top of page

Pripravte vášho psíka na jar

Updated: Apr 15, 2021

Práve na jar sa totiž začína sezóna vonkajších parazitov a trvá až do jesene. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce vonkajšie parazity u nás patria hlavne kliešte, vši, blchy a roztoče. Živia sa krvou svojich hostiteľov, a tak môžu byť pre psíka nepríjemné, ale aj nebezpečné. Existuje množstvo produktov proti parazitom a my vám poradíme ako sa v nich zorientovať.

Základné delenie antiparazitík

  • Repelentné - odpudzujú, nehubia

  • Hubiace - po prisatí parazit uhynie

  • Hubiace a repelentné - odpudzujú a hubia

  • Prírodné - na báze prírodných silíc a olejov (pre citlivejšieho psíka)

  • Chemické - na báze kombinácie chemických zložiek

 

Na čo si dať pozor?


Majte na pamäti, že žiadna ochrana proti parazitom nie je 100%. Výberom správneho prípravku, správnej aplikácie a následným zaobchádzaním možno ale účinnosť zvýšiť na maximum.


Je nutné dodržiavať nasledujúce zásady:

  • Nikdy nekombinujte obojky so spot-onmi, môžete tým psovi ublížiť

  • Pri výbere antiparazitika berte do úvahy váhu, veľkosť a vek psa

  • Väčšina antiparazitík je vhodná aj pre šteňatá od 2 mesiacov veku, o tom sa ale presvedčte v písomnej informácii

  • Po odblšení nechajte vždy psa odčerviť - blcha je medzihostiteľom pásomnice

  • V prípade, že máte okrem psa v domácnosti tiež mačku, odporúčame nepoužívať prípravky s obsahom pre mačky toxického permetrínu

  • Väčšina prípravkov je vhodná do domácnosti, v ktorej sú deti, však ani v tom prípade nenechajte nikdy antiparazitikum s dieťaťom bez dozoru!

Toto je všeobecné zhrnutie najdôležitejších informácií a zásad o používaní antiparazitných prípravkov. Vždy je potrebné čítať písomnú informáciu a striktne ju dodržiavať.

 

Druhy a typy antiparazitných produktov


Medzi vonkajšie parazity patria hlavne kliešte, vši, blchy a roztoče. Živia sa krvou svojich hostiteľov a môžu prenášať nebezpečné choroby. Existuje množstvo produktov proti parazitom, pomôžeme vám sa v nich zorientovať.


Najobľúbenejšia a najúčinnejšia ochrana. Obojok nadobúda na účinnosti cca druhý týždeň od nasadenia (pokiaľ nie je na obale prípravku uvedené inak). Je potrebné tiež psa prvý týždeň nekúpať. Pre spoľahlivú ochranu nechajte obojok neustále nasadený.


Po aplikácii do srsti šampón riadne napeňte a vmasírujte až ku koži. Nevynechajte žiadnu časť tela. Potom nechajte pôsobiť aspoň 5 minút a dôkladne opláchnite.

Možno ich aplikovať ako do srsti zvieraťa, tak na prostredie (napr. do pelechu či do iných tkanín; po vypraní je nutná opätovná aplikácia). Po ďalšom vykúpaní je potreba sprej na zviera aplikovať znovu.


Čiže pipeta. Aplikácia medzi lopatky psa - u psov nad 10 kg aplikujete na viac miest po chrbtovej línii. Po aplikácii počkajte, než tekutina zaschne a potom psa aspoň týždeň nekúpte. V prípade aplikácie spot-onu možno ďalšie antiparazitikum dať zvieraťu až o mesiac.


Prípravky na ničenie parazitov LEN v prostredí, v ktorom pes žije (tkaniny a pod.). Neaplikuje sa na zviera.


Pelechy, matrace, deky, šatky a vesty pre psy. Poskytujú repelentnú ochranu proti kliešťom, blchám, komárom, muchám a mravcom.

Špeciálny hrebienok určený na vyčesávanie parazitov v kožúšku.


Pinzeta pre šetrné odstránenie prisatého kliešťa.

 

Pozor na blchy


Dospelé blchy sa síce držia na svojom hostiteľovi, ale vajíčka a larvy odpadávajú zo srsti zvieraťa všade do okolia a veľmi rýchlo sa množia. Blchy sú tiež prenášačmi chorôb, preto je pri napadnutí zvieraťa blchami dôležitá včasná a riadna dezinfekcia okolia - sprejom, a to niekoľkokrát do mesiaca. Zviera môže reagovať na blšie uhryznutie i alergicky, vo vážnejších prípadoch napadnutia je potrebné zabezpečiť veterinárnu starostlivosť.

142 views0 comments
bottom of page