top of page

Domáce pamlsky lenivej gazdinej

Updated: Dec 12, 2022


Aj Vy chcete skúsiť nový trend pečenia pamlskov, ale nemáte dostatok času či skúseností? Tento recept je určený práve pre vás – je veľmi jednoduchý a suroviny sa dajú ľahko obmieňať. Zvládne ho naozaj každý!

Čo potrebujeme:

  • ½ Ontario kapsička morka a kura vo vývare

  • ¼ hrnčeka ovsených vločiek

  • 1 vajce

  • 1 PL strúhaného kokosu

  • banánu

  • 1 kávová lyžička Doplnok stravy Vitamin Cal 250g

  • forma na pamlsky - voliteľné

  • mixér


Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 170°C.

  2. Rozmixujeme vločky na prášok.

  3. Do mixéra pridáme cca polovicu 300g kapsičky Ontario. Tieto kapsičky sú skvelou voľbou pri pečení, pretože sú prírodné, obsahujú aj mäso a aj zeleninu. Zelenina sa do domácich pamlskov pridáva takmer vždy, takže my si týmto ušetríme čas varenia/strúhania mrkvy, lebo ju už máme v kapsičke. Druhú polovicu kapsičky vieme dať psíkovi hneď do misky.

  4. Do mixéra pridáme vajce, aby nám suroviny pekne spojilo, tretinu banánu, 1 kávovú lyžičku Vitamin Cal a jednu PL kokosu, ktorý pamlsky krásne prevonia. Všetko spolu rozmixujeme na kašu.

  5. Teraz sme v bode, kedy si viete recept prispôsobiť svojim možnostiam. Ak máte formy na pamlsky, tak táto kašovitá konzistencia je pre Vás tá pravá. Ak takéto formy nemáte, stačí do kaše pridať viac vločiek na zahustenie a túto hutnejšiu konzistenciu rozotrieť na plech. Nožom si naznačte čiary, aby sa po upečení pamlsky ľahšie nalámali na menšie kúsky.

  6. Pamlsky pečieme na 170°C asi 20 až 25 minút do zlatista. Keďže každá rúra inak pečie, treba ich sledovať. Zároveň sa inak správajú pamlsky rozotreté na plechu a pamlsky vo forme. Po vybraní z rúry ich necháme vychladnúť na plechu.


Pamlsky sú po upečení nadýchané a voňavé, vnútri vláčne. V tejto fáze máme polovlhké pamlsky, ktoré nám vydržia cca 3 dni. Sú mojou voľbou číslo jedna pri tréningu. Pokiaľ chceme, aby nám pamlsky vydržali dlhšie, musíme ich vysušiť. Sušiť sa dajú v sušičke, alebo aj v pootvorenej rúre na cca 50°C. Ak ste pamlsky rozotierali na plech v tenšej vrstve, ani ich sušiť nemusíte, tie by mali byť dostatočne upečené.

Z tejto dávky mi vyšlo cca 120 menších pamlskov a cca 50 väčších „piškótiek“. Dúfam, že Vašim psíkom budú chutiť tak, ako aj tým našim. Suroviny môžete jednoducho obmieňať a vyrobiť si takto rôzne zdravé pamlsky – ja občas pridávam psylium, občas chia semienka, pomleté ľanové semienka, atď.








49 views0 comments
bottom of page