top of page

Prírodní pomocníci vo vašom akváriu



Akvárium je bez pochýb nádherným doplnkom našich domácností, no každý, kto má doma tento živý kúsok prírody vie, že aby v ňom všetko fungovalo tak ako má, nesmie zanedbať jeho pravidelnú údržbu. Či už ide o čistenie skiel, odsávanie nečistôt zo substrátu, preplachovanie filtračného systému, alebo zastrihávanie rastliniek a odstraňovanie ich odumretých častí. Zaberie to čas, ale stojí to za to. Dôležité je, aby sme v akváriu uchovali dokonalý ekosystém, v ktorom žije nespočetné množstvo baktérií, prvokov a iných mikroorganizmov v tesnej symbióze s rybami a rastlinami. Zachovanie hodnôt v akváriu tak, aby v ňom nedochádzalo k výkyvom je hotová alchýmia. Aké prípravky však použiť? Existujú rybky, ktoré mi pomôžu s údržbou? Ako dosiahnuť, že moje akvárium bude prosperovať?


Sú mikroorganizmy v mojom akváriu potrebné?


Na celkový vzhľad akvária má vplyv veľa vecí a často ich ani nevidíme - mikroorganimy. V ponuke existuje nespočetne veľa prípravkov na rôzne problémy s ktorými sa ako akvaristi budeme potýkať. Na to aby nám akvárium fungovalo, ho v prvom rade musíme správne založiť. V akváriu musíme mať vytvorený ekosystém s fungujúcim mikrobiómom. Ten vytvoríme počas prvých týždňov existencie akvária pridaním nitrifikačných baktérií.


  • Nitrifikačné baktérie – dajú sa zaobstarať v práškovej, alebo tekutej forme. Prípravky s obsahom živých bakteriálnych kultúr sa používajú na zlepšenie kvality vody prírodným a nechemickým spôsobom. Obsahujú baktérie, ktoré rozkladajú amoniak a dusitany, ktoré sú v určitej koncentrácii toxické. Tieto látky v akváriu vznikajú rozkladom organického materiálu – výkaly, listy rastlín, prebytočné krmivo a ďalšie.

Pomocníci v akváriu


Každé akvárium potrebuje okrem nitrifikačných baktérií aj ďalších pomocníkov. Kvalitná filtrácia, živé rastlinky, osvetlenie, prípravky a v neposlednom rade živočíchy, všetci v určitej miere prispievajú k dokonalosti nášho akvária.


  • Živé rastlinky – v našom malom ekosystéme majú veľký význam, nie sú len peknou dekoráciou. Pomáhajú okysličovať vodu a likvidovať odpadové látky.

  • Akváriová technika – pomáha nám udržať v akváriu stabilitu prostredia. Patrí medzi ňu napr.:  filter, osvetlenie, CO2 sety, kompresory, UV sterilizátory a pod.

  • Prípravky - aj dobre prosperujúce akvárium potrebuje sem tam podať pomocnú ruku. Pokiaľ chcete rybkám a rastlinám dodať tú najlepšiu možnú starostlivosť, môžete pohodlne siahnuť po hnojivách či vitamínoch.

  • Živočíchy – ani v jednom akváriu by nemali chýbať malí a usilovní pomocníci, ktorí efektívne bojujú proti riasam, slimákom a pod.

Medzi bojovníkov s riasami patria:

-          Prísavník jednopruhý (Otocinclus affinis) – „Otíci“ sú usilovné malé rybičky, ktoré krásne vyčistia akvárium od zvyškov potravy a riasy. Môžu sa chovať v nádrži od 20l, dorastajú maximálne do dĺžky 4-5 cm.

-          Krevetka japonská (Caridina japonica) – táto krevetka je najužitočnejším požieračom niektorých druhov rias. Dokáže si poradiť aj s vláknitými a vlásočnicovými riasami a tak výrazne prispieva k čistote akvária. Môžeme ich chovať vo veľmi malom počte už v 35 l nádrži.

-          Mrenka siamská (Crossocheilus siamensis) – zelené, hnedé, ale aj čierne štetinkové riasy pri nej nemajú šancu. Je to mierumilovná rybka, ktorá je vhodná do nádrží s objemom minimálne 100 l.

-          Prísavník obyčajný (Ancistrus sp.) – je rybka u nás známa už dlhé roky, dostupná a šikovná pri odstraňovaní rias. Jedinou nevýhodou je, že vekom prísavníci „zlenivejú“ a už nie sú taký efektívni. Chov týchto rybiek je odporúčaný v nádržiach od 80 l.

-          Slimák neritina je jeden z najefektívnejších likvidátorov povlakových rias (hnedá, zelená). Tento druh, vyniká jedinečným sfarbením ulity a nespornou výhodou je, že v bežných akváriových podmienkach nehrozí jeho premnoženie.

V boji proti slimákom nám pomôžu napr.:

-          Mrenka pakistanská (Botia lohachata) – pokiaľ má v akváriu dostatok miesta, tak má mierumilovnú povahu. Je známa ako efektívny požierač menších slimákov ako sú kotúľky a levatky. Chová sa vo väčších nádržiach od 150 l.

-          Mrenka nádherná (Botia macracantha) – je jednou s najkrajších sladkovodných akváriových rýb. Je efektívnym požieračom drobných slimákov, ako sú kotúľky a levatky, tiež ju treba chovať v nádrži o minimálnom objeme 200 l.

-          Štvorzubec zelený (Tetraodon nigroviridis) – krásna rybka so špecifickými požiadavkami na život. Slimáky požiera tak efektívne, že za chvíľu je akvárium prázdne a ak špecializovanej rybke nepodávame vhodnú potravu = slimákov, rybke stále dorastajúce zuby znemožnia prijímanie potravy a umiera hladom. Preto jej chov treba poriadne zvážiť.

-          Slimák Clea Helena – zlikviduje takmer všetky druhy slimákov, nie je nijak náročná na chov. Dá sa chovať aj v menších nádržiach.

Všetci vyššie spomenutí pomocníci sa nám o akvárium starajú bez našej námahy, ale treba myslieť na to, že celkom nenahradia našu pravidelnú údržbu. Keď pridáme ruku k dielu aj my, vedia nám efektívne pomôcť k dokonalému vzhľadu nášho domáceho kúska prírody.  


Vypracovala: Terézia Mintúchová, Ambasádor Super zoo, vedúca zmeny Super zoo Žilina Rudiny OG NAŠA


117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page