top of page

Parazity



Ahoj, vyzerám ako malé znamienko, snažím sa byť nenápadný, nič necítiš, chcem len čas...a trocha Tvojej krvi a aj keď človek, ako hostiteľ, je pre nás takmer vždy samovraždou, nevzdáme to, sú nás milióny.... a samozrejme na prechádzky nechodíte sami.... s pozdravom kliešť


Už zo samotného slova „parazit“ mnohým ľuďom nabehne „husia koža“, ak však chceme účinne chrániť seba a rovnako tak naše domáce zvieratká, mali by sme o nich niečo vedieť, pretože vyhnúť sa im úplne nedá. Parazitizmus, ako stratégia života je najrozšírenejším spôsobom existencie na našej planéte. Žijú tak státisíce (podľa odhadov viac ako milión) druhov mikroorganizmov, živočíchov, húb a rastlín. Parazity sú staré ako život sám, v priebehu vekov sa vyvíjali a prispôsobovali meniacemu sa prostrediu aj svojim hostiteľom.


Ich existencia je počas celého ich života alebo jeho určitú časť viazaná na iný organizmus - hostiteľa, bez ktorého nedokážu prežiť, tento vzťah je však na úkor hostiteľského organizmu. Podľa miesta (lokalizácie), kde parazity na svojom hostiteľovi žijú ich môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín


- Vonkajšie (ektoparazity)

- Vnútorné (endoparazity)


Najčastejšie sa vyskytujúce vonkajšie parazity u našich psov a mačiek sú blchy a kliešte, na ktoré sa v tomto článku zameriame. Sú to hematofágne článkonožce, ktoré v dôsledku prijímania krvi môžu spôsobiť celkové oslabenie organizmu a teda aj imunity. Najväčšie riziko však predstavuje prenos iných patogénnych organizmov, ktoré naše zvieratá môžu ohroziť na živote – desivé? Tak čítajte ďalej.


Napriek tomu, že mnohé parazity mali prevažne sezónny výskyt (kliešte), v dôsledku otepľovania sa s nimi na mnohých miestach Slovenska môžeme stretnúť celoročne a to nie sú tie najhoršie parazity....


Kliešte (Ixodida)


Nevidíme Ťa, no cítime, že si tu... strašidelné? A to nie je všetko...

Na celom svete je známych viac ako 800 druhov kliešťov a prvé zmienky o nich pochádzajú už z obdobia 1500 rokov p.n.l.. Aj keď doteraz bolo na Slovensku zaznamenaných asi 20 druhov, postupne sa ich druhové zastúpenie v dôsledku klimatického otepľovania rozrastá o teplomilnejšie druhy a rovnako rozširujú svoj areál výskytu.


Najrozšírenejším zástupcom je kliešť obyčajný (Ixodes ricinus). Aj keď je označovaný za „tvrdý druh kliešťa“ – podľa pevného štítku, ktorý má na chrbtovej časti, jeho telo je dostatočne pružné, aby pri saní krvi dokázalo zvýšiť svoju hmotnosť až 200 krát. Jeho životný cyklus pozostáva zo štyroch štádií (vajíčko, larva, nymfa, dospelý jedinec) a trvá 3 až 4 roky. K úspešnému zavŕšeniu životného cyklu potrebuje krv z troch hostiteľov – všetky vývojové štádiá (okrem vajíčok) dokážu parazitovať na ľuďoch aj psoch. Ak nie je úspešný na hostiteľa, nevadí, vydrží hladovať až 1 rok (životný cyklus trvá o to dlhšie). Takže kliešťa, ktorého ste našli na svojom psíkovi, mačke či na sebe už mohol mať pred vami iný tvor tohto sveta – líška? jazvec? potkan?...ťažko povedať


Kliešť aktívne nevyhľadáva svojho hostiteľa, pasívne striehne vo vegetácii, na vrchole stebiel tráv a bylín vo výške 0,2 až 1 meter (neskáče zo stromov). Pomocou zmyslového orgánu (Hallerov orgán), zachytáva oxid uhličitý, amoniak a vibrácie prezrádzajúce blížiaceho sa hostiteľa, na ktorého sa prichytí. Prostredníctvom čeľustí a pílkovitého orgánu (hypostom) prerazí kožu a začína sať krv. Pes a ani mačka však nič necítia, kliešť spoločne so slinami vylučuje do rany látky spôsobujúce lokálne znecitlivenie a rovnako zabraňujúce zrážaniu krvi. S tým je spojené aj samotné riziko prenosu iných patogénov, ktoré kliešť mohol nadobudnúť u predchádzajúceho hostiteľa. Kliešte sú jedným z celosvetovo najvýznamnejších prenášačov rôznych patogénnych organizmov spôsobujúcich ochorenia ako borelióza, anaplazmóza, babezióza...


Ak sme už na našom psovi či mačke našli kliešťa, hlavne žiadnu paniku, pomocou špeciálnej pinzety či háčiku ho môžeme vytiahnuť. Včasným odstránením kliešťa výrazne znižujeme riziko možného prenosu patogénov. Nie je nutné s kliešťom točiť proti smeru hodinových ručičiek, bodavý orgán nie je v tvare skrutky, stačí vytiahnuť smerom nahor tak, aby sme mu nezatrhli hlavičku. Kliešťa NIKDY vopred nenatierame olejom ani krémom, ak sa dusí, je schopný do rany vyvrátiť časť prednatrávenej, infikovanej krvi. Po odstránení kliešta ranku vydezinfikujeme a sledujeme. (v prípade vzniku zdravotných komplikácií vyhľadáme veterinára)


Blchy (Siphonaptera)


Sme malé a napriek tomu majsterky v skoku do diaľky a keď sa niekde nasťahujeme už sa nás tak ľahko nezbavíte...

