top of page

Pazúrnatka – netradičný obyvateľ akvária



Pazúrnatka – netradičný obyvateľ akvária

Živočíchy spájané s akváriom sú ryby či krevetky, ale nie sú jediným zaujímavým tvorom, ktorý môže obývať naše akvárium. Ak hľadáte zaujímavého a netradičného obyvateľa vášho sveta pod vodnou hladinou, môžete sa rozhodnúť pre pazúrnatku (Xenopus laevis). Chov je jednoduchý a pri dobrej starostlivosti a podmienkach môže prosperovať roky. A aj keď sa mnohým ľuďom môžu zdať trocha odpudivé, určite by sme im nemali uprieť určité čaro, ktorým dokážeme prekvapiť nejednu návštevu.

Prirodzene obývajú plytké rieky a jazerá subsaharskej Afriky. Ich prirodzeným areálom výskytu sú krajiny ako Uganda, Sudán, Nigéria, Kamerun, Angola atď.. Tiež sú však vinou človeka rozšírené ako invázny druh v krajinách ako Mexiko, Chile, Spojené štáty či Francúzsko. V prírode sú schopné migrovať za vodou alebo dokonca v období sucha sa zahrabať do bahna a týmto spôsobom prečkať takmer rok na lepšie podmienky. Sú odolné a tiež schopné sa adaptovať aj nepriaznivým podmienkam, ako je napríklad vyššia salinita (slanosť) vody. Patria do starej čeľade Pipidae, ktorú prezentujú druhy žiab dokonale prispôsobené životu vo vode.

Samotný názov pazúrnatka (či drápatka) je odvodený od drobných pazúrikov na zadných končatinách, ktoré používajú pri trhaní väčšej koristi či vyhrabávaní potravy. V dospelosti dorastajú do veľkosti okolo 15 cm, samčeky sú menšie. Je to nenápadne sfarbený druh žiab s hnedými či olivovozelenými škvrnami na chrbtovej časti tela, brušná časť je bledšia. Výnimku tvorí albino forma, ktorá je celá svetlého sfarbenia. Majú oči bez viečok, umiestnené na vrchnej strane hlavy. Pri dobrej starostlivosti sa môžu dožiť až 15 rokov (niektoré zdroje uvádzajú aj 20 rokov).


Zariadenie a údržba akvária

Pre úspešný chov pazúrnatiek budeme potrebovať dostatočne veľké akvárium, nezabúdajme na to, že aj keď si žabky zaobstaráme ako mláďatá, pomerne rýchlo rastú a menšie akvárium by im nemuselo čoskoro vyhovovať. Pre chov páru sa odporúča akvárium o objeme aspoň 60 litrov. Sú majstrami úniku, ktorý však pre nich spravidla končí tragicky, preto by akvárium malo mať kryt. Nepotrebujú vysoký vodný stĺpec, majú dobre vyvinuté pľúca a chodia sa pravidelne nadychovať, preto bohato stačí akvárium o výške nie viac ako 30 cm. Na teplotu nie sú náročné a prospievajú pri 20 až 25° C. Vzhľadom na oblasť v ktorej žijú je vhodné zvoliť 12 hodinový časový režim svietenia (svetlo zároveň podporí aj rast rastlín). Filtračný systém je užitočná pomôcka, ale žabky sú veľmi citlivé na vibrácie a rovnako silnejšie prúdenie vody, preto by mal mať slabší výkon aby ich zbytočne nestresoval, rovnako vzduchovanie akvária nie je nutné – chodia sa nadychovať k hladine. Čistota vody je pre udržanie dobrého zdravotného stavu dôležitá a čiastočnú výmenu (maximálne 1/3 vody) by sme mali robiť každý týždeň. Dopĺňame odstátu vodu alebo ju môžeme ošetriť vhodnými prípravkami na odstránenie chlóru a iných nežiaducich zložiek.

