top of page

Koža a srsť psíka


Každý z nás sa už stretol s pocitom navodenia vnútorného pokoja a kľudu, keď hladkáme nášho štvornohého miláčika po jeho na dotyk príjemnej srsti. Ako však docieliť, aby jeho srsť bola krásna, lesklá, zamatová a hebučká?


Koža psíka je najväčší orgán, ako aj u nás ľudí a tvorí približne 10-15% ich celkovej hmotnosti. Samotná koža je zložená z viacerých častí - epidermis, dermis a hypodermis. Psia srsť sa skladá z chlpov vyrastajúcich z kože, ktoré sa delia podľa ich hrúbky na krycie (hrubšie a dlhšie chlpy) a podsadu, tá je jemnejšia a kratšia.


Čo to znamená ?


Epidermis (pokožka) obsahuje bunky nazývané keratinocity, ktoré produkujú keratín, ktorý pokrýva pokožku a zabraňuje stratám vody a chráni organizmus pred škodlivým UV žiarením. Je to rýchlo sa meniaca časť kože, nakoľko bunky sa neustále odlupujú.

Dermis (zamša) je tvorená množstvom kolagénnych a elastických väzivových vlákien a je najväčšou časťou kože. Obsahuje tiež mazové žľazy a vlasové folikuly.

Srsť sa skladá z tisícov chlpov produkovaných vo vlasových folikuloch. Pretože chlpy sú neprestajne pod vplyvom vonkajšieho prostredia, neustále vypadávajú a ďalej sa nahrádzajú. Sezónne vypadávanie, kedy dochádza k najintenzívnejšej výmene srsti najmä v jarných a jesenných mesiacoch, je ovplyvnené vonkajšou teplotou, no najmä fotoperiódou, teda dĺžkou dňa. Psy, ktoré trávia väčšinu času vo vnútri a sú vystavené teplejšiemu prostrediu a umelému osvetleniu môžu pĺznuť po celý rok.


Akú úlohu má koža a srsť nášho domáceho maznáčika?


OCHRANA A IMUNITA


Srsť a koža má za úlohu chrániť telo aj vnútorné orgány pred vonkajším prostredím. Je teda dôležitou súčasťou imunitného systému a tvorí prvotnú bariéru voči vonkajšiemu prostrediu. Ak je imunita kože narušená, môžu sa vyskytnúť infekcie a dokonca aj vážne ochorenia.


TERMOREGULÁCIA


Zdravá srsť pomáha psíkovi udržiavať správnu termoreguláciu tela - vďaka izolačnej vrstve srsti. Ak je srsť zdravá, dokáže psíka udržať v teple a to hlavne v zimných mesiacoch. Pre lepšiu izoláciu sa chlpy dokážu pohybovať a priblížiť sa k sebe vďaka vlasovým folikulom. Naopak v letných mesiacoch sú chlpy viac od seba, aby mohol vzduch dobre prúdiť cez srsť a tak psa ochladzovať.


HYDRATÁCIA A ULOŽENIE ŽIVÍN


Ak psík stráca vodu cez pokožku, nie je to dobre pre jeho celkové zdravie. Strácaa tak energiu, ktorú potrebuje na udržanie správneho metabolizmu. Koža tiež slúži ako úložisko a zásobáreň rôznych živín ako sú napríklad: bielkoviny a aminokyseliny, kolagénové vlákna, enzýmy, kyselina linolová, zinok, meď, selén, mangán.


Ako môžem udržať psiu srsť zdravú a lesklú?


Základom je kvalitná a bohatá strava najmä na omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, minerály a vitamíny. Všetky tieto látky by mali byť vyvážene v strave, ale môžeme ich pridávať aj ako doplnky stravy. Napríklad Omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú chrániť kožu a udržiavajú ju lesklú, nájdeme aj v obľúbenom lososovom oleji. No majitelia psov s bielou a čisto čiernou srsťou, by mali vedieť, že vo väčších dávkach to môže mať vedľajší kozmetický efekt a môže trochu zafarbiť srsť. Ako ďalšie doplnky môžete psíkom pridávať aj biotín a vitamín B. Taktiež aj samotný zinok, ktorý pomáha znižovať stratu vody cez pokožku. Práve nízky prísun zinku môže mať za následok kožné infekcie a vypadávanie srsti.


Vypracovala: Barbora Grusová, vedúca zmeny Super Zoo Sabinov




58 views0 comments
bottom of page