top of page

Nechajme vyniknúť krásu našich mačacích miláčikov starostlivosťou o ich srsť



Úprimným želaním každého chovateľa je, aby jeho mačka vyzerala ako z módneho časopisu. Ako to dosiahnuť? Kľúčom k vytúženému vzhľadu je predovšetkým dôkladná starostlivosť o srsť mačacích parádnic. Je dôležité poznamenať hneď na úvod, že je rozdiel v starostlivosti o mačky vzhľadom na dĺžku ich srsti.

 

Krátkosrstá mačka


Pri krátkosrstých mačkách je naša práca jednoduchšia. To však neznamená, že sa im nie je potrebné venovať. Je vhodné ich pravidelne vyčesávať a raz za čas je možné ich aj okúpať, hoci táto téma chovateľov mačiek rozdeľuje na ich priaznivcov a odporcov. Ak sa už rozhodnete pre kúpanie mačky, odporúčame ho najmä v období pĺznutia a to teda najmä v jarnom a jesennom období, keď menia srsť. Na výbere  šampónu by ste si mali dať naozaj záležať a určite by ste nemali v rámci starostlivosti opomenúť ani kondicionér.  Kvalitná kozmetika vyživí vašej mačičke kožu a postará sa o jej krásnu a lesklú srsť. Pri výbere tejto kozmetiky je treba zohľadňovať aj obdobie života mačky. Pre mačiatka je dobré zvoliť šampón priamo určený pre ne. Koža a srsť mačiatka je v porovnaní s dospelou mačkou jemnejšia, tomu treba uspôsobiť výber.


Ruka v ruke so správne zvolenou kozmetikou je potrebné vybrať aj adekvátny hrebeň či kefu. Vďaka hrebeňu budete môcť vyčesať prebytočnú odumretú srsť, ktorá by inak skončila vo vašej  domácnosti, alebo v tráviacom trakte našich mačiek - denne sa dokážu samy čistiť aj niekoľko hodín.  Krátkosrsté mačky odporúčam česať minimálne raz za 2 týždne. A hoc si niekedy myslíte, že to nie je potrebné, je to priam esenciálne pre vašu mačku, ako aj pre vás. Mačka si zvykne na manipuláciu, ľahšie znáša všetky procedúry, ktoré sú súčasťou chovného procesu a vy s ňou týmto spôsobom zároveň prehlbujete váš vzájomný vzťah.


Dlhosrstá mačka


Pri dlhosrstých mačkách je naša práca trochu náročnejšia. Kúpať by sme ju mali častejšie, aby sa netvorili zámotky srsti. Pravidelné kúpanie a česanie pomáha mačke s presrstením. Pri dlhosrstej mačke je nutné kúpanie 2x do roka pri výmene srsti. Pri dlhosrstých mačkách je vhodné pridať ešte 2 kúpania mimo sezóny, aby sme predišli zamotávaniu srsti. Opäť je potreba vybrať správny šampón, kondicionér, hrebeň a kefu určené pre dlhosrsté mačky. Pri kúpaní máme možnosť použiť aj masážne kefy na lepšie vymytie odumretej srsti. Masážne kefy dokážu lepšie prekrviť pokožku, ktorá je následne zdravšia. Pri česaní odporúčam cyklus 1x týždenne.

 

Ako sú vlasy korunou krásy u ľudí, tak je srsť pre mačky. Mačky sú z pravidla veľmi čistotné, takže sa o svoj „kožuch“ starajú väčšinu dňa. Na srsti rovnako môžete zbadať, že s mačkou niečo nie je v poriadku. Ako prvé pri nejakom probléme vidíte, že jej srsť nie je krásna a lesklá. Mačky majú počas dňa rôzne aktivity, no najviac času venujú spaniu a hygiene. Pamätajte, že pri čistení srsti svojím „hrebienkovým jazýčkom“ mačky príjmu veľa srsti a preto je dobré myslieť aj na zmotky chlpov tzv. trichobezoáre, ktoré im takto vznikajú v tráviacom trakte. V tomto prípade môžeme našim miláčikom pomôcť podávaním pást s obsahom maltózy, napomáhajúcim znižovať ich tvorbu, alebo mačacou trávou.


Vypracovala: Evka Šurkalová, Ambasádor Super zoo, vedúca predajne Super zoo Senec

39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page