top of page

Antiparazitiká pre mačky

Updated: Mar 3, 2021

Vždy je lepšie, a zároveň pohodlnejšie myslieť na prevenciu, ako riešiť zhoršený zdravotný stav vášho miláčika s veterinárom. Poradíme vám, ako bojovať s vonkajšími parazitmi.

Vonkajšie parazity sú pre mačku nie len obťažujúce, ale aj nebezpečné.


Vzhľadom k miernym zimám je potreba mať mačku chránenú proti blchám celoročne, sezóna kliešťov začína skoro na jar a trvá do jesene. Veľmi dôležité je to u mačiek, ktoré žijú vonku alebo striedavo doma a vonku. Antiparazitných prípravkov je veľa, ako ale vybrať ten správny?

 

Základné delenie antiparazitík

  • Repelentné - majú na parazity odpudzujúci účinok, v prípade prisatia ich však neničia

  • Hubiace - po prisatí parazit uhynie

  • Hubiace a repelentné - parazity sú odpudzované, ale po prípadnom prisatí uhynú

  • Prírodné - na báze prírodných silíc a olejov, vhodné pre citlivejšieho jedinca

  • Chemické - na báze kombinácie chemických zložiek

 

Druhy a typy antiparazitných produktov


Medzi vonkajšie parazity patria hlavne blchy, kliešte, vši a roztoče. Živia sa krvou svojich hostiteľov a môžu prenášať nebezpečné choroby. Existuje množstvo produktov proti parazitom, pomôžeme vám sa v nich zorientovať.


Najobľúbenejšia a najúčinnejšia ochrana. Obojok nadobúda na účinnosti cca druhý týždeň od nasadenia (pokiaľ nie je na obale prípravku uvedené inak). Je potrebné tiež mačku prvý týždeň nekúpať. Pre spoľahlivú ochranu nechajte obojok neustále nasadený. Ako spoznať správne nasadený obojok? Prestrčíte medzi neho a kožu dva prsty, prilieha ku koži, ale nesmie mačku škrtiť alebo naopak jej na krku visieť. Voľte najlepšie obojky s bezpečnostnou poistkou, ktorá v prípade zachytenia mačky napr. o vetvu predíde uškrteniu zvieraťa tým, že sa poistka uvoľní a obojok sa pretrhne.


Okamžite hubí parazity v srsti mačky. Po okúpaní a vysušení srsti odporúčame aplikovať antiparazitný obojok, spot-on alebo sprej. Po aplikácii šampónu do srsti ho riadne napeňte a vmasírujte až ku koži, nevynechajte žiadnu časť tela. Potom nechajte pôsobiť aspoň 5 minút a dôkladne opláchnite.

Možno ich aplikovať ako do srsti zvieraťa, tak aj na okolie (napr. do pelechu či do iných tkanín; po vypraní je nutná opätovná aplikácia). Po ďalšom vykúpaní je potrebná ďalšia aplikácia.


Čiže pipeta. Aplikácia medzi lopatky mačky alebo na hlavu mačky. Po aplikácii počkajte, než tekutina zaschne a potom mačku aspoň týždeň nekúpte. Samotná voda účinok neznižuje, šampónovanie však áno. V prípade aplikácie spot-onu možno ďalšie antiparazitikum dať zvieraťu až o mesiac.Čiže pipeta. Aplikácia medzi lopatky mačky alebo na hlavu mačky. Po aplikácii počkajte, než tekutina zaschne a potom mačku aspoň týždeň nekúpte. Samotná voda účinok neznižuje, šampónovanie však áno. V prípade aplikácie spot-onu možno ďalšie antiparazitikum dať zvieraťu až o mesiac.


Prípravky na ničenie parazitov LEN v prostredí, v ktorom mačka žije (tkaniny a pod.). Neaplikujú sa na zviera.

Špeciálny hrebienok určený na vyčesávanie parazitov v kožúšku.


Pinzeta pre šetrné odstránenie prisatého kliešťa.

 

Na čo si dať pozor


Majte na pamäti, že žiadna ochrana proti parazitom nie je 100%. Výberom správneho prípravku, správnou aplikáciou a následným zaobchádzaním je ale možné účinnosť zvýšiť na maximum.


Je nutné dodržiavať nasledujúce zásady:

  • Nikdy nekombinujte obojky a spot-ony, môžete tým mačke ublížiť

  • Pri výbere antiparazitík berte do úvahy vek, prípadne váhu mačky

  • Väčšina antiparazitík je vhodná aj pre mačiatka od 2 mesiacov, o tom sa ale presvedčte v písomnej informácii

  • Po odblšení nechajte vždy mačku odčerviť - blcha je medzihostiteľom pásomnice

  • Vyvarujte sa používania prípravku pre mačky s obsahom toxického permetrínu. Väčšina prípravkov je vhodná do domácnosti, v ktorej sú deti, ale ani v tom prípade nenechajte nikdy antiparazitikum s dieťaťom bez dozoru!

Toto je všeobecné zhrnutie najdôležitejších informácií a zásad o používaní antiparazitných prípravkov. Vždy je potrebné čítať písomnú informáciu a striktne ju dodržiavať.

 

Pozor na blchy


Dospelé blchy sa síce držia na svojom hostiteľovi (pes, mačka), ale vajíčka a larvy odpadávajú zo srsti zvieraťa všade do okolia a veľmi rýchlo sa množia - počas mesiaca ich môžu byť stovky. Blchy sú tiež prenášačom chorôb, preto pri napadnutí zvieraťa blchami, je dôležitá včasná a riadna dezinfekcia okolia sprejom, a to niekoľkokrát do mesiaca. Zviera môže reagovať na blšie uhryznutie i alergicky, vo vážnejších prípadoch napadnutia je potrebné zabezpečiť veterinárnu starostlivosť.

658 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page