našich psov to nemusí byť výnimka. Je povinnosťou každého z nás postarať sa o bezpečnú jazdu. Pes v aute nemôže byť „na voľno“, okrem toho, že je to rizikové, hrozí nám aj pokuta. Na výber máme viacero možností. Najbezpečnejšou alternatívou je preprava psa v pevnej plastovej prepravke, dobre sa čistí a pri správnom výbere poskytuje psíkovi bezpečie i potrebné pohodlie. Táto prepravka musí mať vhodné rozmery, aby sa v nej pes mohol bez problémov otočiť, postaviť sa, ľahnúť a podobne. Tiež je možné využiť cestovný pás s postrojom. Psy NIKDY nenechávame v aute, hrozí riziko prehriatia organizmu s fatálnymi následkami. Počas cesty je vhodné robiť pravidelné prestávky, aby sa pes mohol vybehať a vyvenčiť – spravidla každé 2-3 hodiny (v závislosti od veku a zdravotného stavu psa). Pred cestou psíka nekŕmime a snažíme sa ho dostatočne unaviť.


Cestovanie MHD a autobusom


Menšie plemená môžeme prepravovať v prepravke alebo prepravnej taške. Pri ceste hromadnou dopravou musíme dbať na pravidlá a myslieť na to, že za psíka nesieme plnú zodpovednosť. Pri väčších plemenách je samozrejme využitie prepraviek dosť náročné, preto budeme potrebovať kratšiu vôdzku a tiež vhodne zvolený náhubok, ktorý počas jazdy nedávame dole. Náhubok vyberáme taký, v ktorom psík môže voľne otvoriť papuľku a ochladzovať sa. Pri cestovaní autobusom si vopred zistite prepravné pravidlá vybraných spoločností. Platí pravidlo, že pes by nikdy nemal narúšať pohodlnú prepravu ďalších cestujúcich.


Cestovanie vlakom


Pri preprave vlakom platia podobné pravidlá ako pri cestovaní MHD, tie sa však môžu v závislosti od dopravcu líšiť (rovnako v rámci klasifikácie cestovných tried). Malé plemená môžeme opäť mať v prepravnom boxe, či taške. Ak ich nemáme, je potrebné nasadiť psíkovi náhubok počas trvania cesty.


Pre psíka nesmieme zabudnúť zakúpiť cestovný lístok – čo sa týka vlakov, za malého psíka prepravovaného v boxe zväčša neplatíme. Za väčšieho zaplatíme polovičné cestovné. V autobuse si pýtame osobitný lístok pre psa, no ak ho prevážame v prepravke zväčša stačí zaplatiť tzv. dovozné.


Cestovanie lietadlom


Čo sa cestovania lietadlom týka, väčšinou s prepravou psa či mačky nie je problém. V dostatočnom predstihu je však potrebné si zistiť prepravné podmienky spoločnosti a rovnako dbať na dobre zvolený prepravný box. Pri preprave lietadlom (za predpokladu, že ideme do inej krajiny) je nutné si vopred zistiť podmienky, ktoré budú vyžadované v závislosti od zvolenej destinácie (cestovný pas, očkovania, čip, odčervenie...).

Do úvahy berieme aj povahu nášho psíka a to ako zvláda stresové situácie. Pred cestou lietadlom by mal mať skúsenosti s cestovaním hromadnou dopravou, byť dobre socializovaný, privyknutý na pobyt v boxe či klietke, a schopný zvládnuť nejaké to chvíľkové odlúčenie od svojho majiteľa.

Malé psy, ak sú zabezpečené v prepravke môžeme umiestniť pod svoje sedadlo, no väčšie psíky musia byť umiestnené v boxe v batožinovom priestore lietadla. Do boxu je vhodné obľúbenú deku, hračku a pred samotnou cestou psíka nekŕmiť, nenapájať a dobre ho vyvenčiť. Ak máme úzkostnejšieho psa alebo zo skúsenosti viete, že cestovanie neznáša najlepšie, môžeme sa s veterinárom poradiť o použití utlmujúcich prípravkov.


Bicykel


Cestovanie s bicyklom patrí spravidla medzi obľúbený druh športu a tiež spestrenie dňa pre psíčkara aj jeho psa. Podľa zákona o cestnej premávke však nesmie viesť cyklista pri jazde na ceste pri bicykli psa. Preto je zaujímavejšie a najmä bezpečnejšie zvoliť iný terén, ako cestu, ktorá navyše nie je najideálnejším povrchom pre jeho labky. Ak máme menšie plemeno, je možné ho na mať v špeciálnom pripevnenom boxe. Ak chcete, aby pes šiel popri Vás, je nutné si zabezpečiť kvalitný vodiaci set, postroj a špeciálnu vôdzku s amortizérom. Myslite najmä na bezpečnosť, nielen ohľadom výbavy, ale tiež fyzických možností psa.


Dôležité tipy:


  • Tekutiny – či už vyrážate na kratšie alebo dlhšie cesty, vždy majte dostatočnú zásobu tekutín pre seba i psa - dehydratácia je v letných mesiacoch veľké zdravotné riziko

  • Zisťujte vopred – počas cesty i v cieli nesiete za psa plnú zodpovednosť, včasná príprava je základným predpokladom pre pohodovú cestu i pobyt

  • Učte psa – naučte psa, aby cestovanie bral ako bežnú vec - je mnoho situácií, na ktoré ho dokážeme pripraviť

  • Teplota – ak je to možné, vyhnite sa cestovaniu počas najväčších horúčav a psa nedržte na rozpálených miestach

  • Venčenie – pred každou cestou zoberte psa na prechádzku, aby sa mohol vybehať a vykonal potrebu ešte pred cestou

  • Kŕmenie – pred cestovaním psa aspoň 12 hodín nekŕmte – áno, aj psy môžu trpieť nevoľnosťou

  • Veterinár – ak odchádzate na dovolenku so psom, je vhodné sa poradiť s veterinárom, mať lekárničku pre psa je veľký benefit

Čo so sebou zobrať?


  • Prepravka

  • Skladacia klietka

  • Podložku do prepravky / klietky

  • Pelech alebo deka

  • „Zásoby“ – dostatok krmiva, na ktoré je pes naučený a pamlsky

  • Vôdzka a obojok

  • Vrecúška na exkrementy

  • Obľúbená hračka

  • Veci bežnej starostlivosti – hrebeň/kefa, obrúsky na čistenie.

  • Pas + očkovací preukaz

  • Náhubok

  • Pás do auta

  • Háčik na vyťahovanie kliešťov

  • Opaľovací krém pre psov tzv. „naháčov“ .


222 views0 comments
bottom of page