top of page

Privítajme nového vtáčika v našej domácnosti



Dlhšiu dobu zvažujete kúpu vtáčika, ale neviete odhadnúť, čo všetko to so sebou prináša? Pozrime sa spolu na to, čo všetko je potrebné si zaobstarať pred kúpou vášho vysnívaného operenca.

 

Veľkosť chovného zariadenia


Ako prvé musíme myslieť na klietku, kde bude vtáčik tráviť väčšinu svojho života. Pre jeho pohodlie a bezpečnosť by sme si mali na jej výbere dať záležať, všeobecne platí pravidlo, že čím bude klietka väčšia, tým lepšie. Optimálne je, ak má vtáčik možnosť vo svojej klietke voľne rozprestrieť krídla, natiahnuť si ich a ideálne v nej aj prelietavať z miesta na miesto. Pri výbere myslite tiež na to, že vnútorné vybavenie klietky zaberie určitý priestor. Práve preto, aj keď sa klietka zdá byť na prvý pohľad veľká, po ukončení jej zariaďovania potrebným doplnkovým príslušenstvom sa zrazu môže priestor pre vtáčieho obyvateľa oveľa zmenšiť.


Aký tvar klietky zvoliť?


Aj vyhovujúci tvar klietky vie budúceho majiteľa pri výbere potrápiť. Podľa výskumov je čo najširšia a najvyššia hranatá klietka najideálnejšia, pretože kruhové tvary a oblé hrany klietky môžu mať negatívny vplyv na psychiku vtákov. Dôležité je tiež si dať pozor na rozostup medzier v mriežke klietky. U menších vtáčikov volíme menšie rozstupy mreží, aby nedošlo k zaseknutiu, alebo neželanému úniku vtáčika medzi mrežami. Najväčšia dilema však nastáva pri rozhodnutí, kam klietku umiestniť. Určite sa treba vyhnúť kuchyni (škodlivé výpary z kuchyne môžu mať pre obyvateľa klietky fatálne následky), miestam, kde je prievan, či tmavým priestorom. Ideálne je, ak sa vtáčia klietka nachádza na mieste, kde trávite čo najviac času, aby ste boli s vtáčikom v pravidelnom kontakte.

 

Vybavenie klietky


Po výbere vyhovujúcej klietky prichádza na rad výber príslušenstva, aby jej operený obyvateľ takto získal čo najväčší komfort. Ak si chcete tento výber uľahčiť, v našej ponuke máme aj klietky so základným vybavením, obsahujúce všetky potrebné komponenty. Na dno klietky dávame podstielku. Výber podstielok je naozaj široký a každá má svoje špecifiká. Určite by sme sa mali vyhnúť novinám, ako alternatíve podstielky. Chémia v tlačiarenských farbách môže spôsobiť vtáčikovi zdravotné komplikácie. Ideálny ako podstielka je napríklad  špeciálny piesok pre vtáky, ktorý obsahuje prírodný mušľový vápenec a drobné kamienky podporujúce zdravé trávenie. Ďalej by klietka mala obsahovať misku alebo napájačku na vodu a potravu, vhodné bidielka rozličných hrúbok, ideálne z prírodného materiálu, ktoré by mali byť umiestnené v rôznych častiach a výškach klietky. Vtáčik si tak môže pohodlne vybrať, kde si práve oddýchne. Najväčšiu radosť im spravíte aj kúpou doplnkov a hračiek. Nepohrdnú zrkadielkom, rebríkom, hojdačkám, preliezkam, motúzikom, kúpeľničkou (milujú kúpeľ) a podobne. Radosť vo výsledku prinesú aj vám, pretože pohľad na šantiaceho vtáčika stojí za to.


Strava


Výber potravy by sme nemali brať na ľahkú váhu. Správne a zdravé kŕmenie nám môže ušetriť veľa problémov. Vhodná strava v správnom množstve sa rovná šťastný a vitálny vtáčik. Najvhodnejšie je voliť krmivo pokrývajúce výživové nároky konkrétneho druhu operenca, obohatené o vitamíny či prebiotiká. Presne toto všetko obsahujú napríklad aj krmivá Verse-Laga Premium Prestige, ktoré boli vytvárané v spolupráci s poprednými odborníkmi. Nikdy by sme nemali opomínať čerstvú stravu, na tú je však potrebné našich operencov postupne naučiť. Čerstvá potrava má veľký prínos vitamínov a tiež sa využíva aj ako odmena pri učení. Zároveň je to najľahší spôsob ako si s vašim operencom dokážete vytvoriť puto. Na spestrenie a ako odmenu môžeme nášmu operencovi ponúknuť napríklad jabĺčko, polníček, banán, rímsky šalát a iné, samozrejme vždy zohľadňujeme konkrétny druh vtáčika.


Doplnky stravy


Niekedy kŕmiť len krmivom nestačí a je nutné vtáčikovi zvlášť dopĺňať jedálny lístok o potrebné vitamíny. Pri strese z príchodu do nového domova, alebo pri podávaní stravy s nízkym obsahom vitamínov, poprípade pri pôsobení iných stresorov (výstavy, rozmnožovanie) je vhodné podávať do krmiva či vody výživové preparáty, ako napríklad Vinku, ktorá obsahuje vyváženú zmes vitamínov A, C, B1, B2, B6, B12, E a K; čím posilní imunitu. Na denné používanie ako doplnok k bežnej strave počas celého roka a hlavne v období preperovania možno operencovi podávať Mausertropfen, ktorý obsahuje mnoho hodnotných výživných látok. Ak mu chcete zabezpečiť zdravé perie a kosti, poprípade predísť nepríjemnému svrbeniu (nedostatok minerálov), doplňte to jeho jedálnička Trink fit minerály pre vtáky do vody, najmä ak pozorujete, že perie stráca lesk, objavujú sa holé miesta a dochádza k samovytrhávaniu peria a viete, že tento problém nespôsobujú psychické problémy a náhle zmeny. Pravdepodobne to môže byť spôsobené nedostatkom vitamínov a dôležitých stavebných látok zaisťujúce zdravú kožu, krásne operenie a preperovanie. Všetky potrebné zložky v tomto prípade obsahuje prípravok Paganol.


Verím, že sme vám v krátkosti priblížili, čo všetko je zhruba potrebné pripraviť pred príchodom vtáčika do domácnosti. Treba myslieť na to, že každý druh má rozdielne požiadavky na veľkosť klietky, potravu a špeciálnu starostlivosť, preto neváhajte a príďte sa k nám poradiť čo konkrétne je najlepšie práve pre toho vášho milovaného operenca, radi vám s výberom poradíme. Nezabúdajme na to, že operence sú spoločenské zvieratá, väčšina z nich rada žije v páre alebo v spoločenstve a práve prítomnosť vlastného druhu má nezanedbateľný pozitívny vplyv na zdravie a tiež pohodu našich nových spoločníkov v domácnosti.


Vypracovala: Andrea Zacherová, Ambasádor Super zoo, vedúca zmeny Super zoo Kysucké Nové Mesto

94 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page