top of page

Potrava pre škrečky

Potrava zohráva rozhodujúcu úlohu v celkovom zdraví a vitalite každého živočícha a inak to nie je ani u škrečkov.

Škrečky sú prirodzene považované za veľmi maškrtné zvieratá, no nie všetko, čo škrečkom chutí, im aj prospieva. Na trhu je obrovské množstvo krmív, no ako sa v nich správne zorientovať a na čo si dávať pozor?

Škrečok je všežravec

Škrečky vo svojej strave okrem rastlinnej zložky (ktorá by mala dominovať) potrebujú aj tú živočíšnu, preto by sme ich nemali kŕmiť univerzálnymi zmesami pre hlodavce, kde by hrozil nedostatok niektorej zo základných zložiek stravy. Škrečky si prirodzene „škrečkujú“ potravu – odnášajú si ju v lícnych vakoch (torby) do svojich domčekov a skrýš v ubikácii, preto prázdna miska nemusí vždy znamenať, že škrečok nemá čo jesť. Ak chceme nájsť to vhodné krmivo, je potrebné sa zamerať na druh škrečka, ktorého chováme. Najčastejšie je na výber z dvoch variantov:

- Potrava pre väčšie druhy škrečkov (škrečok sýrsky)

- Potrava pre menšie druhy škrečkov (škrečok džungarský, škrečok Campbellov, škrečok Roborovského)

Ďalej rozlišujeme dva základné druhy stravy:

- Granuláty ponúkajú plnohodnotný zdroj stravy, kde všetky suroviny sú spracované do formy granúl. Aj keď toto krmivo nevyzerá tak lákavo ako zmes, má jednu obrovskú výhodu – škrečok s každou jednou granulou zožerie všetko čo potrebuje a nemá možnosť si vyberať len to, čo mu chutí (vyvarujeme sa tzv. selektívnemu kŕmeniu).

- Zmesi dokážu byť nemenej kvalitné a aj pre nás pôsobia oveľa bohatšie, len je potrebné vyčkať, kým škrečok zje všetko to, čo sme mu dali do misky v opačnom prípade hrozí riziko selektívneho kŕmenia.


Spestrenie stravy

Ako spestrenie stravy môžeme škrečkom pravidelnejšie podávať kúsky zeleniny a ovocia (v sušenej či čerstvej forme), sušené kvety a bylinky, no tiež rôzne krúžky, tyčinky a iné maškrty. Podávané maškrty by vždy mali byť určené pre hlodavce (ideálne aj pre škrečky). Ako spestrenie stravy im môžeme tiež príležitostne ponúknuť múčne červy alebo varené kúsky kuracieho mäsa. Vyhýbame sa ľudskej strave, ktorá im chutí, no je pre nich absolútne nevhodná (zemiačiky, slané arašidy, korenisté a sladké jedlá...) Škrečky často obľubujú olejnaté semiačka a oriešky, ktoré pri neustálom prístupe (dosypávaní misky pri zmesiach) majú neobmedzene, preto sa u škrečkov často stretávame s obezitou, ktorá im znižuje kvalitu života, no zároveň jeho dĺžku.

Škrečok je hlodavec, ktorému neustále dorastajú zuby, ktoré musí neustále obrusovať, to dokáže už na kvalitnej strave, no veľmi užitočné sú tiež drevené doplnky, vetvičky a tiež minerálne kamene. Moderným spôsobom kŕmenia už zďaleka nie je len miska s potravou, snažíme sa docieliť to, aby sa zviera pri hľadaní a získavaní potravy rovnako zabavilo – podporujeme prirodzený inštinkt. Tento cieľ spĺňa tzv. potravový enrichment – interaktívnejšie získavanie potravy, kedy škrečky musia potravu „vydolovať“ z rôznych drevených misiek, kmeňov, kolotočov, tiež im môžeme potravu poskrývať na rôzne miesta v ubikácii. Nielenže sa takto perfektne zabavia a pomaškrtia si, no zároveň si obrusujú chrup a navyše nebudú sa nudiť, čo vo výsledku môže viesť napríklad k obhrýzaniu mriežok...

3,308 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page