top of page

Dospievanie psov


Zuzka na pretekoch s Aionom

Jedného pekného dňa sme sa rozhodli priniesť si do nášho domova štvornohého, poväčšine ochlpeného, nového člena rodiny. Alebo nám ho do života privial osud...? Pointou ale ostáva, že v našom živote sa objavilo šteniatko. Tieto chlpaté bytosti, ktoré nás sprevádzajú peknými aj nešťastnými obdobiami po mnoho rokov a sú súčasťou našich rodín, poznáme v nespočetnom množstve veľkostí a rovnako ako my, aj oni prechádzajú množstvom fyzických a mentálnych zmien, ktoré nazývame dospievanie. Tieto zmeny nastávajú u rôznych veľkostí plemien v inom čase a pochopiteľne vďaka tomu vzájomne nerastú rovnako rýchlo. Základným rozdelením, ktoré vieme približne využiť pri odhade, je delenie na malé, stredné, veľké a obrie plemená.


Malé plemená


Za malé plemená všeobecne považujeme psov do 10 kg živej váhy a platí, že čím menšie plemeno psíka, tým skôr fyzicky dospeje a to najmä vďaka jeho malej kostre, ktorá nepotrebuje toľko času a výživy na svoj vývoj. Tieto psíky dospievajú v období od 8 do cca 12 mesiacov. Ich fyzický vývoj a rast je dokončený a už sa telesne meniť nebudú. V tomto období môžeme prechádzať na stravu určenú pre dospelé psy, ktorá je výživovými hodnotami prispôsobená potrebám dospelých psov, kedy telo už nerastie a potrebuje iné pomery živín.


Stredné plemená


Stredné plemená sú psy s váhou od 10 do cca 25 kg. Tieto psíky dozrievajú trochu neskôr, ako ich menší súkmeňovci. Fyzickú dospelosť dosiahnú v závislosti od veľkosti plemena až okolo veku 18 mesiacov, kedy končí ich hlavný vývin, no nejaké menšie zmeny, doformovanie tela môže nastať aj do cca vo veku 2 rokov pri 20-25 kilových psoch.


Sandy a Aion si užívajú výbeh vo voľnej prírode


Veľké a obrie plemená


Do kategórie veľkých plemien spadá škála od 25 do cca 45kg váhy. Tieto psíky sú podstatne väčšie, teda prirodzene ich telo dozrieva neskôr a ich vývin je zdĺhavejší. Pri takýchto veľkostiach už môžme uvažovať o fyzickej dospelosti okolo 2 – 2 a pol roku života, pri obrých plemenách nad 45 kíl aj v 3 rokoch. Väčšie telo prirodzene znamená dlhší rast a väčšiu váhu, preto treba myslieť na záťaž, ktorú na nich naložíme. Na dospelácku stravu prechádzame vo veku okolo 2 rokov.


Zaťažovať by sme ich mali postupne a primerane ich veku a váhe, najmä kvôli chrupavkám, ktoré sa zaceľujú neskôr a nechceme im nadmerným pohybom uškodiť do takej miery, aby mal v staršom veku náš pes problémy s dyspláziami, ktoré by za iných okolností nemuseli vôbec nastať (neberieme teraz do úvahy dedičnosť a vrodené problémy s kĺbami). Z tohto dôvodu netreba zabúdať na kĺbovú výživu veľkých plemien už od šteňacieho veku – samozrejme všetkého veľa škodí a ani s doplnkami výživy to netreba preháňať, ale je dobré nášmu psíkovi dopriať aspoň niekoľko kúr počas šteňacieho a neskôr aj dospelého života ako prevenciu.

Mentálna dospelosť


Dospelosť, čas kedy si povieme, že už doma nemáme malé šteniatko, ale dospelého psa ubehne vždy ako voda a my sa nestihneme poriadne ani spamätať, ako rýchlo to všetko prešlo. Rovnako ako pri fyzickom dozrievaní aj mentálna dospelosť sa líši od veľkosti psov, teda malé plemená dospievajú skôr, než tie obrie. Psy do 5 kíl dospejú už okolo 1 roka života a psy do 10 kíl dospejú už do roka a pol, stredné plemená vo veku okolo 2 rokov, veľké a obrie v období od 3 do 4 rokov. Samozrejme, že to nie je také jednoduché, že máme doma šteňa a potom zrazu len dospeláka. Psy rovnako ako aj my, ľudia, prechádzajú obdobím puberty. Tá prichádza spolu s pohlavnou dospelosťou okolo 5 až 10 mesiaca veku, kedy sučky začínajú hárať a psy prejavú zvýšený záujem o opačné pohlavie, zdvíhajú nohu pri močení a môže sa objaviť aj nevraživosť voči rovnakému pohlaviu (najmä samci). Nezabúdajme, že pohlavná dospelosť a schopnosť rozmnožovať sa neznamená, že sučka je pripravená na krytie a pôrod pri prvom háraní. Samotné telo sučky ešte nie je dostatočne vyvinuté a gravidita by zastavila jej vývoj a celkovo by jej mohla spôsobiť veľké komplikácie kvôli nevyvinutej panve.



