top of page

CHLORELLA, SPIRULINA A KELPA – riasy v strave našich zvierat


Na našej planéte sú milióny rokov, vytvárajú viac kyslíka ako stromy a sú tak trocha postrachom akvaristov. Vedeli ste však, že niektoré druhy rias sú úžasným doplnkom v strave našich miláčikov? V tomto článku si niektoré priblížime:


Chlorella


Používa sa ako výživový doplnok nie len pre ľudí, ale je vhodným doplnkom výživy aj pre psy a mačky. Spomedzi všetkých rias obsahuje najväčšie množstvo chlorofylu. Je skvelým zdrojom vysoko stráviteľných bielkovín (obsahuje ich až okolo 50%). Tiež je bohatá na vitamíny skupiny B, najmä vitamín B12, A, E, C a kyseliny listovej. V riase nájdeme aj minerálne látky ako je zinok, horčík, železo, draslík spolu s vápnikom a fosforom. Zo stopových prvkov to je selén, jód, mangán, chróm a lithium.


Vplyv na organizmus zvieraťa:

Chlorella je veľmi silný antioxidant, pozitívne ovplyvňuje trávenie, znižuje plynatosť a eliminuje častý problém našich zvieracích miláčikov, akým je zápach z papuľky. Tiež je dobrý pomocník pri rekonvalescencii a napomáha aj pri detoxikácií organizmu. Podporuje tiež správne fungovanie štítnej žľazy. Vďaka betakaroténu chráni pred karcinogénnymi látkami a navyše na seba viaže ťažké kovy a toxíny, čo patrí medzi jej najvýznamnejšie vlastnosti.


Pre koho je chlorella vhodná?

Podávať ju môžeme aj mladým psom a mačkám. Podporuje rast organizmu a zvyšuje imunitu zvieraťa. Tiež je vhodná pre psy a mačky v rekonvalescencií a pri zvýšenej aktivite, kedy môžeme odporúčanú dennú dávku zdvojnásobiť.


Podávať ju môžeme pravidelne a dlhodobo. Pri dlhodobom podávaní zvieraťu s bielou srsťou môže dôjsť k dočasnému zafarbeniu, ktoré po prerušení do 2 týždňov zmizne.

Spirulina


Vedeli ste, že spirulina je vlastne baktéria? Väčšina ľudí si myslí, že spirulina je typ riasy, ale v skutočnosti je to druh baktérie nazývanej cyanobaktéria. Spirulina je prevažne sladkovodná modro-zelená sinica.

Spirulina obsahuje viac ako 50% bielkovín a je plná chlorofylu. Patrí medzi prírodné antioxidanty. Je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, amino a omega-3 mastných kyselín, enzýmov a stopových prvkov. Môžeme ju použiť na nespočetne množstvo problémov, ako sú zápaly, nutričné nedostatky, podpora imunity, premnožené baktérie a kvasinky. Tiež je vhodné ju zvoliť ako doplnok výživy pri liečbe rakoviny, ako je chemoterapia a ožarovanie.


Vplyv na organizmus zvieraťa:

Napomáha pri detoxikácií a významne podporuje mozgovú činnosť psíka alebo mačky. Navyše pozitívne ovplyvňuje trávenie a zmierňuje prejavy artritídy. Vhodná je aj pri fyzickej záťaži, regenerácií alebo pri zvýšenom strese. Podávať ju možno aj pri gravidite, pôrode, raste. Je zdrojom rýchlo dostupnej energie. A samozrejme je ideálny doplnok k BARF strave.


Pri kúpe dbajte na dôveryhodný zdroj. Na trhu je množstvo nekvalitných produktov, ktoré môže viac uškodiť ako pomôcť. Niektoré môže obsahovať napríklad ťažké kovy. Spirulinu v práškovej forme odporúčame napríklad od firmy Natureca alebo Canvit.


Ak ste ešte spirulinu svojmu štvornohému priateľovi nepodávali, tak začnite malými dávkami, prípadne sa poraďte o užívaní riasy s veterinárom.


Kelpa


Kelpa je hnedá riasa, ktorá rastie v studených severných vodách. Bežne sa dá získať v podobe zeleno-hnedého prášku a v tejto forme má najlepšiu stráviteľnosť. Ak chceme podporiť imunitný systém a vylepšiť metabolizmus psa, alebo mačky je vhodným doplnkom stravy. Táto riasa je bohatá na obsah vápnika, fosforu, železa, horčíka a draslíka. Tiež má dostatok vitamínov a aminokyselín.



Vplyv na organizmus zvieraťa:

Po kelpe môžeme siahnuť, ak chceme podporiť správny metabolizmus, či vylepšiť kondíciu psíka alebo mačičky. Prispieva aj k posilneniu imunitného systému, podporuje trávenie a tiež má pozitívny účinok na pigmentáciu kože a srsti.


Je dobrou prevenciu proti tvorbe zubného plaku, alebo zápachu z papuľky zvieraťa. Ak už nášho štvornohého miláčika trápi zubný kameň, kelpa (https://www.vaschovatel.sk/109352-natureca-kelp-suseny-250g.html) ho dokáže pri pravidelnom podávaní zmäkčiť a následne sa dá mechanicky odstrániť zubnou kefkou alebo náprstkom https://www.superzoo.sk/beaphar-zubna-kefka-obojstranna/, https://www.superzoo.sk/beaphar-zubna-kefka-na-prst-2-ks/


Vďaka obsahu jódu, ktorý obsahuje je nápomocná pri tvorbe hormónu štítnej žľazy. A aby tých benefitov nebolo málo, kelpa je silný antioxidant, pomáha pri regenerácií organizmu, zmierňuje bolesť, pôsobí antibakteriálne a má antivírový účinok.


Vypracovala: Veronika Muchová, vedúca predajne Žilina OC LIPA Park



89 views0 comments

Comments


bottom of page