Aj keď niektorí chovatelia odporúčajú chov bez substrátu, oveľa prirodzenejšou alternatívou sú kamene dostatočnej veľkosti, aby ich žaby pri kŕmení nedokázali prehltnúť, čo by mohlo mať fatálne následky (niekedy sa využíva aj piesok, ktorý prejde tráviacim traktom žiab). Je dôležité, aby kamene nemali ostré hrany, mohli by poraniť ich citlivú kožu. Do akvária umiestnime dostatočné množstvo úkrytov, jaskýň väčších kameňov či koreňov, kde sa môžu žabky počas dňa skrývať. Aj keď je ich aktivita viazaná na večerné hodiny, je možné ich v akváriu vidieť aj v priebehu dňa. Živé rastliny plnia v akváriu mnoho funkcií, okrem toho, že majú dekoračnú funkciu, zároveň sa do istej miery podieľajú na vytváraní biologickej rovnováhy a odbúravaní prebytočných živín, čím okrem iného potláčajú rast rias. Volíme najmä odolné druhy rastlín, ktoré nevyžadujú výživný substrát. Vhodnými druhmi je napríklad anubias, jávsky mach či plávajúce hladinové rastliny, ktoré zároveň prirodzene zatienia dno akvária.

Potrava

Africké pazúrnaté žaby sú naozaj hladoši. Ak chováme skupinku žiab, môžeme si všimnúť tzv. „zúrivé kŕmenie“, do ktorého sa zapájajú všetky zvieratá podnietené aktivitou iných jedincov. Z prírody sú zdokumentované prípady, kedy dokázali usmrtiť a zožrať korisť (ryby...), ktorá je väčšia od nich a pre „naporcovanie“ využívajú silné, zadné končatiny. Korisť chytajú pomocou predných končatín a doslova si ju nacpú do úst. Pri prijímaní potravy je to nutné, nakoľko nemajú jazyk. Pestrá strava je dôležitá aj pri našich akváriových žabkách. Ako potravu môžeme ponúkať živé či mrazené rybky adekvátnej, mrazené patentky, nitenky, krevetky či granuláty vytvorené pre kŕmenie akváriových žiab. Mrazenú stravu je dôležité pred samotným podávaním rozmraziť, aby sme našim akváriovým príšerkám nespôsobili zdravotné ťažkosti. Je lepšie ich kŕmiť v menších dávkach, aby prebytočná potrava zbytočne neznečistila vodu.



Chov

Pazúrnatka je predátor, jej kombinácia s rybami či inými menšími živočíchmi nie je možná. V akváriu je schopná napadnúť aj väčšie druhy rýb alebo jej naopak môžu ublížiť. Pazúrnatky je možné chovať v jednodruhovom akváriu (s jedincami rovnakého druhu) a ideálne v podobnej veľkosti, nakoľko kanibalizmus pre nich nie je žiadna výzva a aj žabky si môžu navzájom odhryznúť prsty. Odchov je relatívne jednoduchý, predchádza mu zníženie teploty vody, samička kladie až 2000 vajíčok, z ktorých sa po pár dňoch vyliahnu žubrienky, tie je dôležité oddeliť a kŕmiť najmä rastlinnou stravou, potravou pre rybky (odporúča sa aj vajíčkový žĺtok), približne po šiestich týždňoch metamorfujú.

Zdravie a manipulácia

Nikdy by sme ich nemali brať do rúk, telo žaby je vďaka vylučovanému slizu veľmi klzké a navyše suché ruky by ich mohli popáliť a dokonca by sme na naše žabky mohli nechtiac preniesť patogénne organizmy. Je lepšie ich vybrať pomocou nádobky. Spúšťačom mnohých zdravotných ťažkostí je nízka kvalita vody, stres či poranenia. Pri chove sa môžeme stretnúť s edémom – „vodnateľnosť“, čo sa prejavuje nadmerným opuchom tela a končatín. Ďalej je to bakteriálne infekcia, ktorá sa prejavuje červenaním končatín, čo časom môže viesť až k poškodeniu tkanív a rovnako plesňové infekcie. Ak je postihnutá žaba chovaná v spoločnej nádrži, oddelíme ju do karantény a dbáme na zvýšenú hygienu. Ochorenie je vhodné konzultovať s odborníkmi, ktorý sa špecializujú aj na obojživelníky (žiaľ nie je och veľa). Pri aplikácii liečiv je treba byť opatrný, sú citlivé na látky s obsahom medi (preto sa neodporúča používať v akváriu ani prípravky voči slimákom).


Pre zaujímavosť

Pazúrnatka je kvôli svojej nenáročnosti a rýchlemu spôsobu množenia často využívaná ako modelový organizmus a bola prvým stavovcom, ktorý bol naklonovaný v laboratórnych podmienkach.


1,560 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page