top of page

Jarné prebúdzanie jazierka

Updated: Mar 11



Po dlhých zimných mesiacoch sme sa konečne dočkali – je tu jar! Priamo úmerne k očarujúcemu procesu prebúdzania sa prírody sa prebúdza aj vaše záhadné jazierko. Pripomíname vám niekoľko tipov, ako mu pomôcť zobudiť sa po dlhom zimnom spánku:

  • odstráňte odumreté časti rastlín a usadeniny z povrchu a krajov jazierka

  • odčerpajte časť vody a dolejte novú, ktorú ošetríte prípravkom Pond Aqua Safe (pozor na teplotu dolievanej vody, nemala by byť príliš odlišná od teploty vody v jazierku)

  • pomocou prúžkov Tetra Pond Test 6 v 1 si urobte krátky test, prúžky umožňujú rýchlo a spoľahlivo určiť šesť najdôležitejších hodnôt kvality vody v záhradnom jazierku v jednom jednoduchom kroku. Test meria: pH, všeobecnú a uhličitanovú tvrdosť (GH a KH), koncentráciu dusitanov (NO2-) a dusičnanov (NO3-) a chlór (Cl2)

  • technické vybavenie potrebné k prevádzke jazierka, ktoré ste na jeseň odložili, skontrolujte a spustite, obzvlášť si dajte záležať najmä na filtrácii – pre rýchlejší rozbeh môžete pridať užitočné baktérie (aplikujte ich, ak je teplota vody konštantne nad 5 °C)

  • pridajte prípravok Tetra Pond SeasonStart.  Tento skvelý pomocník, ktorý po zime zabezpečí optimálny štart, podporí rast rastlín aj zdravie rýb a mikroorganizmov. Na jar je jazierko v nerovnovážnom stave: imunitný systém rýb je oslabený a ryby sú náchylnejšie na choroby. Všímajte si ich, aby ste si zavčas všimli ich možné zdravotné ťažkosti a zároveň ich zbytočne nestresujte, napríklad lovením do sieťky

  • ak začali byť ryby aktívne, no teplota vody  je ešte stále nízka (spravidla okolo 10 °C), začnite krmivom TETRA Pond Wheatgerm. Pokiaľ je vonku už príjemne teplo, môžete kŕmiť sériou krmív TETRA Pond


Vypracovala: Mária Ivanová, vedúca zmeny Super zoo Prešov Ľubotice

54 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page