top of page

Lekárnička pre malé cicavce



Život s malým cicavcom je často plný úsmevných momentov, keď ich vidíme šantiť alebo spokojne spinkať či s chuťou pojedať dobrôtky. Občas však nastanú situácie, keď naše zvieratko niečo „vyvedie“, alebo sa mu niečo privodí. Čo je vhodné mať, ako sa vraví „po ruke“ v takýchto prípadoch, aby sme vedeli zvieratku podať aspoň prvú pomoc, kým ho ošetrí veterinárny lekár?

 

Materiál


Striekačky (bez ihiel)

Súčasťou lekárničky sú určite striekačky rôznych veľkostí. Tieto striekačky vieme využiť pri podávaní liekov, alebo tekutín. Pri tejto činnosti často zvádzame s týmito malými stvoreniami boj, no vhodná malá striekačka nám to vie uľahčiť. Mali by sme ich mať doma niekoľko v prípade potreby.


Podložky

Niekedy sa stane, že sa naše zvieratko poraní, zlomí si pazúrik, má škrabanec alebo drobnú ranku. Vtedy by sme mali postihnuté miesto vydezinfikovať a zvieratku dať namiesto podstielky podložky (v prípade núdze môžeme použiť aj kuchynské utierky), aby bolo v čistom a bezprašnom prostredí.


Vatové tyčinky

Vatové tyčinky nám vedia veľmi dobre poslúžiť pri aplikácii liečiva alebo mastičiek na rany. Vždy sa však riadime pokynmi veterinára.


Nitrilové rukavice

Pri ošetrovaní nášho miláčika používame vždy rukavice.  


Výhrevný a chladivý obklad

Výhrevný obklad dokáže byť veľkým pomocníkom pri ochoreniach našich zvieratiek. Keď je naše zvieratko choré a oslabené, stojí ho veľa energie udržiavať svoju telesnú teplotu. Preto mu vieme dopomôcť hrejivým obkladom alebo elektrickou podložkou (pri elektrických podložkách a dekách dávame pozor na káble aby ich náš miláčik neprehrýzol). Výhrevné obklady môžeme používať v prípade potreby aj v prepravkách na cestách počas zimných mesiacov.  Chladivé obklady sú zas skvelou pomôckou v letných mesiacoch, kedy ich môžeme ponúknuť na schladenie našim miláčikom. Avšak pozor, obklad nesmie prísť do priameho kontakt s našim zvieratko, vždy ho obaľujeme do uteráku alebo inej tkaniny. Obalením v látke zamedzujeme možnému podchladeniu zvieratka a vzniku omrzlín. Počas používania obkladov vždy dozeráme na zvieratko. Obklady nikdy nedávame z vlastného uváženia, ale ich použitie vždy konzultujeme so svojim veterinárom.


V lekárničke by sa mali nachádzať aj pomôcky na úpravu pazúrikov. Nožnice môžu vyzerať ako klieštiky alebo gilotínky, výber závisí od veľkosti vášho zvieratka. Je dôležité pravidelne kontrolovať a strihať vašim miláčikom pazúriky. Zanedbaná starostlivosť o pazúriky môže viesť k mnohým problémom. Tip: Pokiaľ má vaše zvieratko tmavé alebo čierne pazúriky je dobre si ich presvietiť baterkou, aby sme videli, kde je hranica.


Digitálna váha

Váha sa môže zdať ako zvláštna pomôcka do lekárničky, no vie vášmu veterinárovi poskytnúť cenné informácie. Samotná váha zvieratka, prípadne jej prudké klesanie, alebo stúpanie je jedným z indikátorov ich zdravotného stavu. Preto je dobre si zaužívať pravidelné váženie vášho zvieratka.


Prípravky


Dezinfekcia rán

Pre zvieratká volíme dezinfekciu, ktorá neštípe a je vhodná pre drobné cicavce. Dezinfekcia je zvyčajne v sprejovej forme, alebo vo forme mechanického rozprašovača a môžeme ju aplikovať priamo na ranu. Ideálna dezinfekcia je s účinnou látkou chlórhexidin, alebo povidon jodovaný. Prípravky používame podľa odporúčania nášho veterinára (niektoré sa riedia, niektoré sa používajú koncentrované / v závislosti od rany). Ranu neprekrývame.


