top of page

Najobľúbenejšie papagáje a vtáctvo

Užitočné rady, ako postupovať pri správnom výbere a starostlivosti o vášho domáceho miláčika.



Zvažujete obstaranie papagája a teraz stojíte pred rozhodnutím, ktorý druh je pre vás ten vhodný? Všeobecne sa dá povedať, že čím väčší papagáj, tým väčšia je to starosť a tým väčšie nároky sú kladené na skúsenosti chovateľa. Je tiež dôležité vziať do úvahy to, že čím mladšieho papagája ochočujete, tým budete úspešnejší. Väčšina druhov papagájov držaných samostatne potrebuje denne pozornosť svojho majiteľa - to môže byť aj niekoľko hodín. Ak by váš papagáj mal byť väčšinu dňa zavretý v klietke, uvažujte o obstaranie dvoch papagájov rovnakého druhu. Prinášame prehľad najobľúbenejších druhov papagájov vrátane ich charakteristických vlastností, ktorý vám môže pomôcť sa rozhodnúť.



Rozela pestrá

Rozela pestrá je stredne veľký papagáj dorastajúci do veľkosti cca 30 cm a dožíva sa 15 rokov.

Rozela pestrá je plachý papagáj, občas môžu byť hlasnejší a majú prenikavý hlas, predovšetkým, keď sa vydesia. Pri ich osvojovaní je nutná veľká dávka trpezlivosti. Medzi chovateľmi sú však veľmi obľúbené vďaka svojmu krásnemu sfarbeniu. Potrebujú buď priestrannú klietku, alebo voliéru.


Papagáj senegalský

Druh stredne veľkého papagája, veľkosť je okolo 25 cm a dožíva sa 30 rokov. Má zvedavú, veselú a prítulnú povahu. Okrem toho je to zdatný akrobat, ktorý svojho majiteľa prekvapí pestrou škálou bláznivých kúskov. Tento papagáj býva vynikajúcim domácim spoločníkom. Zvládne sa naučiť aj pár slov a tiež napodobňuje rad zvukov z okolia.


Agapornis fischerov

Menší druh papagája dorastajúci do dĺžky zhruba 15 cm a dĺžka života je cca 15 rokov.

Je to veľmi spoločenský a aktívny papagáj, preto je na mieste obstaranie dvoch jedincov. V prípade samostatného chovu vyžaduje každodenný kontakt s chovateľom, ku ktorému sa môže veľmi upnúť. Dobre lieta, rád šplhá. Do paneláku sa zrovna nehodí, lebo býva hlučný a má prenikavý hlas.


Korela chocholatá

Korela je väčšia ako andulka a je vynikajúcim letcom. Korela sa môže dožiť až 20 rokov a dorastá do dĺžky až 32 cm. Sú cenené ako domáce zvieratá a sprievodné papagáje po celom svete.

Korela je spoločenská, pomerne pokojná a mierumilovná, vhodná pre začínajúceho chovateľa, dobre znáša celoročný pobyt vo vonkajšej voliére, dobre vychádza s menšími druhmi ako sú andulky alebo zebričky. Je však o niečo hlasnejšia než andulka, a to je potrebné brať do úvahy, ak si ju kupujete do bytu.


Zebrička

Malý, roztomilý vtáčik s veľkosťou 10 cm. Dožíva sa cca 5 rokov. Je ideálny vtáčik pre chovateľa nováčika, no priťahuje aj skúsených chovateľov a vystavovateľov

Zebrička je aktívny a čulý vták, ktorý je spokojnejší v skupine. Vynikajú svojou nenáročnosťou a adaptabilitou, teda je vhodná pre začínajúceho chovateľa. Zebričky môžeme chovať doma v klietke (uprednostňujú klietky bednového typu - tj. kryté z troch strán, dáva im to väčší pocit bezpečia), možno ich chovať aj vo vonkajších voliérach. Veľmi rady sa kúpu, nemala by im teda chýbať nádoba na kúpanie. Zebričky sú aj napriek svojej malej veľkosti vtáky pomerne otužilé a odolné. Môžu zostať celoročne vonku za predpokladu, že majú prístrešok, kde teplota neklesá pod bod mrazu.


Žako sivý

Žako je fenomén medzi papagájmi - veľa ľudí by ho chcelo vlastniť, ale nie každý je schopný poskytnúť mu starostlivosť, ktorú vyžaduje. Dožíva sa až 60 rokov a dorastá do veľkosti 40 cm.

Ide o vysoko inteligentného a citlivého papagája, ktorý je schopný sa naučiť niekoľko slov, ba dokonca celú pesničku. Dávajte pozor, čo pred žakom hovoríte, pretože je veľmi učenlivý - žako premýšľa ako trojročné dieťa. Je potrebné sa mu denne v kratších intervaloch venovať, miluje zábavu, každodenná interakcia je teda na mieste. Samotu znáša veľmi zle. Do úvahy berieme tiež veľkosť ubikácie a potrebu denného preletu mimo klietky.


Kanárik

Kanárikovia patria medzi najobľúbenejšie exotické vtáctvo a jeho chov zvládne aj začiatočník. Dožíva sa zhruba 10 rokov a dorastá do dĺžky okolo 15 cm.

Ide o pomerne aktívneho a zvedavého vtáčika. Väčšinu dňa poletujú alebo zbierajú na zemi potravu. Radi sa tiež kúpu, preto do klietky pridávame kúpeľničku. Samček spieva, samička nie. Kanárik je plachší vtáčik, preto je potrebné sa v jeho prítomnosti správať pokojne. Na rozdiel od papagájov však nikdy nepriľne k človeku tak úzko.

Krásny austrálsky papagáj menšieho vzrastu, ktorý býva prvou voľbou začínajúceho chovateľa. Hodí sa pre chov samostatne alebo vo väčšom počte, tiež na chov vnútri alebo vo vonkajšej voliére. Dožíva sa spravidla 10 - 13 rokov a dorastá do veľkosti až 23 cm vrátane chvosta.


Andulka (papagáj vlkovaný)

Krásny austrálsky papagáj menšieho vzrastu, ktorý býva prvou voľbou začínajúceho chovateľa. Hodí sa pre chov samostatne alebo vo vačšom počte, tiež na chov vnútri alebo vo vonkajšej voliére. Dožíva sa spravidla 10-13 rokov a dorastá do veľkosti až 23cm, vrátane cvhosta.

Andulka je nenáročná, veselá a spoločenská. Vyhľadáva kontakt so svojím majiteľom. Je schopná sa naučiť pár slov a napodobňuje zvuky. Jej krik môže byť niekedy trochu hlasnejší.

7,689 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page