top of page

Rozhovor s veterinárkou – dentálna starostlivosť



Dentálna starostlivosť a kvalitný chrup je jedným z predpokladov dobrého zdravotného stavu a napredovania nášho psíka. O tejto problematike hovoríme s MVDr. Katarínou Göbblovou zo Super zoo veterina v bratislavskom Avione.


1.      Odkedy je potrebné zvýšiť pozornosť pri chrupe psíka/šteniatka?


Papuľku prezeráme už od 3 týždňov veku šteniatka, kedy sa začínajú prerezávať mliečne zuby. Psíka učíme na manipuláciu a dotyky v papuľke. Pozornosť zvýšime v 3 mesiacoch, kedy sa mliečne zuby menia za trvalé. V tomto období by sme už mali vytvárať návyk na čistenie zubov.  Približne v 6 mesiacoch je ukončená výmena mliečnych zubov - všímame si, či náš psík nemá zadržané mliečne zuby, prípadne poškodené či zlomené a mali by sme absolvovať dentálnu prehliadku, či prezubovanie prebehlo v poriadku.

 

 

2.      Môj pes má zápach z papule, viem s tým niečo spraviť?


Zápach môže mať rôzne príčiny, môžu to byť okom viditeľné zmeny na zuboch či ďasnách ako zubný plak, zubný kameň, zápal ďasien, ale aj iné ochorenia vnútorných orgánov – pažeráka, žalúdka či obličiek. Najlepšie je vždy sa poradiť s veterinárom.

 

 

3.      Čo robiť, keď psíkovi často krvácajú ďasná?


Ak má psík zuby bez zubného kameňa a paradentózy a hranie s hračkami alebo jedenie granúl nie je preňho bolestivé, je možné ďasná ošetriť dezinfekčným a hojivým prípravkom. Ak zuby krvácajú pravidelne, prípadne je na zuboch nános zubného kameňa, vtedy je nutné dentálne vyšetrenie a prípadné čistenie zubným ultrazvukom.

 

 

4.      Pes má zbrúsený/zlomený zub ako postupovať?


So zbrúsenými zubami sa stretávame najčastejšie u stredných až veľkých plemien psov, kedy k zbrusovaniu hlavne rezákov a špičiakov dochádza pri hre s nesprávnymi hračkami, akými sú frisbee z tvrdého plastu alebo tenisové loptičky. Pri hrách alebo hryzení tvrdých predmetov (parohy) sa môže zub zlomiť. V oboch prípadoch hrozí odhalenie zubnej drene a prestup infekcie ku koreňu zubu a následne vzniká bolestivý zápal. Ak si takýto stav všimneme, je potrebné zuby vyšetriť veterinárom a zhodnotiť najlepší postup pre psíka – sledovanie a častejšie kontroly, vytrhnutie zuba alebo endodontické ošetrenie zubu.

 

5.      Ako prebieha dentálna prehliadka a ako často by som ju mal absolvovať?


V ambulancii sa so psíkom skamarátime  - predsa len potrebujeme aby si nechal nami vyšetriť ústnu dutinu 😊 Kontrolujeme vonkajší vzhľad papuľky  - opuch, prípadne výtoky z očí a nosa, lymfatické uzliny v oblasti tváre a krku. Nasleduje samotná ústna dutina - ďasná, zuby, sliznica ústnej dutiny a jazyk. Ošetrenie je bezbolestné. Ak psík nespolupracuje a dentálna prehliadka je potrebná, tak sa vykonáva v ľahkej sedácií na ktorej sa vopred s majiteľmi dohodneme. Prehliadku odporúčame absolvovať dvakrát ročne, u nás ju rutinne vykonávame aj pred vakcináciou. Na dentálnom vyšetrení Vás naučíme a prakticky ukážeme ako správne zuby čistiť. 

 

 

6.      Ako prebieha samotné čistenie zubov a vyžaduje sa po zákroku špeciálna starostlivosť?


Čistenie zubov sa vykonáva v celkovej anestéze. Pred zákrokom robíme klinické a predanestetické vyšetrenie, pri ktorom sa zistí, či je vhodné psíka uviesť do anestézy. Zuby čistíme zubným ultrazvukom, ktorým odstránime plak a zubný kameň aj z kefkou nedostupných miest. Na záver zuby leštíme pastou. Zuby po zákroku nepotrebujú špeciálnu starostlivosť, v prípade potreby odporučíme zubné gély s dezinfekčným a hojivým účinkom. Po takomto ošetrení je ale naďalej nutné pravidelné čistenie zubov, pretože už do 24h od čistenia sa na zuboch vytvára zubný plak. Čistenie zubov ultrazvukom nie je jednorazovou záležitosťou, a pri nedostatočnej starostlivosti sa opakuje podľa potreby. Psíka po anestéze necháme v kľude a bez námahy aspoň 24 hodín.

 

7.      Môjmu psovi nevypadli mliečne zuby, ako postupovať ďalej?


Do 6 až 8 mesiacov by mala byť ukončená výmena mliečnych zubov za trvalé. Výmenu mliečnych zubov môžeme podporiť rôznymi dentálnymi a gumenými hračkami. V prípade, že má psík po tomto veku zadržaný mliečny zub, je potrebné ho vytrhnúť, nakoľko sám už nevypadne. Mliečne zuby sú krehké a zvyšuje sa riziko zlomenia zubu a infekcie.  Mliečne zuby rastú v tesnej blízkosti trvalých, kedy môžu narušiť rast trvalého zubu a vyvinie sa nesprávny skus. Tesné spoje medzi zubami majú za následok ukladania zvyškov potravy a tým zvýšenú tvorbu zubného plaku a kameňa. 

 

8.      Ako sa môžem starať o chrup psíka?


Na trhu sú dostupné rôzne formy prípravkov -  zubné pasty a zubné kefky alebo náprstky, ktorými najlepšie mechanicky očistíme zuby, prášky s obsahom morskej riasy, ktoré sa pridávajú priamo do krmiva a znižujú vznik zubného plaku, zubné gély, ktoré sa nanášajú priamo na ďasná a zuby, hračky, dentálne maškrty. Najúčinnejšie je mechanické čistenie zubnou kefkou pravidelne aspoň 1x denne.

 

9.      Čo ak sa nedá alebo neviem vyčistiť zuby môjmu psovi?


Návyk k čisteniu je potrebné so psíkom trénovať už vo veku šteniatka. Ak si váš starší psík nenechá siahnuť do papuľky volíme práškové prípravky, ktoré vieme pridať do krmiva. Ak sa nedarí čistiť zúbky doma, je potrebné prísť na dentálnu kontrolu, kde zhodnotíme zdravotný stav zubov a podľa neho odporučíme ultrazvukové čistenie zubov.

 

10.  Mám dvoch psíkov - jeden z nich  má zdravé zuby a druhý má stále zubný kameň, prečo?


Kvalita a stav zubov závisí aj od genetickej výbavy psíka a plemena. Zvýšená tvorba zubného kameňa je u malých a miniatúrnych plemien psov (yorkshirsky teriér, čivava, pomerianský špic, maltézsky psík, jazvečík, pudel..). U týchto plemien treba zvlášť dbať na pravidelné čistenie zubov.

 

Vypracovala: Viktória Kaňková, vedúca predajne Super zoo Bratislava OC Danubia

Za rozhovor ďakujem MVDr. Kataríne Göbblovej zo Super zoo veterina, Avion Bratislava

 

 

56 views0 comments
bottom of page