Starostlivosť o rany

Prostriedky na pomoc s hojením rán nám dokážu pomôcť s rýchlejším úspešným zahojením rany. Tieto prostriedky sú v sprejovej forme alebo gélovej forme. Sprej striekame priamo na ranu a necháme zaschnúť. Gél aplikujeme na náš prst (dezinfikovaný a máme nasadene rukavice) alebo na vatovú tyčinku alebo tampónik a aplikujeme jemným vklepávaním na ranu. Gél nikdy nešúchame ani nevtláčame do rany. Zhodnotenie terapie vždy konzultujeme s veterinárom.


Kvapky do očí

Zvieratkám, ktoré majú ako podstielku hobliny či piesok, alebo prijímajú seno v strave, sa občas môže stať, že sa dostane do očiek malá nečistota. V tomto prípade je vhodné mať v lekárničke kvapky do očí určené na dezinfekciu oka, ktoré slúžia na výplach oka. Kvapky jemne aplikujeme priamo do oka zvieratka a opakuje kým nevymyjeme nečistotu. Ak nenastáva zlepšenie zdravotného stavu, kontaktujeme veterinára.


Probiotiká pre malé cicavce

Probiotiká – laicky povedané – „dodávajú dobré baktérie do tráviaceho traktu“ čím eliminujú choroboplodné mikroorganizmy a optimalizujú tráviace procesy. Týmto podporujú imunitný systém. Použiť ich môžeme pri liečbe hnačkových ochorení, zvýšení obranyschopnosti organizmu i na zlepšenie konverzie živín, skrátenie času rekonvalescencie, po podávaní antibiotík, alebo pri každej zmene krmiva.


Humínové kyseliny majú veľkú absorpčnú kapacitu, viažu na seba  rôzne toxické látky aj vírusy v tráviacom systéme zvierat (mykotoxíny, mikrobiálne toxíny, ťažké kovy, PCB, fytotoxíny, toxické látky vznikajúce pri metabolizme – amoniak a pod.), ktoré sa s nimi vylučujú trusom. Zabezpečujú detoxikáciu organizmu, podporujú imunitný systém a aktivujú metabolizmus. Humínové kyseliny majú tiež veľmi dobrú pufračnú schopnosť – stabilizujú pH v celom tráviacom systéme zvierat, optimalizujú tráviace pochody a  podporujú množenie a činnosť symbiotickej mikroflóry.


Tekuté seno

Tekuté seno je špeciálny prášok, ktorý sa zmieša s vodou a podáva sa striekačkou zvieratku priamo do papuľky. Podávame ho pri ochoreniach, po operáciách,  pri rekonvalescencií alebo starším jedincom. Je to prípravok vyvinutý na dokrm a prijímanie potravy v čase, keď sa zvieratko nevie najesť samo. Tekuté seno podávame králikom, morčatám, osmakom a činčilám vždy po konzultácii s veterinárom.

 

Tip od chovateľov: feniklový, rascový a harmančekový čaj

Fenikel, rasca a harmanček sú bylinky, ktoré upokojujú tráviaci trakt a taktiež napomáhajú s jeho opätovným naštartovaním. V prípade potreby je vhodné pripraviť odvar z jednej z týchto bylín a podať ho zvieratku spolu s probiotikami. Ide iba o tzv. „babský recept“ na boľavé bruško, ktorý vznikol medzi chovateľmi, preto tento postup je vhodné vždy konzultovať s veterinárom.

 

Ak ste nechtiac zastrihli pazúrik, prípadne si ho naše zvieratko nešťastne zalomilo a krváca, v tomto prípade použite prípravok na zastavenie krvácania.  

 

 

Vypracovali: Mgr. Mária Ivanová, Ľudmila Vargová, Super zoo Ľubotice v spolupráci s veterinárnou klinikou Super zoo veterina (Avion Bratislava)

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page