top of page

Holistické krmivo


Na trhu je veľké množstvo značiek krmív, ktoré sa delia do rôznych skupín podľa kvality krmiva. Každý chovateľ si môže vybrať to najlepšie podľa nárokov psíka a zároveň aj podľa svojich možností.


Jednou z možností je aj holistické krmivo, ktoré sa označuje za to najkvalitnejšie. Slovo holistický v preklade znamená celistvý, je to odvodené z gréčtiny, kde to holon znamená celok.


Ako tento pojem chápať vo sfére krmív pre psy? Čo to holistické krmivo vlastne je a čím sa vyznačuje?


Tento rad krmív obsahuje okrem základných živín aj vždy niečo navyše, prospešné, nejakú pridanú hodnotu. Ich zloženie je zároveň čo najpodobnejšie prirodzenej strave psovitých šeliem. Je lepšie dodržiavať prevenciu zdravia vhodnou výživou, ako potom neskôr riešiť zdravotné problémy – aj takto si môžeme vysvetliť zámer tohto krmiva. Holistické granuly dodávajú psovi nie len základné živiny, vitamíny, minerálne látky, ale aj ďalšie látky, „superfoods“, vďaka ktorým je krmivo biologicky plnohodnotné a krmivo tak nie je len potravinou, ktorá zasýti, ale zlepšuje a dlhodobo udržuje lepší zdravotný stav zvierat. Vzhľadom na fakt, že množstvo psov začína trpieť alergiami a rôznymi potravovými intoleranciami sú tieto krmivá založené najmä na hypoalergénnych surovinách. Holistické krmivá obsahujú vysoký podiel živočíšnych surovín, často pritom využívajú aj surové mäso z overených a lokálnych zdrojov. Neodmysliteľnou súčasťou je aj vysoký podiel funkčných komponentov (chondroprotektíva, aminokyseliny, probiotiká a prebiotiká, rôzne bylinky), sú bez obilnín, chemických farbív, dochucovadiel, umelých konzervantov.

Nakoľko ide o naozaj vysoko proteínové krmivá, je na mieste otázka, či je tento druh krmív vhodný pre každého psa. Pravdou je, že niektoré psy nemusia vedieť prijať toľko živín – hovoríme o psoch, ktoré trpia nejakými zdravotnými ťažkosťami, prípadne nemôžu prijímať v potrave toľko bielkovín. V týchto prípadoch je lepšie sa poradiť s odborníkom, veterinárnym lekárom. Pre väčšinu psov je však holistické krmivo jednou z tých „naj“ možností, čo sa zloženia, ale aj chutnosti týka.

Pre chovateľov to nemusí byť to „naj“ na prvý pohľad, nakoľko obstarávacia cena takýchto granúl je jednoznačne vyššia, ako pri iných krmivách. Dôležité je si pozrieť aj zadnú stranu obalu daného krmiva, nie len jeho cenovku. Na zadnej strane sa väčšinou dočítame zloženie, ktoré pri tomto rade krmív býva uvedené čo najpresnejšie – žiadne slovné hračky. Ďalšia, nemenej dôležitá tabuľka na obale krmiva s doporučenou dávkou krmiva odhaľuje, že denná kŕmna dávka je pomerne nízka. V tomto svetle sa zrazu holistické krmivo javí ako nie až také drahé... Nezabúdajme, že každý chovateľ chce a mal by chcieť dopriať svojmu štvornohému miláčikovi to najlepšie, aby bol po našom boku v zdraví a čo najdlhšie.


Medzi najznámejšie značky v kategórii holistických krmív patrí jedno z najstarších krmív Acana. Vyrába sa v Kanade už dlhé roky. Zaostávať v kvalite krmiva nechcú ani iné značky a čoraz viac krmív sa vyrába aj v našom okolí. V Českej republike je to značka Carnilove. Ďalšou značkou, ktorá sa vyrába v Českej republike je nová značka Elbeville, ktorá toho ponúka našich chlpáčom naozaj veľmi veľa a je zameraná na vitalitu a silnú imunitu. Kvalitu krmiva v podstatnej miere určuje okrem použitia kvalitných surovín aj ich spracovanie a v neposlednom rade aj to, do čoho toto krmivo zabalíme, aby nestrácalo na kvalite. Elbeville má všetky tieto detaily na zreteli. Približne 75% zložiek krmiva – tých najdôležitejších pochádza priamo z Českej republiky a vďaka rýchlemu spracovaniu je čerstvosť zaručená. Značka ponúka okrem „all breeds“, čiže krmivo pre všetky plemená aj extra druhy pre malé a veľké plemená. Pod výslednú kvalitu krmiva sa „podpísali“ nutriční špecialisti v spolupráci s tímom veterinárov a určite stojí za vyskúšanie. V každom prípade však platí, že pri výbere krmiva je najdôležitejšie naše zvieratko, jeho zdravie a celková spokojnosť. Chceme im predsa to najlepšie a aby im nami vybrané krmivo „sadlo“. Ak sa rozhodnete skúsiť nové krmivo Elbeville, prípadne nejaké iné holistické krmivo, odporúčame prechádzať z krmiva na krmivo postupne.


Vypracovala: Eva Alakšová, vedúca predajne Super zoo Topoľčany



62 views0 comments
bottom of page