top of page

Klietka pre psov a šteňatá ako pomocník


Jedna klietka – dva názory


Tak ako každá téma, aj možnosť klietky pre psa má dva tábory názorov – jedni tvrdia, že by psa do klietky nikdy nedali, považujú to za zbytočné, ba priam týranie. Druhí zas nedajú na používanie klietky dopustiť a odporúčajú ju, pretože im zlepšila a skvalitnila život so psím parťákom. Ja osobne sa radím k názoru, že klietka je veľmi dobrý pomocník a pomohla nielen mne, ale aj môjmu psovi.


Prečo by som mal náš psík byť naučený na klietku ?


Veľa psov je nervóznych a neposlušných práve pre nadbytok voľného pohybu a času. Tu treba podotknúť, že sa bavíme o psovi, ktorý nemá žiadne zmysluplné vyžitie času, len sa bezprizorne motá, kým vy ste v práci. Pes sám voľne sa pohybujúci v priestore, či už na dvore, alebo v byte je veľakrát chodiaci časovaný parný hrniec. Nevie, čo so sebou, frustrácia vedie k výmyslom a ničeniu vecí. Veľa majiteľov sa snaží psa v ich neprítomnosti zabaviť množstvom hračiek mysliac si, že ak psovi ponúknu štyri hracie uzly, dve loptičky a stodvanásť plyšových hračiek, predsa nerozhryzie nové topánky odložené v chodbe. Majme na pamäti, že aj „yorkšír“ je stále teriér. Takýto pes buď pracuje, vymýšľa, alebo oddychuje. A toto je to, prečo potrebuje klietku, koterec, voliéru alebo čokoľvek, čo mu poskytne bezpečné, tiché miesto na oddych. Problémom je totiž to, že pes nerobí nič poriadne. Poriadne nepracuje – málo majiteľov so psom pravidelne cvičí, alebo sa venuje psím športom, kynológii ako takej, agility, noseworku alebo čomukoľvek inému. Takže nám tu chýba aktívne využitie času, pes sa nudí, hľadá ventil prebytočnej energie. A paradoxne, takéto psy ani poriadne neoddychujú. Nemajú svoje miesto, kde by ich nikto nevyrušoval. Kúpou klietky dokážeme psovi zabezpečiť kľudné a bezpečné miesto kde dokáže v pokoji odpočívať. Pri kúpe šteniatka je to ideálna voľba učiť ho od mala na klietku. Šteniatko rýchlo pochopí, že je to jeho miesto kde vie nerušene odpočívať a cíti sa tam bezpečne. Zároveň môžete byť kľudní aj vy, pretože vám šteniatko nič nezničí. Ako ďalšiu veľkú výhodu psa naučeného na klietku vyzdvihujem to, že bude zároveň akceptovať klietku alebo prepravku v aute, čo je pre psíka najbezpečnejšia voľba pri prevoze v aute.


Klietka nie je väzenie


Je to výborná pomôcka, no aj tú treba pochopiť a správne používať. Ten kto tvrdí, že jeho pes je nerád v klietke ju buď nesprávne pochopil alebo svojho psíka na ňu zle naučil. Tak ako je vo výcviku všeobecne známe, aj tu platí, že trénovať treba postupne. Do klietky vieme dať psovi pelech a obľúbenú hračku, pričom dvierka od klietky zostávajú zo začiatku otvorené. Psíka odmeňujeme po vstúpení do klietky. Pomaly začíname so zatváraním klietky, najprv na pár minút a postupne predlžujeme čas jeho pobytu v klietke. Pes časom pochopí, že zatvorené dvere na klietke nemusí riešiť, pretože sa vždy otvoria. Po cca. troch týždňoch by mal byť pes stotožnený s klietkou a pochopiť, že je to jeho miesto, kde môže nerušene odpočívať. Psa NIKDY nezatvárame do klietky za trest.


Ako vybrať správnu veľkosť klietky ?


Klietka by nemala byť príliš malá ale ani zbytočne veľká. Ideálne je aby sa tam psík vedel postaviť, otočiť a pohodlne si ľahnúť. Minimálnu veľkosť si určím tak, že ak pes leží na boku s vystretými nohami, prednými aj zadnými rovnobežne, pomyselne si obkreslíme siluetu a takto veľký pôdorys stačí na klietku, v ktorej pes bude len spať.


Vypracovala: Jana Cedzová, vedúca predajne Super oo Bratislava Slnečnice


87 views0 comments
bottom of page