top of page

Králik ako vianočný darček


Malá chlpatá guľka, ktorá sústavne hýbe svojím mini noštekom. Rozkošne papká, spinká a na fotke vyzerá tak, že roztopí každé srdiečko. Zakrslý králik je často považovaný za „starting pet“. Na čo sa však reálne pripraviť, ak chceme s králikom zdieľať jednu domácnosť?


PRIESTOR


Možno Vás táto informácia prekvapí, ale trendom je chovať králiky spôsobom „free roam“. Králik sa pohybuje po vyhradenom priestore v byte, ktorý je tomu dostatočne uspôsobený. Pokiaľ nemáte možnosť chovať králika týmto spôsobom, môžete ho chovať aj štýlom „klietka a výbeh“. Králiky už dávno nepatria medzi klietkové zvieratká, preto je výbeh nevyhnutným doplnkom ku klietke. Klietku môžeme považovať za akúsi základňu králika. Tá by mala mať rozmer aspoň 100cm na dĺžku. Zo svojej základne by mal mať králik možnosť sa prebehnúť vo výbehu, ktorý by mal mať cca 2m2 .


VEK


Králiky žijú priemerne 9 rokov. Niektorí jedinci sa dožijú aj 12 rokov. Rekord najdlhšie žijúceho králika je 15 rokov. Z týchto dôvodov je potrebné myslieť do budúcnosti a uistiť sa, že vieme zvieratku poskytnúť domov od juniora až po seniora.


ČAS


Králiky sú skupinovo žijúce cicavce. K ich psychickej pohode určite prispeje, pokiaľ budú žiť v spoločnosti iného králika. Pozor, nie je vhodné kombinovať rôzne druhy zvierat – napr. chovať králika s morčiatkom a pod. V prípade, že chcete králikovi zabezpečiť kamaráta, je potrebné aby ste mali oba jedince kastrované a spájanie prebehlo pomaly s ohľadom na ich bezpečnosť a psychickú pohodu.

Pokiaľ neviete králikovi zabezpečiť králičieho kamaráta, je nutné, aby ste ho mentálne stimulovali a venovali mu dostatok svojho času. Králiky potrebujú byť dostatočne zamestnané, taktiež uvítajú (v závislosti od povahy) škrabkanie na zemi v jeho výbehu, alebo hladenie po hlavičke. Králikovi by ste mali vytvárať prostredie, kde môže rozvíjať svoje prirodzené správanie. Napr. vytvoriť hrabaciu krabicu, skrývať pamlsky do hračiek a hlavolamov, zabezpečiť hračky na okusovanie, úkryty na skrývanie a pod.

Veľa času budúcemu majiteľovi okrem samotnej interakcie s králikom zaberie aj údržba ubikácie, ktorá by mala byť na dennom poriadku. Denne králikovi meníme vodu, podávame krmivo, odstraňujeme znečistené časti podstielky. K povinnostiam ďalej patrí česanie, kontrola pazúrikov a chrupu. Pred kúpou je vhodné, aby ste sa uistili, že v domácnosti nikto netrpí na alergie na srsť králika a seno. Králik mení srsť aj 3x do roka.


Financie


Pokiaľ sa rozhodneme zaobstarať králika ako vianočný darček, mali by sme myslieť na to, že aj keď zaobstaráme základnú výbavu, obdarovaný bude ďalej musieť znášať finančné výdavky spojené s kúpou krmiva, príslušenstva, maškrtiek a v neposlednom rade aj výdavky na veterinárne úkony (vakcinácia, strihanie pazúrikov a pod.). Králiky by sa mali kastrovať, aby sme predišli nevhodnému správaniu a rovnako tak zdravotným rizikám, čo taktiež prinesie budúcemu majiteľovi značné výdavky.


Medzi základnú výbavu králika patrí: miska na vodu, miska na jedlo, kvalitné seno, bezobilné granulované krmivo, domček (úkryt), senník, toaleta, podstielka do toalety, hračky na okusovanie neustále dorastajúcich zúbkov, prepravka, klietka a ohrádka. Klietka králika by nemala byť umiestnená v prievane, chladnej miestnosti, alebo v priestore, kde býva často hluk.


Maznáčik pre detičky?


Králik je vhodný skôr pre deti vo veku nad 9 rokov. Neodporúčame umiestňovať ubikáciu v miestnosti kde sa spí, pretože králiky občas vedia robiť hluk aj v noci. Nie každý králik je od prírody maznák. Niektoré králiky vedia byť v „období puberty“ dosť teritoriálne. Medzi nežiadúce správanie patrí často hluk, hryzenie do mreží, dupanie zadnými nohami či dokonca vrčanie. Králiky vedia dať jasne najavo, že sa im niečo nepáči, alebo majú strach. Preto je nevyhnutné, aby k manipulácii s králikom dieťa správne naviedol rodič a usmernil ho, ako byť správnym chovateľom.


Pokiaľ dôverne poznáme túžbu budúceho majiteľa vlastniť králika, stále je lepšie, aby sme ho obdarovali základnou výbavou a kúpu samotného zvieratka nechali na ňom – v našich predajniach sa dá zakúpiť aj darčekový poukaz, ktorým môžete pokryť náklady na kúpu zvieratka samotného.


Vianoce sú nepochybne obdobím, kedy je vhodné obdariť svojich blízkych, vyčariť im úsmev na tvári a splniť im ich priania, ale nezabúdajme pri tom na to, že zvieratko je živý tvor a zaslúži si lásku, opateru a starostlivosť aj zvyšných 364 dní v roku.


Vypracovala: Mária Ivanová, Vedúca zmeny, Super Zoo Prešov Ľubotice

74 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page