Aion ako šteniatko


Počas puberty, ktorá trvá rôzne dlho, nás naši štvornožci zvyknú veľmi potrápiť. Zo psov, ktorí krásne reagovali na meno, na privolanie....sa zrazu stali hluché a slepé tvory, ktoré zabudli všetko, čo sme ich naučili a prejavia záujem o všetko v okolí len nie o nás, doslova aj popadané lístie na zemi je zaujímavejšie ako my. V tomto období radi odvrávajú, protestujú, utekajú, ničia, chcú sa stať pánmi celej domácnosti a sú celkovo veľmi hluční a drzí – ako typický pubertiak. Doslova potrápia našu trpezlivosť a chcú, aby vždy bolo tak ako si oni predstavujú – páničkovia nebuďte mäkkí a nesmiete podľahnúť ich nátlaku, práve naopak, stojte si vždy za svojim a trvajte na tom. Zadajte jasné hranice, čo si môžu dovoliť a čo nie, ukážte im žiadúce a neželané správanie, neskôr to oceníte, najmä pri náročnejších a tvrdších plemenách.


Nesmieme tiež zabudnúť, že s pubertou prichádza aj zvýšená telesná aktivita. Nároky na fyzickú záťaž sú pri určitých plemenách naozaj vysoké, no keďže chceme, aby naše psy zdravo rástli a neničili si vyvíjajúce kĺby, potrebujeme ich zamestnať inak – mentálne. V tomto období sa nám veľmi osvedčí práca s klikrom (veľa pamlskov = veľa zábavy), hlavolamy, hry, výcvik poslušnosti a trikov.


Aion a Zuzka sú nerozlučná dvojka

Proces mentálneho dozrievania je veľmi individuálny. Každé plemeno má svoje určité charakterové črty, ale zároveň každý jedinec je individualita. Tak ako ani my nie sme všetci rovnakí a ani sme počas puberty nevystrájali rovnaké hlúposti, niekto z nás vyspel skôr, niekto ešte dokonca stále nedozrel, rovnako je to aj pri psoch. Niektorí jedinci budú vašu trpezlivosť a nastavené hranice trápiť aj do 5 rokov veku, kedy sa konečne ustália a budú z nich naozaj vyspelí dospeláci. Pri niektorých plemenách vyspelosť nastane ľahšie a vlastne sa s ich výchovou príliš ani nenatrápite. Niektoré veci sa nedajú predvídať vopred, no vašim prístupom a s hranicami, ktoré nastavíte vo výchove dokážete prežiť a možno aj zmierniť niektoré pubertálne výstrelky svojho štvornohého parťáka.


U mojich dvoch psov tento proces vývinu zatiaľ prebieha vcelku rovnako, aj keď sú rôzneho pohlavia, ale to isté plemeno (Louisiánsky leopardí pes, cca 30 kiloví obaja). Prvá puberta prišla u sučky (Sandy) okolo 7 mesiaca, kedy začala vystrkovať rožky, ale v realite poriadna puberta, kedy sa hormonálne zmenila, bola v roku a pol a zmena nastala doslova v jednom dni, kedy jej stúplo ego a zo submisívneho šteňaťa sa stala sebavedomá sučka, ktorá si potrebovala dokazovať veci. Od tohto obdobia sa jej striedali obdobia v približne dvojmesačných intervaloch, kedy testovala nastavené hranice a znovu sme sa vracali o pár krokov vo výchove naspäť. Mentálnu stabilitu som si všimla v cca 3 a pol roku.


Mlaďoch (Aion) má rok a pol a ešte stále je na ňom vidieť, že je veľmi detinský. Fyzicky sa ešte formuje a mentálne má ešte veľmi ďaleko do dospelosti. Prvá puberta u neho nastala v 5 mesiacoch, kedy si myslel, že mu začal patriť svet a my spolu s ním. Odporoval všetkému, skúsil aj útoky, keď sa mu niečo zakázalo, ale po jasnom vysvetlení ako veci fungujú...pochopil. Teraz vie, kde je jeho miesto, no stále je občas „hluchý a slepý“, ale už až tak príliš neodporuje. Viditeľne prichádza do obdobia, kedy hormóny pracujú a aj u neho sa začínajú prejavovať náznaky problémov v kontakte s ďalšími samcami, tak uvidíme, čo nás čaká ďalej.


Vypracovala: Zuzana Kúdelková, Vedúca zmeny, Super zoo Most pri Bratislave

263 views0 comments
bottom of page