top of page

Podpora pohybovej sústavy psa



Pre mnohých majiteľov sa pes stal rovnocenným partnerom a pri spoločných aktivitách sa psy dostali na úroveň vrcholových športovcov či atlétov. A preto sa aj aktívny vek väčšiny plemien v poslednej dobe výrazne zmenil. Pes bol stvorený a šľachtený na pohyb, ako napríklad Border kólie - na pasenie oviec, Nemecké ovčiaky - na prácu v službe, v armáde. Ale vzniklo aj veľa športov vyslovene zameraných na psov - ako napríklad coursing alebo caniscross.


Pohyb psa je veľmi dynamický a neustále sa pri ňom mení držanie tela, rovnováha, držanie hlavy a pohyb nôh. V trysku sa dokonca ani jednou nohou nedotýka zeme. Kostra psa sa skladá z 271 až 282 kostí spojených navzájom sponami, kostnými a chrupavkovými švami, väzmi a kĺbmi.

Prečo majú šteniatka takú „nemotornú“ chôdzu? Pretože im kosti dozrievajú až vo veku 6 mesiacov. Je vhodné, ak si vyskúšajú rôzne povrchy a chôdzu si tak rýchlejšie natrénujú. Kosti šteniatka sú ešte mäkké, tvorené chrupavkou, preto sú veľmi náchylné na zranenie. Preto treba dávať obzvlášť veľký pozor a dbať nato, aby šteniatko nevykonávalo aktivitu s tvrdými nárazmi, ako napríklad skákanie. Rastové chrupavky sa uzatvárajú vo veku 12-14 mesiacov a u obrích plemien až okolo 18 mesiaca. Po tejto dobe je možné pomaly začať so svojim psíkom vykonávať nejaké športy a ďalšie aktivity, ako aj dlhé túry a pod..


Ak máme doma psíka športovca a venujeme sa s ním nejakej športovej činnosti, nesmieme zabúdať ani na rehabilitácie, terapie, relax a taktiež podporu pohybového ústrojenstva aj pomocou rôznych doplnkov stravy ako napríklad - kĺbová výživa. Po aktívnom dni nechajte psíkovi priestor a možnosť zaslúženého odpočinku. Super je, ak má psík k dispozícii pelech a najlepšie, ak je aj ortopedický – pomáha tak odľahčiť miesta na tele a tak zaručí aj lepšiu regeneráciu a odpočinok. Ak máte možnosť,  je veľmi prínosné navštíviť aj fyzioterapeuta, ktorý psíka vyšetrí a príde nato, kde treba psíkovi uvoľniť svaly atď. Na relaxáciu a uvoľnenie svalstva pomôže aj pohyb vo vode a plávanie, najmä v teplých mesiacoch, kde sa dá vziať psíka hocikde k vode.  No netreba zabúdať ani na stravu a doplnky stravy. To všetko tiež úzko súvisí so samotným zdravím psíka - jeho vitalitou.


Čo sú to chondroprotektíva? Na čo slúžia, z čoho sa skladajú, kedy ich používať?

Chondroprotektíva sú látky, ktoré tlmia bolesť kĺbov, majú protizápalový účinok a predovšetkým kombinácia glukosamínu a chondroitín sulfátu dokáže pomôcť s poškodenou kĺbovou chrupavkou, čiže majú za úlohu doslova - chrániť chrupavku. Spomaľujú degeneratívne procesy v kĺbnych štrbinách - tzv. artrózy a zlepšujú biomechaniku kĺbov.


Na čo slúžia?


Základné funkcie týchto látok sú:

-          stimulácia syntézy kolagénu a proteoglykanov v medzibunečnej hmote chrupavky,

-          stimulácia produkcie kyseliny hyaluronovej v kĺbnej tekutine,

-          spomalenie degradácie chrupavky,

-          prevencia tvorby fibrínu v kĺbových vlásočniciach a v kĺbovom puzdre.

 

 

Z čoho sa chondroprotektíva skladajú?

Najčastejšie obsiahnuté účinné látky, ktoré sa nachádzajú v chondroprotektívach sú:


KOLAGÉN


Je hlavný štrukturálny proteín tela. Najväčšie zastúpenie má v kostiach, väzivách, chrupavkách či koži. Deriváty kolagénu majú preukázaný protizápalový účinok. Denný príjem kolagénu spomaľuje degradáciu chrupavky, stimuluje syntézu proteoglykanov chrupavky. Dostatočné množstvo kolagénu má teda pozitívny vplyv na pružnosť kože, pevnosť srsti a zdravé pazúriky. Tento životodarný proteín si telo tvorí samo. V mladom organizme ho za normálnych okolností vzniká dostatok. Psi starnú ešte rýchlejšie, než ľudia. To znamená, že sa môžu začať objavovať ťažkosti spojené s nedostatkom kolagénu, nielen v relatívne mladom veku psa, ale aj u veľkých a obrích plemien, kde je rast rýchly a záťaž na kĺby je väčšia. Určité množstvo kolagénu prijímame aj vo vyváženej strave, ale nestačí to. Ideálnym spôsobom, ako ho doplniť, je užívať ho vo forme výživového doplnku.


