top of page

Nevhodne zvolený náhubok môže psovi ublížiť

Náhubok by mal byť v stálej výbave každého psíčkara bez ohľadu na to, či má doma obrovskú dogu, alebo malú čivavu. Ale prečo? Veď môj pes nikoho nepohryzie, môže si niekto pomyslieť. Nuž, pravidlá sú pravidlá a treba rešpektovať nariadenia a tie sú jasné. Je potrebné byť tiež ohľaduplný voči iným ľuďom a treba chápať, že veľa ľudí má pred psami rešpekt, až prirodzený strach a v neposlednom rade – pes je pes! Má vlastnú hlavu, nikdy neviete do akej situácie sa môžete dostať a ako ju váš chlpáč vyhodnotí. Aj keď často nejde z jeho strany v jeho konaní o agresiu, ale naopak, strach.



Ako vybrať psovi správny náhubok?


V prvom rade je treba podotknúť, že asi žiadny pes na svete, ak by si mal možnosť vybrať medzi prechádzkou s náhubkom a bez neho, by sa nepriklonil k prvému variantu. Na všetko sa však dá zvyknúť a aj nosenie náhubku vie pes brať ako bežnú a normálnu vec. Takže:


  • Dostatočne priestranný – pes by mal vedieť bez problémov dýchať, napiť sa a zívať

  • Nesmie ho nikde tlačiť (treba skontrolovať, ako mu sedí pri očiach na lícnych kostiach)

  • Nie je príliš krátky ani príliš dlhý (medzi ňufákom a prednou stenou náhubku by mal byť dostatočný priestor)

  • Nie príliš voľný – aby si ho pes nevedel dať dole


*Výber náhubku často nie je jednoduchý, niektorí výrobcovia určujú veľkosť náhubkov podľa čísla, ďalší uvádzajú plemená a vek, nie vždy sa však na to dá spoľahnúť, preto je najvhodnejšie, ak pes nemá problém s návštevou obchodu, mu náhubok prísť vyskúšať priamo tam.


Základné delenie náhubkov



Sú momentálne asi najpopulárnejšie, psíkom obyčajne dobre sedia. Ich výhodou je, že sú ľahké a cenovo prijateľné. Je možné ich využívať pri cestovaní aj prechádzkach. Sú tiež vhodné ako prvé náhubky pre psy, keď ich v útlom veku na náhubok chceme priučiť.



Sú veľmi odolné, vzdušné a psom obyčajne výborne sadnú – sú populárne najmä pri väčších a silnejších plemenách. Na psovi ich štandardne fixujú kožené či látková pásiky – takže nebojte sa, ak zvolíte správnu veľkosť, pes s nimi nebude mať problém, je však treba si dávať pozor, aby Vás rozšantený pes neudrel týmto náhubkom do kolien alebo tváre – dosť to bolí.


Kožené náhubky


Na trhu sa objavujú zriedkavejšie. Koža je prirodzený a pomerne odolný materiál, ktorý je pohodlný na nosenie. Ich nevýhodou obyčajne býva vyššia obstarávacia cena.


Fixačné náhubky


Sú určené na krátkodobé použitie, napríklad počas veterinárneho vyšetrenia. Tieto náhubky fixujú papuľu psa tak, že ju nedokáže dostatočne otvoriť a tým pádom sa nedokáže prirodzene ochladzovať. Takto sa zvyšuje riziko hypertermie (prehriatia) čo pre psa môže mať fatálne následky.


Na výbere náhubku naozaj záleží, na správny náhubok si dokáže pes bez väčších problémov zvyknúť, najmä ak ho učíme na náhubok postupne od mladého veku. Potrebné je, aby sme psa učili postupne a aj za malé pokroky odmeňovali – zo začiatku mu nasadíme náhubok len na krátku chvíľu a odmeníme ho – spojí si nosenie náhubku s pozitívnou motiváciou (odmenou) a neskôr si naň postupne zvykne.

91 views0 comments
bottom of page