top of page

Dostali ste akvárium ako vianočný darček?



Základné rady pri zakladaní akvária

Veľa z nás túži po akváriu a niektorým sa toto prianie aj splnilo. Našli si akvárium pod stromčekom. Čo ďalej? Ako ho zariadiť? Čo zvoliť? Ako ho založiť?

Akvaristika je celá veda. Spýtate sa niečo sto akvaristov a každý vám dá inú radu. Aké sú teda základné nepísané pravidlá pri zakladaní akvária? V akvaristike si všetko pýta svoj čas. Keď sa zbytočne uponáhľate, môže sa stať, že sa vám objaví nálevník v horšom prípade nájdete rybky hore bruchom. Na začiatku si treba rozmyslieť, aké osadenstvo chcete v akváriu mať – máme širokú škálu sladkovodných rybičiek, krevetiek, mlokov, ktoré môžete chovať. Zároveň viete akvárium zaplniť krásnymi živými rastlinami, ktoré sú akváriu prospešné. Treba si niečo naštudovať o živočíchoch a aj rastlinách, aby ste im vedeli prispôsobiť podmienky – rozhodujúcim faktorom je veľkosť nádrže, ale okrem toho tiež spôsob života a teda aký počet rybiek je vhodný, teplota vody a pH, osvetlenie, rôzne úkryty, substrát a tak ďalej. Vypisovať, aký živočích má aké nároky by bolo na knihu a nie na krátky článok. :) Nezabúdajte, že akvárium by malo v prvom rade vyhovovať zvieratám, ktoré ho budú obývať. Ak máte premyslené, čo by ste v akváriu chceli chovať, nakúpte podľa toho všetko, čo treba.

Keď ste vo fáze, kedy máte akvárium „nastajlované“ a napúšťate ho, môžete si pomôcť. Úpravu vody („zabehnutie“ akvária) viete urýchliť rôznymi prípravkami, napríklad tekutým prípravkom na neutralizáciu ťažkých kovov a chlóru vo vode, nezabúdajte, že čistú a priezračnú vodu roba prospešné baktérie, tie je vhodné rovnako pridať do akvária. Vďaka týmto pomocníkom nemusíte nechávať „zabiehať“ akvárium mesiac, ale stačí výrazne kratší čas (ideálne pár dní – a počas tejto doby stále sledujte, či je voda v akváriu čistá a nezakaľuje sa).


Voda je upravená, filter beží, svetlo svieti a akvárium je „zabehnuté“– už stačí iba vypustiť osadenstvo.


Pri kúpe rybičiek – a najmä v zime a počas leta, treba dať pozor na výkyv teploty vo vrecku. Keď je vnútri +20°C a vonku je pod nulou, teplota vo vrecku môže extrémne kolísať a to rybkám nerobí dobre. Pokiaľ máte možnosť, použite na prenos termobox, alebo ak ho nemáte, dajte vrecko s rybami aspoň pod bundu, aby nezachladlo a s rybkami rýchlo rovno domov. Snažte sa docieliť čo najmenší výkyv teploty. Po príchode domov je najlepšie nechať vrecko s rybkami aklimatizovať. To znamená, že vrecko položíte do akvária a necháte vyrovnať teplotu – toto docielite v priebehu asi 20 minút. Rybky do akvária potom vypustíte tak, že ich z vrecka chytíte do sieťky a následne vložíte do akvária. Niektorí akvaristi používajú na aklimatizáciu spôsob, postupného prilievania vody z akvária do vrecka a potom rybky vylovia a vložia do akvária. Spôsobov je teda viac. Väčšina akvaristov sa zhodne na tom, že voda z vrecka by nemala ísť do nášho akvária, už len kvôli možnému prenosu chorôb.

Dobre zabehnuté akvárium vie byť krásnou ozdobou domácnosti. Zariaďte si ho teda tak, aby bolo funkčné a pekné zároveň. Doprajte mu čas na zabehnutie a neprerybnite ho hneď na začiatku. Ako sa hovorí, pohľad na akvárium upokojuje a má nás tešiť, tak dúfam, že pohľad na vaše akvárium vám bude robiť radosť.


Vypracovala: Eva Alakšová, vedúca predajne Topoľčany



91 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page