top of page

Maškrty pre šteniatko



Maškrty pre šteniatko sú nie len spôsob, ako obohatiť jeho denný jedálniček. Sú doplnkom k dennej strave, zdroj nových chutí, no používajú sa tiež ako odmena počas výcviku a venčenia. Maškrty odporúčam podávať šteniatkam starším ako 2 mesiace, v období života, keď sú už plne zvyknuté na tuhú stravu.

Maškrty pre šteniatka môžu slúžiť ako motivácia počas procesu výchovy, sú veľmi chutné a ľahko stráviteľné. Šteniatkam odporúčam podávať menšie, mäkšie pamlsky, ktoré vedia rýchlo a ľahko prehltnúť. Pri hľadaní vhodných maškŕt by sme mali dávať pozor na ich zloženie, nemali by obsahovať priveľa percent obilnín, farbiva a rôzne škodlivé látky, naopak by mali obsahovať dobre stráviteľné mäso, vápnik, vitamíny, kokosový olej... Vhodné je podávať aj funkčné maškrty, ktoré prispievajú k právnemu vývinu kostí a kĺbov a krásnej srsti – dajte si záležať, aby boli určené pre šteniatka. Podávanie maškŕt je veľmi individuálne, záleží od plemena a veku šteniatka – odporúčané množstvo tiež môžete nájsť na obale. Odporúčam podávať približne 15 maškŕt za deň, samozrejme množstvo záleží aj od toho, aký máme so psom program – slúžia ako pomôcka počas výcviku? Alebo mu ich chceme podať iba kvôli obohateniu jedálnička, či len tak na pochutenie? Je potrebné rátať s tým, že pri výcviku spotrebujeme väčšie množstvo odmien. Preto je pri častom trénovaní vhodné využívať aj granuly, ktorými kŕmime - áno, aj tie sa dajú využiť ako odmena.

Ak chceme šteniatko zabaviť samé na pár hodín, tak sú vhodné aj žuvacie pamlsky, ktoré sú vynikajúci spôsob, ako zaujať šteňa. Pomáhajú psa upokojiť, vybiť energiu a zlepšiť hygienu ústnej dutiny. Vynikajúce sú prírodné maškrty, ako bravčové nosy, bravčové uši alebo králičie uši, sušený hrtan a kalciové mliečne kosti. Nielenže uspokojujú prirodzenú potrebu žuvania, ale sú tiež dobrým zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín potrebných pre správne fungovanie organizmu. Vhodné sú na žuvanie aj sušené pláty mäsa či už kuracie, kačacie... .

V neposlednom rade sú výborné aj domáce pamlsky pre psov. Výhodou týchto maškŕt je, že recept si viete zostaviť podľa takých surovín ktoré chutia vašim psíkom.


Podelím sa s vami o jeden výborný recept pre šteniatka

Budete potrebovať:

1 mrkvu

2 lyžice ovsených vločiek

1 balenie želatíny


Všetky suroviny zmiešate a necháte odstáť. Do hrnca dáte 6 polievkových lyžíc vody a pláty želatíny. Na miernom ohni necháte roztopiť želatínu za stáleho miešania. Po rozpustení želatínu vylejete do zmesi a zamiešate.

Ja som použila silikónovú formu a do nej som vkladala zmes. Maškrty je najlepšie dať na noc do chladničky, aby stuhli. Mojim psíkom veľmi chutia sú mäkké, malé a ľahko stráviteľné.



Vypracovala: Katka, asistent predaja, Super zoo Komárno

93 views0 comments
bottom of page