top of page

Starostlivosť o labky



Ak vyrážame na prechádzku či túru, zvyčajne volíme pohodlnú a odolnú obuv. Aj labky našich psov sú vybavené takouto „obuvou“ - vankúšikmi. Vankúšiky poskytujú kostiam, šľachám i väzom psov dostatočnú oporu a ochranu pred pošmyknutím či nárazmi. Sú tvorené z pevného a odolného epitelového tkaniva, no aj tieto vankúšiky potrebujú našu pozornosť, napriek tomu, že sú často opomínanou časťou tela našich štvornohých chlpáčov. Napriek tomu, že sú pomerne odolné, často práve tu dochádza k nepríjemným zraneniam a kvôli štruktúre je liečba často náročná a zdĺhavá. V zime je potrebné ich chrániť pred posypovou soľou a zľadovateným snehom. V lete si dávajte pozor hlavne na rozpálené povrchy. Teplota asfaltu či chodníkov nezriedka dokáže dosiahnuť aj viac ako 70 °C, v dôsledku čoho hrozia popáleniny.


Nám sa to zdať nemusí – máme topánky, ale skúste priložiť ruku aspoň na 10 sekúnd na dlažbu či asfalt a hneď zistíte, čomu musí čeliť Váš pes. Zvieratá často neprejavujú svoje poranenie v danom okamihu ich vzniknutia, preto je často odhalenie zranenia na majiteľovi.


Ako sa prejavuje?


  • pes sa častejšie venuje svojim labkám – olizuje si ich alebo „obžúva“

  • pri chôdzi začína krívať alebo sa jej snaží vyhnúť (často nechce ísť ani na prechádzku – spojí si to s negatívnou skúsenosťou)

  • vankúšiky majú tmavšiu farbu ako obyčajne

  • sú na nich viditeľné pľuzgiere alebo väčšie poškodenia


Prevencia


  • Najmä počas náročných období (leto/zima) a rovnako pri prechádzkach náročnejším terénom sa zvlášť starajte o labky Vašich psov, pretože ak má pes suché labky, sú náchylnejšie na vznik poranenia (podobne ako u nás suché pokožka). Voľte špeciálne krémy a balzamy pre ošetrenie labiek psov, často obsahujú zložky, ktoré nielen vyživujú, ale majú aj regeneračné účinky

  • Na venčenie a prechádzky si vyberte počas leta najmä skoršie ranné a neskoršie večerné hodiny

  • Ak je to možné uprednostňujte najmä chodenie po plochách s prirodzenejším povrchom – parky, lúky, lesy...

  • Pri pohybe v náročných terénoch, alebo ak má pes poranené labky, môžete využiť ochranné topánky, ktoré tlmia nárazy chránia ich vankúšiky na labkách. Tým, že sa pes labkami aj chladí, je vhodné mu topánočky obuť len na kratší čas.

46 views0 comments
bottom of page