top of page

Jarná údržba záhradného jazierka

Jazierko predstavuje bez pochýb estetický a zároveň ekologický komponent našich záhrad bez ohľadu na to, či sa jedná o dominantu, alebo o menší kúsok prírody vkusne dopĺňajúci kompozíciu našej záhrady.

Je to fungujúci ekosystém, na ktorý má vplyv množstvo faktorov. Jedným z hlavných je samotná kvalita vody, od ktorej sú životne závislé všetky ďalšie zložky od mikroorganizmov cez rastliny až po ryby a iné vodné živočíchy. Je dôležité myslieť na to, že všetky tieto zložky musia byť v rovnováhe, zabezpečujúcej vyrovnaný kolobeh látok a energií.



Jarná údržba jazierka


S blížiacim sa jarným obdobím sa začína jazierko pomaly prebúdzať k životu. Práve jarná údržba je základným predpokladom správneho „fungovania“ tohto ekosystému počas nasledujúcej sezóny. Jedným z prvých úkonov, ktoré by sme mali vykonať je odstránenie nahromadených nečistôt plávajúcich na hladine a rovnako tých, ktoré sa usadili na dne.

Tieto nečistoty výrazne znižujú kvalitu vody, obsah kyslíka a zároveň do vody dodávajú prebytočné množstvo živín, ktoré sú so zvyšujúcou sa teplotou a dostatkom slnečných dní počas jarných mesiacov základným predpokladom pre bujnenie rias.


Dôležitá je tiež čiastočná výmena vody, kedy v jazierku vymeníme približne tretinu až polovicu vody, ktorú je ideálne upraviť prípravkom TetraPond AquaSafe, ktorý je špeciálne vyvinutý pre tento účel. Nie je vhodné úplné vypustenie a opätovné naplnenie vodou – tento zásah výrazne zníži množstvo užitočných mikroorganizmov, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie biologickej rovnováhy. Ideálnym prípravkom pre štart do novej sezóny je Tetra Pond SeasonStart, ktorý blahodarne pôsobí na kvalitu vody a tým podporuje optimálny rast rastlín a zároveň zdravie rýb. Dôležitou súčasťou jazierka je aj technika, najmä filter, vďaka ktorému dokážeme udržať vodu v jazierku dlhodobo čistú a nezávadnú.


Jarná údržba rastlín v jazierku


Po zimnom období sa postupne prebúdzajú k životu aj jazierkové rastliny, jedným z prvých úkonov, ktorý by mal majiteľ jazierka urobiť je zostrihať tieto rastliny pár centimetrov nad hladinou vody.

Jarné obdobie je taktiež ideálny čas na presádzanie poprípade úpravu trsov rastlín, ktoré sa nám v predchádzajúcej vegetačnej sezóne rozšírili. Rastliny majú v jazierku obrovský význam, nakoľko zaisťujú optimálnu biologickú rovnováhu, produkujú kyslík, hospodária s odpadovými látkami a samozrejme slúžia ako úkryt pre ryby a ostatné vodné živočíchy. Vyznačujú sa pomerne rýchlym rastom, avšak je dôležité dbať na to, aby aspoň 30% plochy jazierka zostalo voľnej, teda bez rastlín.


Jazierkové ryby


Jedným z najkrajších prvkov jazierka, ktorý poteší každého, sú ryby. Po prekonaní náročného zimného obdobia, kedy odpočívali na dne, je ich organizmus oslabený, v dôsledku čoho sú náchylné na rôzne ochorenia.

Preto je dôležité dbať najmä na kvalitu vody, ktorú dokážeme jednoducho určiť napríklad pomocou testu Pond Quick 5 in 1, ktorý nám spoľahlivo určí všetky základné parametre vody. Taktiež ryby v tomto období nevystavujeme zbytočnému stresu z chytania do podberáku, či prepravy. V prvých jarných mesiacoch majú ryby ešte spomalený metabolizmus, preto ich začíname kŕmiť len po malých dávkach, až keď teplota vody stúpne na 10 až 12 stupňov. Pri kŕmení rýb sa snažíme preferovať kvalitné krmivo, vďaka ktorému budú ryby vo vynikajúcej zdravotnej kondícii so žiarivými farbami a dokážu zdobiť naše jazierko dlhé roky.



293 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page