top of page

Najobľúbenejšie druhy teráriových zvierat

Updated: Jul 1, 2022

Užitočné rady, ako postupovať pri správnom výbere a starostlivosti o vášho domáceho miláčika.

Existuje mnoho druhov plazov, no niektoré si získali viac obdivovateľov ako ostatné. Nezabúdajte, že jaštery sa najlepšie cítia vo vhodne zariadenom teráriu a čím viac kusov plánujeme chovať, tým väčšie ubikácie budeme potrebovať. O ktoré ide? Poďme si ich predstaviť.

 

Leguán zelený

Tento druh leguána je najznámejším z čeľade leguánovitých. Obýva tropické časti blízko riek v Strednej a Južnej Amerike. Mláďatá sú jasne zelené, časom však farbu zmenia na šedohnedú, cez kombináciu olivovo zelenej, tyrkysovej až po zlatisté. Leguán zelený je impozantné zviera, ktoré môže dorásť do dĺžky až 2 metrov. Leguány sa chovajú v pároch alebo v skupinách. Minimálna veľkosť terária pre dospelého leguána v plnej veľkosti je 200x100x200 cm.

Aký je leguán zelený?

Leguán zelený dokáže výborne šplhať po stromoch a rád pláva, takže medzi nutné zariadenie terária patria silné konáre a bazénik. Aj cez svoj trochu drsný zovňajšok môže mať leguán ku svojmu majiteľovi na jaštera prekvapivo silnú väzbu a možno ho ľahko skrotiť. Len pozor – keď vyrastú, opatrnosť je na mieste, pretože môžu svojimi silnými pazúrmi nechtiac poškrabať. Mnoho chovateľov ho chová na voľno, tzn. leguán má svoje obydlie v teráriu a na voľno sa prechádza po byte.

 

Gekončík nočný


Spolu s Agamou bradatou patrí medzi najobľúbenejšie plazy chované v českých domácnostiach. Vyskytuje sa v polopúštnych oblastiach Indie, Iránu, Iraku a Afganistanu. Dorastá do dĺžky až 30 cm. Pre skupinu o jednom samci a troch samiciach je vhodné terárium orientované na šírku s rozmermi 80x40x40 cm.


Aký je Gekončík nočný?

Neodporúča sa chovať gekončíkoch v pároch, samec by mohol samicu uhnať. Najlepšie je chovať skupinu 3 a viac samíc. Cez deň spí najradšej v úkryte, je to súmračne zviera. Gekončík sa živí výhradne hmyzom. Zvykne si na občasnú manipuláciu človekom

 

Užovka červená


Užovka červená je nejedovatý had obývajúci južné oblasti Severnej Ameriky až po severné Mexiko. Dorastá do dĺžky 120-180 cm a živí sa drobnými cicavcami a vtákmi. Dá sa teda povedať, že zožerie to, čo dokáže premôcť. Terárium pre jednu dospelú užovku by malo mať rozmery 60x40x40 cm, pre pár 80x40x40 cm.

Aká je užovka červená?

Užovka je pokojná a nekusavá. Len veľmi málo dospelých užoviek hryzie. Časom si môže privyknúť na manipuláciu človekom, ale je potrebné myslieť na to, že každé vytiahnutie hada z terária, predovšetkým mláďaťa, pre neho znamená stres.

 

Pytón kráľovský


Tento druh pytóna sa prirodzene vyskytuje v západnej a čiastočne tiež aj južnej Afrike. Dorastá do dĺžky zhruba 1,5 metra. Terárium pre pytóna by malo mať minimálne rozmery 100x50x50 cm. Pytón sa môže dožiť až 40 rokov.


Aký je pytón kráľovský?

Pytón kráľovský sa vyznačuje minimálnou agresivitou a je skôr plachý. Pri správnom zaobchádzaní je pokojný a zvykne si na občasnú manipuláciu. Je nenáročný a vhodný pre poučeného začiatočníka. Ide o súmračného až nočného hada. Cez deň spí najradšej v úkryte. Pytóna kŕmime myšami a potkanmi zhruba 1x za tri týždne. Mláďatá po desiatich dňoch. Dospelé pytóny často prijímajú potravu nepravidelne

 

Agama vodná (kočinčínska)


Táto Agama sa prezýva aj vodný drak. Obýva tropické lesy západnej Indie a pahorkaté lesy východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyskytuje sa najčastejšie v blízkosti vody na vetvách či kríkoch. Dorastá do dĺžky až 75 cm. Rozmery terária pre jedného jedinca sú 150x100x100 cm.



Aká je agama vodná?

