top of page

Starostlivosť o psie labky v zime


Zimné obdobie je niekedy náročné nielen pre ľudí, ale aj psíkov. Psie vankúšiky trpia hlavne keď je mráz, zľadovatené miesta, posolené chodníky, štrk na zamrznutom chodníku. V tomto období si treba všímať kožu na labkách, ktorá zvykne praskať, v niektorých prípadoch môžu vzniknúť aj pľuzgiere. Labky začnú bolieť, pes si ich stále vylizuje, až môže dôjsť

ku krívaniu, čo znepríjemňuje chôdzu. Starostlivosť o psie labky v zimnom období by mala byť nutnosťou.

V zime by sme mali zvoliť radšej kratšie prechádzky alebo venčenie na lúkach, v parkoch, lesoch, kde nehrozí pre psíkov nebezpečenstvo v podobe zamrznutej zľadovatenej plochy, ktorá im poškodí vankúšiky. Nemalo by sa chodiť na dlhé prechádzky hlavne vo veľkej zime a mrazivom počasí. Mráz totiž môže spôsobiť omrzliny. Ak si ich všimnete, tak psíka držte v teple a omrzliny treba jemne utierať teplou vlhkou handrou.

Čo robiť predtým ako pôjdeme so psom na vychádzku?


V zimnom období pred prechádzkou je dôležité natrieť labky balzamom alebo krémom určeným na ochranu pred popraskaním, pľuzgiermi, posoleným chodníkom, zľadovateným povrchom. V tom nám môže pomôcť Feet Balsam od spoločnosti Beaphar. Netreba zabúdať ani na hydratáciu psov, ktorá je taktiež dôležitá, aby neboli vankúšiky na labkách príliš suché.

Pre psov všetkých plemien, ale hlavne malého vzrastu, je dobré zvážiť kúpu topánok alebo papúč, ktoré ocenia vo veľmi chladnom počasí.


Po prechádzke je vhodné labky utrieť od nečistôt ako sú soľ, jemný štrk, piesok. Dôležitá je aj dezinfekcia a ukľudnenie labiek, ak aj náhodou vznikli poranenia alebo popraskanie kože. Použiť môžem len čistú vlhkú handričku alebo vlhčené utierky, ktoré sú určené na labky a následne ich natrieť balzamom kvôli hydratácii.


Vypracovala: Katka, asistent predaja, Super zoo Komárno

37 views0 comments
bottom of page