GLUKOSAMÍN


Ide o aminocukor, ktorý sa prirodzene vyskytuje v kostiach živočíchov, kostnej dreni, v kôrovcoch, hubách, či v tekutinách okolo kĺbov. V tele sa produkuje pomocou chondrocytov nachádzajúcich sa v chrupavke, za účelom tvorby zdravých kĺbových tkanív. Pomáha pri liečbe bežných príznakov ochorení súvisiacich s vekom, ako je artritída, či osteoartritída. Môže tiež prispieť k lepšiemu tráveniu a zdraviu čriev, pohyblivosti, rozsahu pohybu a všeobecnému zdraviu kĺbov.


CHONDROITÍN SULFÁT (keratán sulfát, dermatán sulfát, heparán sulfát)


Chondroitín sulfát viaže vodu, udržuje elasticitu chrupaviek a blokuje enzýmy poškodzujúce chrupavku. Obdobne ako glukosamín, spomaľuje degradačné procesy na chrupavkách a stimuluje syntézu glykosaminoglykanov a kolagénu. Spolu s glukosamínom synergicky stimuluje syntézu kyseliny hyaluronovej. Je získavaný z chrupaviek, najčastejšie hovädzieho alebo bravčového pôvodu. Je veľmi dobre vstrebávaný z tráviaceho traktu. Všetky tri účinné látky majú podobný účinok - samé o sebe sú stavebnou jednotkou medzibunečnej hmoty chrupaviek. Zlepšujú kvalitu kĺbovej chrupavky a znižujú pocit bolesti pri ochoreniach kĺbov.


MSM (metyl-sulfonyl metán)


Ide o prirodzene sa vyskytujúci zdroj síry (najmä fytoplanktón a morské riasy – vhodné pridávať do stravy psíka ). Síra je potrebná pre syntézu niektorých aminokyselín. Účinok MSM je však oveľa komplexnejší. Pomáha udržiavať bunky “vo forme” zlepšením schopnosti transportu tekutín a živín do a z buniek. Zlepšuje flexibilitu spojivových tkanív. Má antioxidačné účinky. Podporuje účinok ďalších biologicky aktívnych látok. Práve týmto komplexne pomáha pri zápalových a degeneračných procesoch nielen v kĺboch.


KYSELINA HYALURÓNOVÁ


Nachádza sa v koži, očiach, kĺbovej tekutine a v chrupavke. Významnou vlastnosťou tejto látky je schopnosť viazať vodu. Okrem mechanických vlastností pôsobí kyselina hyalurónová proti zápalu a bolesti, znižuje opuch, podporuje tvorbu kosti. Má nízku vstrebateľnosť v tráviacom trakte no pre bežné potreby ochrany chrupaviek ju stačí pridávať do stravy psíka.


VITAMÍN C


Patrí medzi vodorozpustné vitamíny. Udržuje pevnosť cievnych stien, je dôležitý pri vývoji zubov, kostí, chrupaviek, pri tvorbe bielych krviniek. Je tiež známy ako antioxidant a chráni psa pred rakovinou. Psík si vitamín C vie vytvoriť aj sám a preto nie je extra nutné ho podávať zvlášť do krmiva. Keďže vitamín C podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu, je dôležitý najmä v období rastu šteniat a výmene chrupu.


Kedy používať chondroprotektíva?


Chondroprotektíva môžeme používať aj ako prevenciu proti ortopedickým problémom u nášho miláčika. Určite treba dbať na obdobie rastu šteniat najmä u veľkých a obrích plemenách, ale aj u rizikových  psíkov,  kde je možná dedičná predispozícia.  Netreba zabúdať ani na našich športovcov. Výraznejšie sa treba starať taktiež o starších psíkov, kde sú kĺby znateľne opotrebované, alebo pri obéznych psíkoch (a to vieme nastaviť diétou aby bol psík v kondícii 😊),  pretože vyššia hmotnosť predstavuje vyššiu záťaž na pohybový aparát. Hlavne pri prebiehajúcich ortopedických ťažkostiach rôzneho typu a druhu,  a aj pri kolapse priedušnice, čo možno málo kto vie. Priedušnica je ako ,,trubka,, skladajúca sa z jednotlivých chrupavkových prstencov pospájaná väzivom. Ak táto chrupavka stratí svoju pevnosť a prestane držať svoj tvar, tak nastáva tzv. kolaps priedušnice, ktorý sa vyskytuje najmä u malých plemien. Dávame pozor aj pri psíkoch, ktorí majú v dospelosti stojace uška. Predídeme tak zlému postaveniu ušiek.


Dávkovanie


Hlavné je aby majiteľ zvážil, či jeho pes potrebuje chondroprotektíva urgentne, alebo len preventívne. Dávkovanie určuje výrobca a je uvedené na každom obale. No spravidla je dávkovanie nasledovné : 2-3 mesačné kúry s 2-3 mesačnými pauzami. Ale ak to zdravotný stav psíka vyžaduje, môže sa podávať aj celoročne. Netreba ale zabúdať, že účinok týchto prípravkov má neskorší nástup, ako napr. účinok protizápalových liekov. Je nutná minimálne 4-6 týždňová aplikácia, aby sme vedeli posúdiť ich účinok.


Vypracovala: Barbora Grusová, vedúca zmeny Super Zoo Sabinov

 

 

41 views0 comments
bottom of page