top of page

K vode so psom

Updated: Sep 7, 2023


Máme tu opäť horúce letné dni. Ku spoločným chvíľam s našimi štvornohými kamarátmi pribudnú aj dni strávené pri vode. Tak isto ako aj my ľudia, aj väčšina psov miluje bláznenie sa či už v jazere, mori alebo umelo vytvorenej vodnej nádrži. Vodné aktivity sú skvelá voľba pre udržanie alebo zlepšenia kondície vášho psíka a navyše posilňuje jeho svaly. Najmä v teplej vode, ktorá nielenže zmierňuje bolesť, ale tiež podporuje krvný obeh a pomáha rýchlejšie zahriať svaly, čím znižuje riziko ďalšieho poranenia. Plávanie je vhodné aj keď má psík problémy s kĺbmi, pri rehabilitáciách po úraze, alebo operácii. V tomto prípade odporúčam presný postup odkomunikovať s veterinárom.


Zaplávať si môžete ísť aj keď je psík starší, alebo má problémy s nadváhou. V prípade ak má psík nadváhu môže byť ťažké zabezpečiť im primeraný pohyb bez preťažovania, už aj tak namáhaných kĺbov a svalov. Vďaka vode, ktorá podporuje väčšinu hmotnosti psa, je plávanie najvhodnejšia forma aktivity, ako spáliť kalórie a zrýchliť metabolizmus bez rizika zranenia. Spolu s vyváženou stravou môže plávanie pomôcť vrátiť psíka do správnej formy.


Plávanie je nenáročné a tým, že nesie váhu, čo znamená, že umožňuje psíkovi využiť všetky výhody bez toho, aby zaťažoval kĺby a šľachy. Voda prevezme väčšinu hmotnosti psa, tým sa predchádza otrasom, ktoré vznikajú napríklad pri behu, aportovaní alebo iných aktivitách na súši. Okrem toho sa vo vode pohybujú iným spôsobom, ako sa zvyčajne pohybujú, čo umožňuje rozšírenie rozsahu pohybu. Poskytuje aj iné zdravotné benefity, posilňuje srdiečko a pľúca, zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje krvný obeh. Navyše pohyb končatín proti odporu vody využíva každú hlavnú svalovú skupinu, zlepšuje celkový tonus a silu psíka. Všetky tieto výhody robia z plávania obzvlášť vhodnú aktivitu pre psíky s poruchami kĺbov, ako je artritída alebo dysplázia kĺbov.


Plávanie nie je skvelé len pre fyzické zdravie, ale tiež zlepšuje aj psychickú pohodu. Rovnako aj ľudia, aj psy potrebujú mentálnu stimuláciu vo forme hry, zábavy a rôznych aktivít. A toto je perfektný spôsob ako ich fyzicky aj psychicky unaviť a mať tak šťastného chlpáča po boku.


Nie každý chlpáč sa cíti vo vode ako doma. Ale s trpezlivosťou a správnym prístupom, pamlskami a pochvalou sa aj bojazlivejší psík naučí milovať vodu. Môžete začať s malým množstvom vody, napríklad v bazéniku a postupne zvyšovať hĺbku vody, aby psík pochopil, že to nie je hrozba. Ako motiváciu môžete použiť napríklad chutné pamlsky alebo obľúbenú plávajúcu hračku. V prírode to môžete skúšať postupne od brehu smerom k hlbšej vode. Ak si po ponorení pes nie je istý, čo robiť, skúste mu chytiť dlaňou brucho a povzbudzujúco ho veďte cez vodu, kým nezvládne plávať sám. Ak z toho urobíte príjemný zážitok, vás psík raz-dva pochopí, že plávanie je zábava. Ako pomôcku môžete využiť aj plávaciu vestu, ktorú máme dostupné v predajniach Super zoo. Vesta je dobrý pomocník, ak psík nemá plávania „v krvi“ Je tiež vhodná pre plemená s krátkymi nohami, či skrátenou papuľkou.


Či už pôjdete k miestnemu rybníku, potoku alebo k moru je dôležité predtým psíkovi zabezpečiť dostatočný prísun tekutín, predídete tak tomu, aby počas plávania prijal nadmerné množstvo vody. Po okúpaní nezabudnite psíka opláchnuť a poriadne osušiť. Veľmi ľahko to ide extra savým uterákom. Pri nesprávnom alebo nedostatočnom vysušení psíka môže nastať syndróm mŕtveho chvosta, je to zápalové ochorenie svalov pri koreni chvosta, ktoré je pre psíka veľmi bolestivé.

Pri plávaní majte na pamäti, že veľa psíkov si nevie uvedomiť mieru vyčerpanosti. Preto musíte posúdiť podľa aktuálnej kondície psíka, kedy si treba ísť oddýchnuť. Niektoré psy sa prirodzene chránia pred nadmernou námahou tým, že zastavia, keď sú unavení. Ale iní sa môžu dostať do bodu vyčerpania, čo môže byť pri plávaní veľmi nebezpečné. Zabezpečte mu preto dostatok času na oddych.


Či už je váš psík vášnivý plavec, alebo ho len s vodou zoznamujete, myslite v prvom rade na bezpečnosť. Nenechávajte nikdy svojho psíka bez dozoru, ani ho nestrácajte z dohľadu, keď je vo vode, a zaistite, aby bol k dispozícií ľahký výstupný bod. Na otvorenej vode si dávajte pozor na rýchlo sa pohybujúce prúdy, príboj a podmorský prúd.


Spríjemniť si letné horúce dni môžete napríklad v okolí Bratislavy na Malom Draždiaku, Chorvátskom ramene, jazere Rovinka alebo Slnečných jazerách v Senci. Pri obci Lipovec sú dve jazierka pri ktorých nájdete aj ohniská na opekanie. V okrese Prievidza sa nachádza umelo vytvorená nádrž Kanianka. Alebo v okrese Michaloviec môžeme navštíviť tretiu najväčšiu vodnú nádrž Zemplínsku Šíravu. Ak chcete na vodnej nádrži pobudnúť pár dní je tu možnosť ubytovania sa v chatách alebo v penziónoch aj so psíkom. Alebo ak chcete byť skôr v stane alebo v kempe? Zelená voda je tiež jedna z vodných plôch, ktoré vám to umožnia aj so psíkom.


Tak už len nájsť plavky, plávajúce hračky a môžeme užívať príjemne strávené chvíle s našim štvornohým kamarátom.


Vypracovala: Veronika Muchová, Vedúca predajne Liptovský Mikuláš


55 views0 comments
bottom of page