top of page

Ragdoll



Ako nám už názov napovedá ide o mačky s veľmi miernou povahou. V doslovnom preklade znamená „ragdoll“ handrová bábika. Tieto kľudné stvorenia boli uznané pod organizáciou FIFE v roku 1991. Z historického hľadiska je to teda mladšie plemeno. Mačky ragdoll sú najmä vďaka ich kľudnej povahe veľmi vyhľadávané. Povedzme si viac o ich výzore a stavbe tela, rovnako aj o náročnosti na starostlivosť.


Ragdoll je mačka so stredne až silne svalnatým telom. Má dlhé telo, na ktorom je široká a dobre vyvinutá hruď. Sú svalnatejšie a ťažšie v zadnej časti tela. Dospelý jedinec je rovnako široký v ramenách ako v zadnej časti. Ich nohy sú stredne dlhé a zadné nohy sú vyššie ako predné. Preto ak sa na mačku ragdoll pozriete, budete sa vám zdať, že zadná časť tela je vyššia, ako predná. Packy majú veľké, okrúhle a medzi prstami majú srsť. Ich chvost je veľký, okrúhly a bohato osrstený. Jeho dĺžka sa preferuje až po ramená. Chvost majú hrubší v základe, a potom sa mierne zužuje smerom k špičke.


Mačky ragdoll má hlavu, „ktorú by ste chceli ľúbiť celý deň“. Majú mierne zaoblené čelo, ale nie klenuté. Noštek majú rovný a na konci majú jemnú krivku, ktorá prechádza do profilu (časť medzi koreňom nosa a čelom). Uši majú strednej veľkosti, široké pri základni a vrch majú okrúhly. Majú ich nasadené široko na hlavne s miernym sklonom dopredu. Ragdoll má oko iba modrej farby, čím viac intenzívnejšia je, tým lepšie. Samozrejme musí byť harmonické k farbe tela. Ich oči sú veľké a oválne. Tým očiam dáte všetko, aj svoj rodný list a peňaženku 😊  Bežne sa stane, že sa v tých modrých studničkách stratíte. Nebojte sa, nebudete ani prvý ani posledný.


Ragdoll má stredné dlhú srsť, ktorá je hustá, hodvábna, jemná a prilieha k telu. Srsť je dlhšia okolo krku a okraji tváre a tvorí akoby podbradník. Na predných nohách má krátku až stredne dlhú srsť. V okolí brucha a zadnej časti je stredne dlhá, až dlhá srsť.


Samica mačky ragdoll je nápadne menšia, ako kocúr ragdolla. Vývoj je pomalý – úplne dospelí sú až v 3 až 4 roku života. Srsť menia sezónne.


Pre koho je ragdoll to správne plemeno? Koľko času vyžaduje jeho starostlivosť? Ragdoll je plemeno vhodné pre každého milovníka mačiek. Ide o naozaj kľudné plemeno, ktoré poväčšine nechá so sebou manipulovať úplne bez problémov. Ragdoll sa vám rozlieva na rukách, ako voda. Ich povaha je naozaj jedinečná. Avšak nenechajte sa zmýliť pohľadom do ich nekonečne krásnych modrých očí. Ragdolli sa vedia aj hrať. Je potrebné ale nájsť tu správnu hračku práve pre nich. Čo sa týka špeciálnych potrieb ohľadom stravovania, nie je známe, že by potrebovali niečo špeciálne. Samozrejme, vždy je dobré sa poradiť s chovateľom, na aké krmivo je mačiatko, dospelá mačka zvyknutá, aby ste zbytočne predošli jeho tráviacim problémom.


Toto plemeno má dlhšiu srsť, je preto nutné upriamiť vašu pozornosť aj týmto smerom. Ragdolla musíte pravidelne vyčesávať. Vášmu mačaciemu miláčikovi teda musíte nájsť na tento účel vhodné hrebene a samozrejme, raz za čas je vhodný aj jeho kúpeľ. Keďže je ragdoll väčšia mačička, bude potrebovať mohutné a pevné škrabadlo, väčšiu mačaciu toaletu a taktiež môžete počítať aj s väčším rozmerom prepravky.


Tieto jedinečné mačky s oceánom miesto očí sú veľmi dobrými spoločníkmi k deťom, a to hlavne vďaka ich miernej povahe. Tak ako, chceli by ste aj vy byť šťastným majiteľom tejto „handrovej bábiky“?


Celkový vzhľad plemena bol čerpaný zo štandardov od organizácie FIFE


Vypracovala: Evka Šurkalová, Ambasádro Super zoo, vedúca predajne Super zoo Senec.

32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page