top of page

Kastrácia mačiek



Prichádza jar a s ňou spojené obdobie kolobehu života, do ktorého pre chovateľov patrí aj sezóna malých mačiatok. A aj keď je pohľad na tieto malé, milé, roztomilé šantiace tvory čarovný, stále platí, že každoročne prichádzajú na svet tisíce mačiatok, z ktorých si obrovské množstvo nemá šancu nájsť láskavý domov –  často ho nikdy ani nenájdu a zostávajú odsúdené na neistý život vonku na ulici.


Kastrácia mačiek bola téma, ktorá v minulosti neraz dokázala ľudí rozdeliť a je pravda, že dodnes sú v spoločnosti zaryté a časom „zovšednené“ aj nepriaznivé mýty o jej význame. Faktom však je, že aj vďaka obrovskému množstvu nadšencov, dobrovoľníkov, chovateľov a veterinárov sa význam a zmysel tohto zákroku dostáva čoraz viac do povedomia, pretože zďaleka nejde „len o mačiatka“. Jedným dychom je nutné dodať, že situácia v preplnených zvieracích útulkoch a karanténnych staniciach je kvôli ich premnoženiu alarmujúca. Mačky majú ruju aj trikrát až štyrikrát do roka a sú schopné priviesť na svet až dvadsať mačiatok za rok.

 

Prečo dať mačku alebo kocúra vykastrovať?


Kastrácia:

-          znižuje negatívne správanie mačiek a kocúrov

-          znižuje sa riziko spojené s prenosom ochorení

-          kastrované mačky a kocúry sú spravidla pokojnejšie

-          vyvarovanie sa neželanej gravidite mačky a následne neželanému premnoženiu mačiatok

 

Mačka


Pri mačkách je kastrácia veľmi užitočná a môže pozitívne ovplyvniť kvalitu a dĺžku ich života. Kastrácia mačky obnáša odstránenie vaječníkov a v niektorých prípadoch dochádza k odstráneniu maternice a vajíčkovodov. Každé obdobie ruje je pre mačku nesmierne vyčerpávajúce, kastrácia toto obdobie v živote mačky eliminuje. Pre majiteľov mačky je to priaznivé, pretože počas ruje sú mačky hlučnejšie a nepokojnejšie. Nekastrovaná mačka tiež môže značkovať svoje teritórium a to najintenzívnejšie práve v tomto období, čím chce prilákať potenciálneho partnera. Rozmnožovanie je prirodzene jedným zo základných pudov, mačka môže ostať gravidná už vo veku piatich mesiacov.  Gravidita v takto nízkom veku je pre mačku predčasná, dokonca hrozí, že mladé mačky pôrod a starostlivosť o mačiatka neprežijú. Pri vonku žijúcej mačke môže v tejto súvislosti nastať nespočetné množstvo komplikácií, ktoré nemusíme spozorovať, čo môže mať fatálne následky. (napr. mačiatko zaseknuté v pôrodných cestách a podobne.) Z ďalších možných komplikácií spomeniem napríklad pretočenie maternice, tzv. torziu, kde bez rýchleho zásahu veterinára väčšinou končí pôrod smrťou matky aj mačiatok.

Kastráciu mačky odporúčame aj u mačiek, ktoré žijú spolu s nami v domácnosti, ako naše gaučové krásavice. Okrem zamedzeniu reprodukcie a zabráneniu neželaného správania sa mačky kastrácia predstavuje aj množstvo zdravotných výhod. Predchádzame ňou vzniku rakoviny vaječníkov a tiež znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny krčka maternice.

 

Kocúr


Pri kocúroch sa mnoho ľudí spolieha na to, že nehrozí, že by domov priviedli neželané potomstvo (dokonca je u nich známe aj to, že môžu zabiť malé mačiatka). Napriek tomu kastrovať kocúrov odporúčame tiež. Pri kastrácii kocúra dôjde k chirurgickému odstráneniu semenníkov. Okrem iného tým výrazne zamedzíme značkovaniu, čo v prípade, ak žije náš gaučový tiger s nami v jednej domácnosti je na nezaplatenie. Zároveň vďaka tomu môžeme ochrániť aj naše krásne upravené záhony pred ich výrazným značkovaním, kedy si kocúr vyznačuje svoje teritórium. Ak je v okolí mačka pripravená k páreniu, obyčajne si ju rýchlo nájde množstvo nápadníkov, čo často spôsobí nemalé šarvátky. Práve pri nich môže prísť k vážnejším poraneniam a prenosu rôznych infekčných ochorení.

Mačky vo všeobecnosti majú obrovské teritórium. Ak poznáte porekadlo: „mačka odišla, myši majú raj,“ tak presne toto sa v období rozmnožovania deje. Pokiaľ bude kocúr hľadať, nebude loviť myši u vás. Okrem toho pri potulkách za svoju nevestou číhajú na vášho miláčika rôzne nebezpečné situácie – napr. stret s autom, alebo psom v susedstve, ktorý môže mať veľmi zlé následky.

 

Po kastrácii sa mačke aj kocúrovi zmení hormonálna rovnováha a spomalí metabolizmus. Je vhodné, aby sme mačkám upravili stravu. V našej ponuke nájdete pestrý výber krmív vhodných pre kastrované mačky a dopriali im dostatočný čas na zotavenie. Ak mačičku nemôžete aktuálne zo zdravotných dôvodov dať kastrovať, prípadne ak ide o vonkajšiu mačku a chcete zabrániť jej nežiadúcemu značkovaniu vášho teritória, máte k dispozícii prípravky proti značkovaniu. Ich vôňa je pre psy a mačky nepríjemná, nie sú však nijako nebezpečné ani zdraviu škodlivé.


Kastrácia je výhodou pre obe strany. Pre mačku tým, že nebude ovládaná hormónmi a nebude trpieť pri neželaných pôrodoch. Pre vás, že vaše záhony s kvetmi budú krásne voňať a nie zapáchať močom kocúra. Nebudete musieť riešiť príchod neželaných mačiatok. Vonkajšie mačky vám navyše pomôžu s elimináciou hlodavcov.


 

MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D.

odborný garant Super zoo veterina


Tip od MVDr. Dagmar Zähringer, Super zoo veterina, Bratislava Avion Shopping park: „Kastrovať mačku odporúčame vo veku štyroch mesiacov, u kocúra je to jeden rok života, kedy dochádza k jeho úplnému fyzickému a psychickému dozretiu. Samotný zákrok kastrácie mačky trvá od tridsať minút do jednej hodiny. Ide o bežný zákrok, pre mačku nepredstavuje zásadné zdravotné riziko. Kastrácia prebieha v celkovej narkóze. Po prebudení si mačičku môžete odniesť rovno domov. Rekonvalescencia po zákroku trvá približne dva týždne.“


Vypracovala: Evka Šurkalová, Ambasádor Super zoo, vedúca predajne Super zoo Senec.

77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page