Krásny zelený jašter, ktorý sa veľmi rád kúpe, takže ocení v teráriu vodnú plochu (paludárium). Agama vodná sa živí hmyzom, sladkovodnými rybami a občas môžete podať neosrstené mláďatko (myš, potkan). Nie je toľko kontaktná ako agama bradatá, ale na manipuláciu si dokáže tiež zvyknúť.

 

Chameleón jemenský


Veľmi zaujímavý jašter obývajúci horské a podhorské oblasti arabského polostrova. Je známy svojou schopnosťou farebne splynúť s okolím. Farba sa však mení v závislosti od zdravotného stavu, teploty a nálady. Dorastá do veľkosti až 65 cm. Veľkosť terária pre jedného chameleóna je 60x45x90 cm.

Aký je chameleón jemenský?

Predovšetkým náročný na životné podmienky. Pre začiatočníka býva jeho chov ťažší a často dochádza k úhynu zvieraťa. Dospelí jedinci prijímajú ako rastlinnú, tak živočíšnu stravu. Mláďatá kŕmime iba hmyzom. Všeobecne sú chameleóni veľmi žravé. Chameleón je stromový plaz, preto volíme terárium na výšku. Je pre neho potrebné vytvoriť zelené prostredie v teráriu - veľa konárov, ktoré budú šplhať až k vrchu terária a vhodné sú aj živé zelené teráriové rastliny.

 

Agama bradatá


Agama bradatá je plaz obývajúci predovšetkým polopúštne oblasti Austrálie. Do terária však zabudujte odpočívadlá. Agama rada šplhá. Svoje pomenovanie má podľa mnohých ostňov po stranách hlavy a tela, ale nebojte, ostne sú poddajné, nezrania vás. Dorastá do dĺžky až 60 cm aj s chvostom. Vhodná veľkosť terária pre jednu Agama bradatú je 100x50x50 cm. Jej nárokom teda odpovedá terárium orientované na šírku, pretože ide o pozemného plaza.

Aká je Agama bradatá?

Pokojnú, mierumilovnú a impozantne hľadiacu Agamu zvládne tiež začínajúci chovateľ, ktorý jej poskytne vhodné podmienky pre život. Agama je naozajstný milovník tepla a je na to potrebné myslieť pri zariaďovaní terária. Nie je problém ich chovať jednotlivo alebo v skupine v počte ku prospechu samíc. Agamy ocenia tiež výlety po byte mimo terárium. Agama bradatá je všežravec, pritom mladé agamy potrebujú viac živočíšnej stravy. Dospelé agamy viac rastlinnej stravy, ale nemusí to byť pravidlom. Ľahko si zvykne na manipuláciu človeka.

 

Korytnačka suchozemská


Suchozemské korytnačky patria medzi obľúbené domáce miláčiky a existuje ich niekoľko druhov. Medzi najobľúbenejšie patri korytnačka zelenavá a štvorprstá. Starostlivosť o ne nie je vôbec ťažká. Vhodná veľkosť terária pre dospelú korytnačku je 90x45x45 cm. Suchozemské korytnačky sa môžu dožiť 50 - 100 rokov, dlhoveké sú hlavne väčšie druhy.

Aká je suchozemská korytnačka?

Suchozemské korytnačky sú spravidla mierumilovné a ich chov nie je náročný. Výnimkou je korytnačka stepná, ktorá si na ľudskú starostlivosť zvyká trochu horšie. Výbornou voľbou pre začínajúceho chovateľa je korytnačka zelenavá a žltohnedá. Korytnačky ocenia cez leto vonkajší výbeh a je potrebné myslieť na to, že niektoré druhy korytnačiek rady hrabú.

 

Korytnačka nádherná


Je najčastejšie chovaným druhom vodnej korytnačky, aj keď sa v podstate jedná o obojživelné zviera. Bola zavlečená do Európy z USA a dokáže sa prispôsobiť našim podmienkam, čo má negatívny vplyv na pôvodnú českú faunu. Pre jednu korytnačku potrebujete nádrž minimálne o veľkosti 70x40x30 cm. Voda musí teda tvoriť aspoň 50% objemu - vodný stĺpec by mal byť dvakrát väčší ako je dĺžka korytnačky, zvyšok "súš", kde bude korytnačka odpočívať.

Aká je korytnačka nádherná?

Táto korytnačka je všežravec, ale v prvom rade sú to dravci, takže chov v nádrži spoločne s rybkami alebo slimákmi neprichádza do úvahy. Je aktívnym plavcom, ale neobratným lezcom, preto by mali byť všetky odpočívadlá v nádrži dobre prístupné. Pri poskytnutí vhodných podmienok nie je jej chov obťažný.




7,776 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page