Reč je samozrejme o blchách, ktoré sú pre mnohých chovateľov a ich domáce zvieratá nočnou morou. Ide o malý, bezkrídly druh hmyzu. Celkovo je opísaných viac ako 2400 druhov bĺch a prevažná väčšina parazituje na cicavcoch. Dospelá blcha je veľmi mobilný parazit, ktorý napriek svojím malým rozmerom dokáže prekonať vzdialenosť niekoľkých desiatok centimetrov a pritom sa vyniesť do výšky cca 20cm, pri skoku prežíva preťaženie 25 krát väčšie ako u kozmonautov v štartujúcej rakete.


Blchy sú pre naše mačky a psy ozajstným utrpením, v priebehu dňa môžu uštipnúť priemerne 4-10 krát a dokážu absorbovať krv zodpovedajúcu 15 násobku ich hmotnosti v dôsledku čoho môže zviera trpieť anémiou. Uštipnutie je pre zvieratá bolestivé a dochádza k podráždeniu a lokálnemu poraneniu kože čo v kombinácii s neustálym škrabaním môže viesť k zápalom a vzniku lysín – alergia na blšie uhryznutie (FAD). Blchy môžu spôsobiť ochorenie známe ako tularémia a sú jedným z hlavných prenášačov pásomnice psej.


Populácia, ktorá žije na psovi či mačke predstavuje len asi 5%, blchy sa dokážu neuveriteľne rýchlo množiť, denne dokážu naklásť až 50 vajíčok, ktoré nezostávajú prilepené k srsti zvierat, ale voľne sa uvoľňujú do prostredia (koberce, búdy, pelechy, pohovky...), kde sa z vajíčok vyliahnu larvy, ktoré sa neskôr zakuklia a vzniká nová generácia bĺch.

Odstránenie bĺch je zdĺhavejší proces, ktorý pozostáva z 3 bodov:


  1. Zbaviť sa parazitov - vhodný je sprej či šampón, ktorým vyhubíme blchy na psovi či mačke

  2. Zamedziť opätovnému napadnutiu – použitie vhodne zvoleného antiparazitného ošetrenia (obojok, pipeta...)

  3. Zbaviť prostredie parazitov – lariev, ktoré žijú v prostredí, kde sa vyskytujú naše zvieratá (vhodný je špeciálny sprej proti parazitom do interiéru – pozor, neaplikovať na zvieratá, rovnako je dôležité dobre povysávať a čo sa dá, vyprať) - odčervenie psov (kvôli možnému prenosu pásomnice psej)

Ako sa môžeme chrániť voči parazitom


V chovateľstve sa celkovo snažíme vždy predchádzať vzniku zdravotných ťažkostí našich zvierat a rovnako to platí aj pri ochrane voči parazitom, tu platí pravidlo, že prevencia vo forme vhodného antiparazitika je vždy lepšia, účinnejšia, no najmä bezpečnejšia ako riešenie už vzniknutého ochorenia.


Z hľadiska pôsobenia rozlišujeme 2 základné druhy antiparazitík:


- Repelentné – sú založené prevažne na bylinných extraktoch a esenciálnych olejoch, ktoré parazity odpudzujú, rovnako do tejto skupiny môžeme zaradiť ultrazvukové odpudzovače


- S účinnou látkou – (alebo kombináciou viacerých účinných látok) po kontakte s danou látkou parazit zahynie


Aké spôsoby antiparazitného ošetrenia poznáme?


V prvom kroku, pri výbere ideálneho antiparazitika by sme sa mali vždy orientovať podľa veku a veľkosti psa či mačky a rovnako tak zohľadňovať aktuálnu zdravotnú kondíciu. Pred aplikáciou antiparazitika je dôležité vždy preštudovať príbalový leták. Na výber je z viacerých spôsobov preventívnej ochrany:


- Antiparazitné obojky – dlhodobo najpoužívanejší spôsob ochrany voči parazitom, účinná látka sa v malom množstve kontinuálne uvoľňuje na povrch tela psa, kde vytvára ochrannú bariéru, než sa vytvorí kompletná ochranná bariéra chvíľu môže to trvať až týždeň. Obojky sa označujú za jedny z najdlhodobejšie pôsobiacich antiparazitík.


- Pipety „Spot on“ – častá voľba chovateľov psov a mačiek najmä, ak oni alebo samotné zvieratá nepreferujú obojky, pipeta sa obyčajne aplikuje pozdĺž chrbtovej osi zvieraťa, účinnosť je kratšia (obyčajne 1 mesiac)


- Šampóny a spreje – vyznačujú sa najmä účelným využitím pre okamžité odstránenie parazitov zo zvierat, účinnosť je však krátka (pozor, nezamieňať si s antiparazitným sprejom na odstránenie parazitov v interiéry)


- Ultrazvukové odpudzovače – fungujú na báze vysielania ultrazvukových impulzov, ktoré rušia (resp. paralizujú) blchy a kliešte v okolí, psy ani mačky tento zvuk nepočujú


- A iné


Aj napriek vhodne zvolenému antiparazitiku je možnosť, že po istom čase si parazity vytvoria rezistenciu voči určitému druhu účinnej látky, vtedy je vhodné zvoliť antiparazitiká s inou účinnou látkou.


144 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page