top of page

Najobľúbenejšie ryby jazierok

Updated: Sep 7, 2023



Po zimnom odpočinku sa pomaly prebúdza k životu jedna z najkrajších súčastí našej záhrady – jazierko a v ňom, ako inak, jeho najobľúbenejší obyvatelia – naše jazierkové ryby. V tomto článku si bližšie priblížime 3 obľúbené druhy:


Karas


Je najobľúbenejšia jazierková ryba v Európe. Pôvodne pochádza z Číny, kde sa podobne ako ďalší druh chová už tisíce rokov, ako symbol prosperity a šťastia. Tento zaujímavý status nadobudol aj v niektorých krajinách Európy, keď v 17. storočí manžel daroval svojej manželke zlatú rybku – ako symbol prosperity pre ďalšie roky... tento zvyk však skončil, akonáhle začala byť táto rybka bežne dostupná. Svoju súčasnú popularitu si získala najmä vďaka nižším nárokom na prostredie. Niektoré varianty karasov dorastajú do dĺžky až 50 cm a žijú viac ako 10 rokov. Karas sa vyskytuje v mnohých farbených variantoch, stále najobľúbenejšou je však klasická červená a žltá farba, no veľkej popularite sa teší aj variant schubunkin – ktorý má viacero farieb. Zaujímavosťou je, že farba pri mladých rybách nie je vždy ustálená a môže sa zmeniť asi do tretieho roku. Ide o spoločenskú rybu, ktorá sa v jazierkach zdržiava v húfoch a pri dobrých podmienkach sa rýchlo množí.


Koi kapor


Koi kapor je skvostom a pýchou väčších jazierok. Obrovskú popularitu si získal v Japonsku a s touto krajinou je spätý do súčasnosti (aj keď pôvodne bol farbený kapor chovaný ešte v dobách pred naším letopočtom v Číne). V Japonsku boli ustálené najstaršie farebné varianty, ako napríklad Kohaku – biely základ s červenými škvrnami, Utsuri – ryby s čiernym základom tela a farbenými škvrnami, z nich každá má opäť svoje pomenovanie a Taisho Sanke čo je trojfarebná forma tejto ryby, okrem nich existuje obrovské množstvo iných. Chov koi kaprov má svoju tradíciu, pravidelne sa konajú aj výstavy a súťaže, na ktorých je cena rýb často v tisícoch eur. Ceny rýb, ak ide o importy priamo z Japonska, sú výrazne vyššie, ako tých, ktoré sú odchované v Európe. Zaujímavosťou je, že najstarší zdokumentovaný koi kapor na svete Hanako sa dožil veku úctyhodných 227 rokov. Vek koi kaprov sa dá zistiť z prírastkov na ich šupinách – dokonca aj to, kedy bolo priaznivé obdobie pre koi kapre a naopak, kedy zas nie. Koi kapor je pomerne učenlivá ryba – je všeobecne známe, že pri troche trpezlivosti sa naučí jesť ponúkanú potravu z rúk chovateľa. Výraznejšie sfarbenie a správny rast dokážeme podmieniť aj podávaním kvalitného krmiva.


Jeseter


Ryby prehistorického vzhľadu, ktoré sú nezameniteľné svojim ladným pohybom. Rovnako ako koi ryby nie sú jestery vhodné do každého jazierka. Vyžadujú veľké jazierko s dostatočne okysličenou a čistou vodou, preto by kvalitná filtrácia pri ich chove mala byť samozrejmosťou. Jeseter je neustále aktívna ryba, ktorá pohybom pri dne víri kal, ktorý lepšie zachytí filtračný systém. Jestery sú citlivé na vyššiu teplotu vody (čím vyššia teplota, tým nižší obsah kyslíka), preto nie sú vhodné do plytkých jazierok. Pri jeseteroch by sme mali byť obzvlášť opatrní pri používaní prípravkov na úpravu vody (niektoré sú vyslovene nevhodné a môžu tieto ryby usmrtiť – treba čítať príbalový leták). V prírode sa živia prevažne živočíšnou zložkou potravy z vodného stĺpca alebo dna – preto sa pre nich vyrábajú aj špeciálne padajúce granuly. Potrava pre iné druhy rýb je pre nich nevhodná.


Jazierkové ryby nepatria do voľnej prírody.


Autor: Robert Schemmer, Manažér vzdelávacieho a rozvojového centra Super zoo


110 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page